*12 Eylül darbesinin balyoz gibi indiği ve örgütlenme özgürlüğüne en büyük darbeyi vurduğu zor koşullarda ayakta kalmaya çalışan Petrol-İş Batman Şubesi’nde sendikacılık ateşten gömlekti. Liseli yıllarımızda gazetecilikte staj sayılan günlerimiz, Petrol emekçilerinin bir çatı altında olduğu sendikada geçerdi. Batman’da birçok mekan değişse de Petrol-İş Sendikası’nın Akyürek Mahallesi’ndeki yeri hiç değişmedi.

*Sendika, örgütlenme sahası olduğu için sırtını hep petrol emekçilerinin çalıştığı TPAO tesislerinin bulunduğu Site Mahallesi’ne dayadı. 1980 ile 1990’lı Yıllar arasında Petrol-İş Sendikası geliştirdiği farklı eylemlerle bırakın Güneydoğu’da, tüm ülkede ses getiren Sendikaların başını çekiyordu…

SENDİKACILIKTA ÖNCÜ İSİMLERDİ
Gençlik yıllarımda, rahmetli ağabeyim Enver Arslan’ın temelini bin bir emekle attığı ve geliştirdiği bizim gazetede, mesleğe ilk ‘merhaba’ dediğimde o zaman binlerce emekçinin çalıştığı TPAO ve eski Tüpraş Rafinerisinde petrol emekçilerinin 1980 ve 1990’lı yıllardaki eylemlerini takip ederdim.

1990 Öncesinde TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalışanların sayısı mevsimlik işçilerle birlikte 6 bin civarındaydı.

Petrol-İş’in Toplu İş Sözleşme dönemlerinde işçiler, Toplu vizite eylemleri, ünitelerde iş bırakma ve kitlesel basın açıklamalarıyla kentte gündem değiştirirdi.

Sendikacı merhum Ahmet Teymurtaş ve yönetiminin organize ettiği o akılcı işçi eylemleri, yaygın medyada da yankı bulurdu.

TPAO eski ünitelerinde çalışanlar, TPAO kapısından eski SSK hastanesine kadar yürürdü.

Şimdilerde İluh Devlet Hastanesi olan eski SSK bahçesi, petrol emekçileriyle dolup taşardı.

Bir zamanlar ses getiren eski sendikacıları bir bir kaybettik.

İlk sendikacı Emin Zorluoğlu’ndan, İhsan Dündar’a… Ahmet Teymurtaş’tan Emrullah Akan’a… Bışar Kaya’dan Mehmet Kılıç ile eski Genel Sekreter Ahmet Eren’e dek… Batman’da uzun süreyle görev yapan o eski sendikacılar bir bir aramızdan ayrıldı.

Nur içinde yatsınlar.

Önceki gün de Ahmet Teymurtaş ile yıllarca hem 1980 öncesi hem de 1990’larda sendikacılık yapan ‘Xale Emin’ lakaplı Emin Ergin, yaşama veda etti.

1988’nin Yaz mevsiminin son günleriydi.

Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Ahmet Teymurtaş’tı.

Yönetim Kurulu üyelerinden biri de Emin Ergin’di.

Petrol-İş’e o dönemler konuk olan eski SHP lideri merhum Erdal İnönü’ydü.

Şimdiki DDY rayları üzerinde Petrol-İş Sendikası’nın eski binasına gelen İnönü’ye, Ergin emekçilerin taleplerini anlatmıştı.

Merhum İnönü, can kulağıyla dinlediği Ergin’e teşekkür ederek; “Bölge gezisine çıktım. Konakladığım Batman’da işçi emekçilerinin biriken bu sorunlarını duyunca doğrusu şaşırdım” demişti.

1980 Darbesi sonrasında dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren, işçilerin sosyal haklarından, maaşlarına varana kadar birçok kesintiye yol açtığının altını çizen Sendikacı Ergin anlatıyordu, eski sendikacı Teymurtaş da onaylıyordu;

“Evren’in ilk amaçlarından biri petrol emekçilerinin ve emeğiyle çalışıp alın teri döken insanların kazanımlarını yok etmekti. Onu başardı ama tüm engel, baskı ve zorluklara karşı emekçiler eski kazanımlarını isteyerek hak mücadelesinden geri durmamıştı.”

