*Batman’daki ana rafinerinin diğer rafinerilerin gerisinde kaldığını belirten Başkan Kaygusuz: “Şehrimizde sanayinin gelişmişliğin tek ölçütü rafineridir. 1955 Yılında üretime başlayan Batman rafinerisinin bağlı olduğu TPAO’da entegre bir yapı vardı. Petrolü arayan, bulan ve satışına kadar giden petrol sektörlerinin bir bölümü şimdi yok” diye konuştu.

“BATMAN’DA TİCARETİN KALBİ PETROLDÜR”
Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz, 65 yıldır kara altının üretildiği Batman’da, yıllar önce Petrolofisi ile İpragaz’ın kapatılması ve TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin de özelleştirilmesinin sektörde istihdam alanını azalttığını söyledi. “Batman’da ticaretin en önemli alanı petroldür” diyen Başkan Kaygusuz: “Petrol işletmesinin şehrimizin ekonomisine doğrudan bir etkisi olmazsa da bir istihdam kaynağıdır. Batman petrolün ana kentidir. Petrolün yüzde 85’i Batman’da üretiliyor. Kara altında ‘ana kent’iz. Sanayi ve ticaretin canlanması için özellikle petrolün yan sektörlerine yönelik artık gerekli yatırımlar gerçekleşmeli” dedi.

“TPAO’DA BİR ENTEGRE YAPI VARDI”
Başkan Kaygusuz, şöyle devam etti: “Batman’da yıllar öncesine gittiğimizde, Türkiye Petrolleri’nde entegre bir yapı vardı. Petrolü arayan, bulan ve satışına kadar giden bir yapı vardı. Yıllar öncesinde Petrol ofisi ve İpragaz kapatıldı. Tüpraş Rafinerisi özelleştirildi. BOTAŞ ve TPAO gibi kurumlar ayrı çalışıyor. Petrol’ün başkenti olmasına rağmen bu şehirde petrolün yan sanayisi ile ilgili yeni projelere yönelmemesi büyük bir eksiklik. Bu şehrin iş dünyası başta olmak üzere tüm dinamikler ‘Petrol şehrine neler katabiliriz’ diye ortak bir çalışma içinde olmalı.”

“BATMAN RAFİNERİSİ HER ZAMAN ANA RAFİNERİDİR”
65 Yıldan beri petrol üreten bir şehirde bu ürünün yan sanayisinin olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu ifade eden Kaygusuz, şunları kaydetti: “Batman Rafinerisi her zaman ana rafineridir. Üç rafineri doğurmuş bir rafineriden söz ediyoruz. Ne yazık ki, zamanında petrolün yan sektörlerine yönelmeyince, Batman Rafinerisi küçük bir rafineri haline geldi. Bugün hiç petrolle alakası olmayan şehirlere baktığımızda imreniyoruz.  Rafineriler kurulduktan sonra, o şehirlere petrolün yan sanayisi kurulunca, istihdam olanakları da yaratıldı. Petrolün başkenti için çağrımız, kara altının yan sanayisi ile ilgili yatırımların gerçekleşmesidir. Batman’dan çıkan petrol değerlenilmeli. Nedense bugüne kadar kimse petrolün yan sektörlerine yönelik projelerden söz etmedi.”

KAYGUSUZ: “BİZ DE ÖZELEŞTİRİDE BULUNUYORUZ”
Batman’ın geçmişten günümüze ‘petrol kenti’ olduğuna işaret eden Başkan Kaygusuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sendika olarak biz de bu konuda öz eleştirimizi veriyoruz. Bu şehirde yaşayan tüm bireyler, Türkiye Petrolleriyle büyüdü. Geçmişte petrolün yan sanayisi geliştirilmiş olsaydı, istihdam imkanları genişlerdi. Şehrimizin iş dünyası, STK temsilcileri, Oda Başkanları ve tüm siyasi partiler, artık petrolün yan sektörlerine yönelecek projelerin çabası içinde olmalı. Günümüzde işsizlik en büyük sorunlarımızdan biri. Son yıllarda tekstil fabrikaları ve atölyeleri yeni istihdam alanları yaratmış olabilir. Bu sektörde 30 bin kişi çalışıyor. Bunlar elbette olumlu gelişmeler ama bu şehrin bir ‘petrol kenti’ olduğunu da unutmamalıyız. Herkesin ‘Petrol Şehri’nin kendi ürettiği ürünün yan kollarına yönelik yatırımlara destek vermesi gerekiyor.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim