*Yeni seçim sisteminde bir parti, illerde milletvekili çıkarmaya yetecek oy alabilirse milletvekili çıkaracak. Kendi oyu yetmezse, oyları içinde olduğu ittifakın hanesine yazılmayacak, oyları çöp olacak…

*Listelerin Yüksek Seçim Kurulu’na verileceği tarih olan 9 Nisan’a kadar ittifakların ‘ortak liste’ arayışlarını sürdüreceklerini tahmin ediyoruz. Bugün Nisan1… Sekiz gün sonra artık partilerin Milletvekili adaylarını konuşacağız…

ORTAK LİSTE ARAYIŞLARI

Bu yılın Nisan 1’i hafta sonuna denk düştü.

Nisan ayına girince ister istemez, gözler 14 Mayıs’ta yapılacak seçimde partilerin çıkaracakları milletvekili adaylarına çevrildi.

9 Nisan’da milletvekili listeleri YSK’ya teslim edilecek.

Sekiz gün sonra partilerin artık milletvekili adaylarını değerlendireceğiz.

Adayları bu sütunlara konuk edeceğiz.

Yeni seçim sistemi ittifakları da ‘ortak’ listeye zorluyor.

Yeni sistemde her partinin aldığı oy, ait oldukları ittifaklardan bağımsız ve ayrı ayrı hesaplanacak. Haliyle seçim sonuçlarını da ‘İttifakların liste’ stratejilerini de değiştirecek.

Evet, yeni sistemde bir parti, illerde milletvekili çıkarmaya yetecek oy alabilirse ‘milletvekili’ çıkaracak. Kendi oyu yetmezse, oyları içinde olduğu ittifakın hanesine yazılmayacak, bir yerde oyları çöp olacak. Kısacası; ittifaktaki bir partinin milletvekili çıkardıktan sonra artacak oyu ittifak içindeki parti, diğer partilere yazılmayacak. O da diğer partiye yazılacak…

ORTAK LİSTE UZLAŞISI

HENÜZ SAĞLANMIŞ DEĞİL…

Yaklaşan genel seçimlerde ‘Ortak Liste’nin avantajlarına rağmen bazı partilerdeki ittifaklarda ‘ortak liste’ uzlaşısı henüz sağlanmış değil.

Batman’da bir örnek vermek gerekirse; Millet İttifakı içindeki CHP, Deva, Saadet ve Gelecek Partileri, bir ‘İttifak içi ittifak’la seçime giderse, bir milletvekili çıkarma şansını yakalayabilir.

Özetle; milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na verileceği tarih olan 9 Nisan’a kadar ittifakların ‘ortak liste’ arayışlarını sürdüreceklerini tahmin ediyoruz.

14 Mayıs’taki genel seçim biraz karmaşık.

Seçim pusulasında parti isimlerini ittifaklar itibarıyla gruplar halinde görebileceğiz.

Geçen seçimde de böyleydi.

Seçmenler, pusulada tercih edecekleri partinin ismini bulup, o partinin kutusuna mührü basacak.

Oy sayımı sonucunda bir parti ‘İttifak’ içindeyse ‘baraj’ sorunu yaşamayacak. Fakat bulunduğu ilde milletvekili çıkarmasına yetecek sayıda oy kazanması gerekecek.

Eğer bir parti yeterli oyu almazsa, geçen seçimden farklı olarak o ilde kazandığı tüm oylar ittifak hanesine yazılmayacak, boşa gidecek. O partinin dahil olduğu ittifakın toplam oyu geçerli oyların yüzde 7’sini geçerse, ‘baraj’ sorunu ortadan kalkıyor.

İttifaklardaki partiler kendi listeleriyle seçime katılırsa ve ülke genelinde toplam yüzde 6.5 alırsa, aslında barajın altında kalsa bile, baraj engeline takılmayacak. Milletvekili çıkaracak kadar oy aldığı ‘İl’lerde ‘milletvekili’ kazanacak…

Bir parti milletvekili çıkarmak için gerekli oyun bir eksiğini alırsa, kazandığı oyların tamamı boşa gidecek.

Özetle; karmaşık bir seçim bizi bekliyor.

Sağlıkla kalın…