**Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Garzan çayı havzasındaki bazı köylüler, barajın üretime geçmesiyle birlikte artık sal’la yolculuk yapıyor. Balıkçılığın arttığı havzada salla bazı mezralara giden köylüler; “Sal, can simidimiz gibi” diyorlar.
SAL’LA YOLCULUK KEYFİ
Garzan barajının üretime başlamasıyla birlikte Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı bazı köy ve mezralara yolculuk ‘sal’la yapılıyor. Kozluk’un Yenidoğan (Asi) köyündeki sakinler, mezralarına salla ulaştıklarını söylüyor. Yaklaşık iki yıl önce elektrik üretimine başlayan Garzan barajında balıkçılıktan da geçimlerini sağlayan Yenidoğan köy sakinleri; “Garzan barajı bize balıkçılığı da öğretti. Baraj yapımından önce su seviyesi düşüktü. Karşıdaki köy ve mezralara rahat gidebiliyorduk ama şimdi su ulaşım sorunu bizi alternatif alanlara yöneltti” dediler.
“İLK KEZ SALLA BULUŞTUK”
Şanlıurfa ve Adıyaman’daki bazı köylüler gibi ulaşım araçlarından olan ‘sal’ı baraj alanında kullandıklarını ifade eden Asi köylüleri, şöyle konuştular; “İlk kez Garzan çayı havzasında sal kullanıyoruz. Baraj üretime geçince karşı köylere salla geçiş yapıyoruz. Özellikle kış mevsiminde su seviyesi yükselince sal kullanmaktan başka bir alternatifimiz kalmıyor. Ya yolumuzu uzatacağız yada sal’la yolculuk yapacağız. Baraj gerçeği önümüzde duruyor. Hem balıkçılığı öğreniyoruz hem de sal ve tekneyle ulaşımımızı sağlıyoruz.”


Editör: TE Bilişim