O zamanların SHP lideri Erdal İnönü, iki sendikacıyı dinlerken not tutuyordu.

Eski sendikacılar, karşılaştıkları sorunları üst düzey parti liderleri ile üst düzey yöneticilere anlatmaktan da çekinmiyordu.

Tabi bu biraz da yöneticilerin içtenlikli ve hissederek dinlemesinin sonucuydu. 

GÜCÜNÜ EMEKÇİLERDEN ALAN SENDİKAYDI 

Petrol sahalarından işçi kıyafetleriyle dönen dönemin petrol emekçileri, kafalarında baretle evlerine gitmeden önce sendikada bir araya gelir, sorunları masaya yatırırdı.

Kim ne derse desin; Petrol-İş Sendikası 1950’li yıllardan günümüze dek işçi örgütlenmesinde önemli bir rol üstlendi.

Sendikada hem delege hem de yönetim kurulu üyesi olmak bir zamanlar bir ‘Ünite Müdürü’ kadar önemliydi.

Özellikle Petrol-İş Sendikası’ndaki eski yöneticiler, parmakla gösterilirdi.

Emin Ergin Petrol-İş Sendikasının bir değeriydi.

Petrol emekçilerinin sorunlarını her yerde ve her koşulda dillendirmekten vazgeçmedi.

1993 Yılına kadar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan Ergin, Almanya’nın yolunu tuttu.

9 Çocuk babası Ergin, yıllarca toprak özlemiyle yanıp tutuştu.

15 Yıl önce Almanya Köln’de karşılaştığım Ergin, çökmüştü ama toprağına olan özlemini şu sözlerle anlatıyordu:

“Bir gün o çok sevdiğim memleketime döneceğim. Almanya’da yaşıyorum ama rüyalarımda hep Batman var. 1980 ve 1990’lı Yıllardaki o işçi hareketlerini hiç unutmuyorum. Çalışma hayatımda en güzel yıllarım Batman’da geçti. Vasiyetimi şimdiden çocuklarıma söyledim. Beni toprağıma kavuştursunlar...”

Önceki gün Almanya’da yaşama veda eden Ergin, Batman’ın Asri mezarlığında sonsuzluğa uğurlandı. Sevenleri ‘Xale Emin’i unutmayacak.

Nur içinde yatsın.

Sonsuzluğa giden her bir değerimizin unutulmaması ve yüreğimizde yaşaması dileğiyle…

AK PARTİ’DE ŞANSİ DÖNEMİ

31 Mart yerel seçimlerinde Batman’da üçüncü parti olan AK Parti’de aylardır konuşulan İl Başkanlığına sürpriz bir isim atandı.

Batman gibi oy ve Belediye kayıplarının olduğu İl’lerde de ilk etapta sorumlu tutulan İl Başkanları, tek tek görevi bırakmıştı.

Batman’da neredeyse 3 aydır ‘atandı-atanacak’ denilen İl Başkanlığına SGK İl Müdür Yardımcılığı gibi görevlerde bulunan Hüseyin Şansi atandı.

Şansi, 19 yıldır SGK’da görev yapan bir yöneticiydi, emekliliğe yeni ayrıldı.

Aslen Kozluklu.

Batman’da da İHH gibi önemli STK’larda görev üstlenmiş.

Geçen hafta Ankara’ya çağırılan isimler arasında da vardı Şansi.

Şansi’nin şansı yüksekti ama medyatik olmadığı için de çok fazla ön plana çıkmadı.

Mesainin ilk gününde de 6 aday arasında İl Başkanı olarak atanan Şansi, dün akşam Batman’a geldi.

Bakalım Şansi yeni İl yönetimini nasıl şekillendirecek?

AK Parti il teşkilatındaki yeni oluşumu izlemeye devam edeceğiz.