**Mazbaatasını aldıktan sonra ilk projelerinden biri olan tersine göçü hayata geçireceğini belirten HDP Batman Milletvekili Ali Atalan; “Ezidiler kendi topraklarına tersine dönüşü hızlandırırsa Batman ve yöresi kalkınır” dedi.

“ORTAK ÇÖZÜM ŞART”
Mazbatasını İl Seçim kurulundan alan HDP Batman Milletvekili Ali Atalan, Ezidilerin dönüşünün bölgeye ciddi katkı sağlayacağını ifade etti. Seçim kampanyasındaki vaatlerinden birinin yıllar önce Avrupa’ya göçen Ezidilerin, topraklarına tersine dönüş yapmalarını sağlamak olduğunu kaydeden Milletvekili Atalan; “Ezidilerin dönüşü ile ilgili elbette yapacağımız çok şey var. Kendi ülkelerine ve topraklarına yeniden dönüş koşullarının yaratılması gerekiyor. Önlerinde var olan engellerin, komşu köyler,  değişik çevreler ve işgal süreçleri vb gibi sorunların ivedilikle çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bu sorunlar, elbette yalnız Batman’da değil, bütün bölgede yaşanıyor. Bu problemlerin ortadan kaldırılması gerekiyor ki; insanlar kendi köylerine dönebilsinler” diye konuştu. 

“BARIŞ GİBİ EKONOMİYE DE KATKISI OLACAKTIR”
Atalan, şöyle devam etti; “Bu sorunun çözümü için önümüzdeki süreçte sistematik ve etkin bir şekilde müdahalemiz olacak. Bu sorunların barışçıl yönde, tüm tarafların mutabık kaldığı, küsmeden, çatışmadan bir çözüme kavuşması için çalışacağız. Zaten Kürt Ezidilerinin kendi ülkelerine dönmesi ve kendi köylerinde yaşamaları kendileri için iyi olacak. Avrupa’da asimile olmamaları için bölgedeki tüm halklara faydası olacaktır. Ezidilerin dönüş yapmaları her açıdan yararlı olacak. Avrupa’da öğrendikleri mesleklerini burada hayata geçirmelerinin olumlu bir etkisi olacaktır. Barış, kardeşlik, ekonomi, istikrar ve gelişimeye yönelik tersine göçün bölgeye ciddi yansımaları olacak.”

“KELHOK DAVASI KÜSMEDEN ÇÖZÜMLENMELİ”
Batman-Beşiri ilçesine bağlı Kuşçukuru (Kelhok) köyüne dönüş yapmak isteyen Almanya’daki köylülerin sorunun barışçıl bir şekilde çözüme kavuşmasının gerektiğini de anlatan Miletvekili Atalan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kuşçuku köylülerin dönüşününe yönelik mahkeme sürecine müdahil olmadım. Partimizin girişimi var. Mahkeme süreci devam ediyor. Bu konuya tam vakıf değilim. Meselenin detayı ile ilgili bilgim yok. Fakat yine de konuyu yakından takip ediyoruz. Taraflarla görüşüp bu sorunu çözüme kavuşturmak istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim