*Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, asgari ücret tartışmalarında bu yıl pandeminin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Akyüz: “Talebimiz, asgari ücretin insanca yaşanabilecek bir düzeyde olması ve TPAO’da petrol işçilerinin kök ücretlerinde iyileştirmeye gidilmesidir” dedi.

“ASGARİ ÜCRET ÖNEMLİ”
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, sürdürülebilir bir hayat için asgari ücretin önemli olduğunu söyledi. Sıkıntılı bir dönemden geçildiğini belirten Genel Başkanı Akyüz: “Asgari ücret en az 3500 TL olmalı. Pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği çıkarıldı ama maalesef o da verilmiyor. İşveren ücretsiz izin kullandırıyor. Bu da işçiyi 39 TL gibi bir yövmiyeye mahkum ediyor. Bu dönemde sağlık harcamaları göz önünde bulundurup asgari ücretin insanca yaşanacak bir düzeyde olması gerekir. Ayrıca TPAO’da taban ücretlerinin iyileştirilmesine yönelik TPAO Genel Müdürlüğü ile mutabakat sağlandı. Bu imzalanırsa TPAO’da 1650 işçi rahat nefes alacak” diye konuştu.

TÜPRAŞ’TA MOLA VE VARDİYA
Batman Rafinerisi’nin de aralarında bulunduğu TÜPRAŞ’ın dört Rafinerisi’nde işçilerin mola, yıllık izin ve vardiya gibi bazı kazanımlarının işveren tarafından ellerinden alınmaya çalışıldığını da ifade eden Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “TÜPRAŞ yönetimi işçi arkadaşlarımızın mola sürelerini düşürüp mesai saatlerini erkene çekme ve yıllık izinlerini ellerinden alma girişimi var. Bir de iki vardiyayı 3 vardiyaya çıkarmak isteyen işverene karşı arkadaşlarımız direnişlerini sürdürüyor. TÜPRAŞ çalışanları sabah erken saatlerinde işin yolunu nasıl tutacak? Bu süreçte diğer kamu kurumlarında mesai normal saatlere çekilirken, TÜPRAŞ’ta bu uygulamalar kabul edilemez.” Öte yandan bazı işçiler ise rafineride ‘mobbing’ uygulandığı iddiasında bulundu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim