İLK FİDELER TOPRAKLA BULUŞTU

Batman’ın Hasankeyf ilçesi, yeşil örtünün ilk fideleriyle buluştu. Hasankeyf’teki kıraç alanlar, ‘Yeşil Kuşak’ Projesi kapsamında yeni fidanlara kavuştu. Tarihi ilçe Hasankeyf’te ‘Bugün fidan, Yarın nefes’ fidan dikimi etkinliğine Vali Hulusi Şahin, Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, Ak Parti İl Başkanı Akif Gür, Şanlıurfa Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Taşan, Garnizon Komutanı Albay İhsan Kaplan ve Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen katıldı. Öğrenci, asker ve polisler de fidan dikerek etkinliğe destek verdi. Hasankeyf’te tek eksiğin ‘yeşil örtü’ olduğunu belirten Vali Hulusi Şahin; “İkincisi kutladığımız Milli Ağaçlandırma Gününü Hasankeyf’te idrak ediyoruz. Geçen yıl  Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla artık her yılın 11 ayının 11’inde saat 11.11’de Türkiye’nin tüm illeri ve ilçelerinde toplanıyoruz ve bir şenlik havasında hazırladığımız fidanları toprakla buluşturuyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE ÇÖL OLMASIN”

Vali Şahin, şöyle devam etti: “Hedefimiz Türkiye çöl olmasın. Türkiye yeşillensin, Anadolu’muz yem yeşil bir örtüyle kaplansın. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığımız başta olmak üzere bütün teşkilatımız ve vatandaşlarımız ciddi bir bilinçle çalışıyorlar. Yeşil örtü konusunda Hasankeyf özelinde bir önemi var. Niye, çünkü Hasankeyf bir dönüşüm içerisinde. Bu dönüşümün ve değişimin eksik kaldığı tek nokta yeşil bir örtüdür. Milli Ağaçlandırma Günü’nde de tam burada bir mesaj veriyoruz. İlçemizi taşıdık, yeni evler binalar yaptık, yeni bir şehir kurduk fakat ağaç birden olmuyor. Yeşil hemen olmuyor, onu da yapacağız, başladık çalışıyoruz.”

“HASANKEYF’İ YEŞİLE BÜRÜNDÜRECEĞİZ”

Hasankeyf’in tek eksiği olan yeşil örtüye yönelik ağaçlandırma çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Vali Şahin: “Hasankeyf’in arka planında iş makinelerin yaptığı iş nedir biliyor musunuz? Orada taş ocağının bozduğu kaya tabakasının içinde delikler oluşturuluyor ve o deliklerin içine toprak dökülüp ağaç dikilecek. En zor ağaçlandırma yani kayayı delerek fide dikimi yapmaktır. Tarım ve Orman teşkilatı ve STK temsilcileri, ‘Daha yeşil bir Batman ve Hasankeyf için’ çalışıyor. Hedefimiz ‘Bugün fidan Yarın nefes.’ Bu çok doğru bir slogan. Çünkü olgun bir ağaç bir mevsimde 10 kişinin kullandığı oksijeni üretebiliyor. Bu konuda şehrimizi ve Hasankeyf’e tek eksik olan yeşile bürünmemiz gerekiyor” dedi.

“HASANKEYF DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM İÇİNDE”

Törende konuşan Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, tarihi ilçenin değişim ve dönüşüm içinde olduğunu belirtti. Kaymakam Öztürk, şunları kaydetti: “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ilçemizin büyük bir değişim ve dönüşüme yakın zamanda imza atmış olacak. Bugün de değişim ve dönüşümün en önemli ihtiyaçlarından belki de ağaçlandırma ve yeşillendirme faaliyetimizi sizlerin huzurunda start veriyoruz. Bu vesileyle Orman Teşkilatı ile emeği geçenlere teşekkürlerimi arz ediyorum.”

6000 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

Şanlıurfa Bölge Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Taşan ise fidan dikim törenlerinin bayram havasında geçtiğini belirterek: “Bugün bizim bayramımız kutluyoruz. Bizler halkımızla bu bayramı hak ediyoruz.  Bugün Hasankeyf’te Selvi, Çam, Zeytin, Çınar, Dut, Zakkum ve Palmiye fidanlarından oluşan toplam 6 bin fidanımızı toprakla buluşturduk” dedi. Fidan dikme töreni, Vali Hulusi Şahin ile protokol üyelerinin fidanları toprakla buluşturmanın ardından sona erdi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim