KONAKLAR RESTORASYON BEKLİYOR
Kayapınar Belediye Başkanı İsmail Koruyan, belde genelinde 60 taş konağın turizme kazandırılması için DİKA başta olmak üzere ilgili yerlere başvuracaklarını ifade etti. Göç veren 2050 nüfuslu Kayapınar’ı ayağa kaldıracak projelerden birinin turizm olacağını kaydeden Başkan Koruyan: “Beldemiz hem yeşilliği hem de tarihi taş konaklarıyla turizm sektörüne kazandırılmalı. Bu nedenle belde genelinde 60’ı aşkın konağa restorasyon çalışmalarının başlatılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“TAŞ YAPILAR KAYBOLMASIN”
Batman’ın en sakin beldesinin Kayapınar olduğunu ifade eden Başkan Koruyan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarihi geçmişi kesin bilinmemekle birlikte 300-400 yılı bulduğunu tahmin ettiğimiz taş konakların restorasyondan geçirilmesi şart. 1-2 konak koruma altında ama maalesef bazı konakların ahır olarak kullanılması bizi üzüyor. Günümüzde hala yaşayan taş konakların kaybolmaması için turizme kazandırılmasını bekliyoruz. Bu konuda tarihe duyarlılığıyla bilinen Valimiz Ahmet Deniz’den de destek bekliyoruz.”

KAYADAN SU ÇIKAN BELDE
Kayapınar beldesinde oturan 83 yaşındaki Rıfat Güler, beldenin ortasındaki kayadan çıkan suyun isminin ‘Ayınkaf’ olduğunu belirterek: “Kayapınar’ın isim karşılığı Ayınkaf’tır. Yani bu beldenin ortasından çıkan sudan ismini alıyor. Yıllar önce beldenin hemen her yerinde taş konaklar vardı. Yazın serin, kışın da sıcak olan konaklarda oturmak bir ayrıcalıktı. Şimdilerde beton yapılar çoğaldı. Çocukluğumuz ve gençliğimizin geçtiği o eski konakları özlüyoruz. Bu tarihi yapıların restorasyonu yapılırsa beldemizin çehresi değişir” dedi. (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim