*Mısıra verilen fiyattan memnun olmayan çiftçi, dün sabah da traktör ve biçerdöverlerle TMO önündeydi. Mısıra yıllık yüzde 5’lik zammın bir yıllık emeğinin karşılığının olmadığının altını çizen mısır üreticileri, “Bu fiyatın verileceğini bilseydik, mısır ekmezdik” diyorlar.

*Çiftçi, fiyatın revize edilmesini bekliyor. Mısır üreticisi bu üründen küsecek gibi… Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, fiyatın yetersizliğine dikkat çekiyor; “Bu fiyatlar kabullenebilir gibi değil. Böyle giderse çiftçi, önümüzdeki yıl için ekim alanlarını daraltacak…”

“FİYATLAR REVİZE EDİLMELİ…”

Yılda ortalama 100 bin tona yakın mısır rekoltesinin gerçekleştiği Batman Ovası’nda gündem; bu yıl TMO’nun mısıra verdiği ‘düşük fiyat…’

Dün Batman Çağdaş’ın sürmanşeti; mısır üreticilerinin, mısıra yıllık verilen yüzde 5’lik zammıydı.

Batmanlı mısır üreticileri, önceki gün de dün de traktör ile biçerdöverlerini çektikleri TMO önündeki alanda ‘Mısır Fiyatları’nın revize edilmesini beklediklerini bir kez daha kamuoyuna duyurdu.

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ile Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, mısıra verilen fiyatın çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığını altını çizmişti.

Bu yıl sadece 30 kuruş artışla mısır taban fiyatını 6 lira olarak TMO tarafından açıklandığına işaret eden Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, maliyetlerin yüzde 100 arttığını söylüyor:

“Nereden bakarsanız mısırda maliyet dekara kilogramda 7.5 lira civarında, açıklanan fiyat ise 6 lira. En az fiyat 8.5 TL olmalıydı. Kar payıyla 9 lira olmalıydı. Maliyetin altında açıklanan fiyat çiftçiyi tarımdan uzaklaştırır. Bu şekilde devam ederse özellikle tarlaları icar alan çiftçi, ekimden vazgeçecek.”

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, önemli bir ayrıntıya dikkat çekiyor:

“Bu fiyat revize edilmezse belki de yörede mısır üretecek çiftçi kalmayacak. Mısırda maliyet 7 liranın üzerinde. Çiftçinin eline en az 8 ila 9 TL geçmeliydi. Bu şartlarda mısır üreticisi tekrar üretim yapamaz hale gelecek.”

Aydiş, son yıllarda Batman Ovası’nı çok yoran mısır ekimine de karşı ama verilen fiyatın da çok yetersiz olduğunu hatırlatmadan edemiyor:

“Sadece Batman değil, Adana-Çukurova, Mardin, Diyarbakır ve Bismil ovasında binlerce mısır üreticisinin, mağduriyetini üst düzey yetkililerine ilettik. Umarız fiyat revize edilir, mısır üreticisi de rahat nefes alır…”

ÜRETİCİLERİ BİR DİNLE, BİN AH İŞİT…

İki gün süreyle TMO önünde seslerini duyuran bazı mısır üreticilerini de dinledik.

Recep Kılıçaraslan,

Mesut Kızılçiçek,

Hamit Erin,

Hasan Doğu,

Celal Gümüş,

Kadri Ecar, mısır üreticilerinin ortak mesajını veriyor:

“Sulama, biçer ve tüm maliyetler katlandı. Geçen yıl 5 bin 700 lira olan mısır fiyatına Toprak Mahsulleri Ofisi, bu yıl 6 bin lira verdi. Mazot mu alacağız, motorun yağını mı alacağız. Bozulan traktörün yerine yenisini mi alacağız. Verilen fiyatla nasıl üretim yapacağız? Mısır fiyatı 8 TL’nin üzerinde olmalıydı. Prim ise hala belli değil. Bu şartla ekim yapmak çok zor.”

Dün sabah araçlarını çektikleri TMO önündeki tarlada bir kez daha seslerini duyuran çiftçiler, “Fiyat revize edilmezse mısır üretecek çiftçi kalmayacak” mesajını verdi.

Kısacası; mısır üreticisinde sancılı bekleyiş sürüyor.

Sağlıkla kalın…