** Batman’da son günlerde art arda meydana gelen çocuk intiharları, aileleri tedirgin ediyor. Geçtiğimiz hafta 16 yaşındaki bir gencin yaşamına son vermesinin ardından yine 16 ve 13 yaşındaki çocukların intihar girişiminde bulunması üzerine görüşlerini aldığımız Klinik Psikolog Hüseyin Berken Binay: “İntihar tek boyutlu bir olgu olmayıp karmaşık bazı psikolojik mekanizmaların ortak bir ürünüdür” diyor.

“BİRÇOK SEBEBİ VAR AMA…”
Geçen hafta Emekli TOKİ’de 16 yaşındaki liseli öğrenci Y.A.’nın ve geçtiğimiz Cuma akşamı Kozluk ilçesinde 16 yaşındaki Ö.Ç.’nin yaşamına son vermesi ve yine aynı gün 13 yaşındaki bir çocuğun intihar girişimi ‘Batman’da çocuklar ve gençlere neler oluyor?’ dedirtti. Uzun süredir intihar vakalarının neredeyse ‘yok’ denilecek seviyede olduğu kent merkezinde art arda yaşanan vakalar, aileleri ürkütüyor. Görüşlerini aldığımız Klinik Psikolog Hüseyin Berken Binay, ailelerin dikkat etmesi geren hususları anlattı. İntiharların tek boyutlu bir olgu olmadığını belirten Binay: “İntihar vakalarının altında kişisel, sosyal, ekonomik, zorunlu göç, kuşak çatışması, aile içi şiddet, kültürel ve psikolojik sebepler yatmaktadır. Özellikle çocukluk çağlarında normal sevgi ilişkilerinden yoksun kalmış kişilerin, ileri ki yaşamlarında da hiç kimse tarafından istenmedikleri ve sevilmedikleri duygusunu sürdürmeleri intihar olaylarından önemli bir etmendir” dedi.

İNTERNET OYUNLARINA DİKKAT
Son dönemlerde internet üzerinde oynanan ve ‘subliminal’ mesajlar veren oyunlar konusunda da aileleri uyaran Klinik Psikolog Binay, şöyle devam etti: “Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde intihara sürüklenme nedenlerinden bir diğeri ise şiddeti içeren, kendi hayatına son verme üzerine güzellemeler yapıp çok tehlikeli subliminal mesajlar içeren internet oyunlarıdır. Bu oyunlara online katılan kişilerin, oyun üreticilerinin bilinçli yönlendirmeleri çerçevesinde gece yapılması istenen korkunç görevlerle psikolojik ruh sağlıkları bozuluyor. Bu oyunu oynayan özellikle çocuk ve ergenlerin oyun sürecinin sonunda yanlış değer yargılarına sahip olup değersizlik, hiçsizlik, işe yaramama ve ait olmama hisleri yaratılarak intihar eğilimlerinin arttırılması ne yazık ki sağlanmış oluyor. Ebeveynlerin, çocuklarının internette geçirdikleri süreyi oldukça sınırlamalı bunun yanı sıra internette hangi siteleri tıkladıkları ya da hangi oyunları oynadıklarının kendi kontrolleri altından olduğunu çocuklarını net bir şekilde hissettirmelidirler.” (Özel Haber; Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim