Tarihi seçime artık bir aydan daha az bir zaman var...

Birçok açıdan ‘tarihi’ bir seçim yaşayacağız.

Neden ‘tarihi’ derseniz?

Bu seçim; hem Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk seçimi hem de ittifakların ilk kez bu denli net olduğu bir seçim...

Birçok ilkin yaşanacağı seçimde Batman’da yaklaşık 400 Bin kişi sandık başına gidecek. Geçmişteki seçimleri de göz önünde bulundurduğumuzda sandığa gitmeyenlerin sayısı 40 bin civarında. Bu durumu göz önünde bulundurduğumuzda Batman’da 350 bin civarında seçmen sandığa gidecek.

Batman’da oy deposu ise kent merkezi...

Kent merkezinde 306 Bin seçmen bulunuyor.

İlçeler de elbette ikinci plana atılmayacak ama milletvekili adaylarının yoğunlaşacağı bölge kent merkezi olacak.

Geçtiğimiz hafta Ak Parti, Yeşil Sol ve CHP, adaylarını geniş katılımlarla gerçekleştirdi.

Partilerin propaganda süreci bayram sonrası daha da hız kazanacak.

Ülke geneli ve Batman’da şimdiden seçimlerin sonuçlarını tahmin etmek çok gerçekçi olmaz. Hele hele ilk kez ittifakların bu kadar net olduğu bir seçimde birçok anket şirketinin bazı parametreleri ölçemediğine inanıyorum. Böylesi kritik bir seçimde son 1 günün bile kıymeti var kanımca...

Partilerin, seçmene kendilerini en iyi şekilde anlatması için çok da geniş bir vakitleri yok. Fakat gerçek şu ki kapı kapı dolaşarak, gece-gündüz demeden vatandaşa dokunacak ve taleplerine yönelik seçenekler sunabilen parti önde olacak...

BATMAN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Batman’da iddialı olan iki parti var. 

Biri Yeşil-Sol (HDP), diğeri Ak Parti...

Bu seçimlerde millet ittifakı adına CHP’nin de hesapları yapılıyor.

İki iddialı partinin adaylarının ortak tarafı ‘yerli’ olmalı...

Yeşil Sol’da ilk üç sıra, Ak Parti’nin de tümü yerli isimlerden...

Şimdiye dek sokağın nabzını tuttuğumuzda listelerdeki ‘yerli’ isimler karşılık bulmuş.

Özellikle Ak Parti’de Nasıroğlu ailesinden Ferhat Nasıroğlu’nun siyasette yer alması (her ne kadar listelerin açıklanmasına haftalar kala ismi kesinlik kazanmış olsa da) beklenmeyen bir isimdi. Bunun da en önemli nedeni bu aile fertlerinin bugüne dek siyasetten hep uzak kalmasıydı. 

Ancak Ak Parti adına bu isim, kuşkusuz karşılık buldu ve heyecan oluşturdu.

Özellikle Nasıroğlu’nun, genç işsizlerin yoğun olduğu Batman’a üç Organize Sanayi Bölgesi kazandırma sözü, kentte sıcak karşılandı.

Yine Ak Parti’nin, Cumhur ittifakı kapsamındaki Hüda-Par’lı adayı avukat Serkan Ramanlı’ya ikinci sırada yer vermesi karşılık bulan tercihler arasında görülüyor. Üçüncü sıra aday Murat Güneştekin ve dördüncü sıra aday Muhsine Bozkurt teşkilatça bilinen isimlerdi, listede sürpriz olarak görülen isim 5. Sıra aday Fırat Tunç’tu... İlk kez siyasete adım adan genç aday Tunç’un listede yer almasının en büyük etkenlerinden biri iş hayatındaki başarısı ve son yıllarda yaptığı yatırımlarla oluşturduğu istihdamlar olarak görülebilir. 

Yeşil Sol Parti’nin adaylarına gelirsek... 

Bir-iki sima dışında yakından bildiğimiz adaylar olmasa da tabanda karşılık bulan isimler. İlk iki sıranın yanı sıra hukukçu Rüştü Tiryaki, iki dönemdir yerini koruyan bir isim. Yeşil-Sol’un adayları da Batman’da temaslarına başladı ve tabanlarında ciddi bir karşılık buldular. Aday tanıtım programındaki yoğun ilgi de bunun göstergesiydi...

Millet ittifakının adayı CHP’li Hüseyin Yaşar da iki iddialı partinin ardından şansını zorlayacak bir isim. Seçim kampanyasına da en erken başlayan isimlerden biri Yaşar’dı...

İddialı partilerin-ittifakların adaylarını bir nebze olsun mercek altına almaya çalıştık. Elbette isimlerini belirtmediğimiz diğer partilerin adayları da sahada. Ancak bu yazıda daha çok belli bir oy potansiyeline sahip adaylara yer verdik. 

Seçime yönelik tüm bu gelişmelere yer verirken, gözden kaçmaması gereken başka bir olgu da Deva Partisi’nin ittifak kapsamında CHP listelerinden seçime girmesi...

Edindiğim birçok izlenim ve tartışma kapsamında, Deva seçmeninin böyle bir gelişmeyi beklememesiydi. Taraflı-tarafsız birçok anket şirketinin sonuçlarında bile Deva Partisi gerçeği gözler önüne seriliyordu. Bu stratejinin sandığa nasıl yansıyacağını elbette sandıkta göreceğiz.

Batman özelinde ise üç yıldır Deva Partisi İl Başkanlığını yapan avukat Melik Müjdeci ve ekibinin yoğun çaba-çalışmaları da bu sürece ‘heba edildi’ yorumu hakkaniyetli olur diye düşünüyorum.

Deva Partisi’nin, iki güçlü parti arasında isminin konuşulması ve bu partilerden sonra zikredilmesinin en büyük emektarı kuşkusuz Müjdeci ve ekibiydi... Müjdeci gibi bir ismin milletvekili adaylığında liste başı olmaması ilginç bir tercih oldu...

Nitekim, bu tercihin parti içerisinde de şimdilerde çok dillendirilmese de kırılmalar yarattığı bir gerçek.

Seçim sonuçları ne olur bilinmez ama Deva’da beklenen stratejinin karşılık bulmaması farklı kırılmaları da beraberinde getirebilir.

*** 

Bayram...

Mübarek Ramazan ayını bitiriyoruz.

Çok şükür oldukça serin ve genel olarak sakin geçen bir Ramazan’dı...

Bayram coşkusu elbette eski günlerdeki gibi değil, hele hele hayat pahalılığının bu denli arttığı süreçte ‘bayramı’ tadında yaşamak pek mümkün değil.

Deprem ve sel felaketlerinin acıları daha çok taze.

Bu bayram felaketler nedeniyle ayrı bir burukluk içerisindeyim.

Bayram maneviyatının toplumda birlik-beraberliğimizi pekiştirmesi umuduyla herkese iyi bayramlar diliyorum.