*Baraj havzaları ‘yağış’ olmayınca kurudu. Olağanüstü bir kuraklığın yaşandığı bir dönemde Batman’ın çevresindeki barajlarda su seviyesi her geçen gün düşüyor. Kuraklığın gıda krizi yaşatabileceğine işaret eden Ziraat Odaları; “Örtü altı ürünlerde sıkıntı yaşanabilir. Çiftçiler, tarlalara ektikleri üründen ümidini kesmek üzere” diyorlar.

*Buğday, mısır ve mercimek gibi ürünlerin önemli merkezlerinden olan Batman ovası, son 30 yılın en kurak dönemi geçiriyor. Ziraat Odaları Başkanları; “Kuraklığın nasıl ilerleyeceğini kestiremiyoruz. Yağışların ne miktar olacağını da bilemiyoruz” diye konuştular.

ÇİFTÇİ DÜŞÜNCELİ
Son 30 yılın en kurak dönemi yaşayan Batman’da, barajlarda su seviyesi gittikçe düşüyor. Tehlikenin kapıda olduğunu belirten Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş; “Kuraklığın nasıl ilerleyeceğini kestiremiyoruz. Yağışların ne miktar olacağını da bilemiyoruz. Buğday, mısır ve mercimek gibi ürünlerin önemli merkezlerinden olan Batman ovası belki son yılların en kurak dönemini yaşıyor. Üreticiler, yeni hasat döneminde ürünlerinde büyük verim kaybının endişesini yaşıyor” dedi.

BARAJ HAVZALARI OTLAK OLDU
Veysel Eroğlu-Ilısu Barajı, Batman Barajı ve Garzan Baraj havzaları, kuraklıkla birlikte otlak alanlara dönüştü. Çobanlar, otlak alanlarda hayvanları otluyor. Su yerini çatlamış toprak aldı. Kuraklığın gıda krizi de getirebileceğini dikkat çeken bölgedeki bazı Ziraat Oda Başkanları şunları kaydettiler: “Kuraklıkla birlikte gözler örtü altı ürünlere çevrildi. Örtü altı ürünlerde sıkıntı yaşanabilir. Bu yıl ne yağmur ne de kar yağdı. Çiftçi düşünceli. Arazileri ektikleri gibi duruyor. Böyle giderse tarlada çimlenen buğday tohumları çürümeye yüz tutar. Çiftçi, gelecek hasat mevsiminden ümidini kesmek üzere.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim