“SADECE MALABADİ KALSIN”

Batman-Diyarbakır il sınırında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki tarihi Malabadi Köprüsü’nün yanına sonradan inşa edilen köprünün kaldırılması istendi. Çevresindeki yerleşim birimlerinde oturan bazı vatandaşlar bu köprünün, 900 yıllık Malabadi’nin yanında çirkin bir görüntü oluşturduklarını belirterek, “Bu köprü, Malabadi’nin çehresini bozuyor” dediler. Batman Çayı üzerinde kurulu, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki Malabadi Köprüsü, Artuklular döneminde Timurtaş bin İlgazi bin Artuk tarafından 1147 yılında yaptırıldı. 7 Metre genişliğinde ve 150 metre uzunluğundaki köprü, 40,86 metre açıklığında sivri ana kemeri ile dikkat çekiyor. Malabadi aynı zamanda dünyanın bugüne ulaşan en büyük kemer açıklığına sahip taş kemer köprüsü.

1950’Lİ YILLARDA ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILDI

1950’li Yıllarda araçların da geçiş yaptığı köprü, hasar görmemesi için trafiğe kapatıldı ve yanına başka bir köprü inşa edildi. Malabadi köprüsüne yakın yerleşim birimlerinde oturan vatandaşlar, yeni köprünün, 9 aydır görkemini koruyan Malabadi köprüsünün yanında çirkin bir görüntü oluşturduğunu belirterek kaldırılmasını, araçların açılacak başka bir yoldan geçilmesini talep etti. Dönem dönem yapılan onarımlarla bugüne ulaşan köprünün üzerinde insan, güneş ve arslan figürlü kabartmalar yer alıyor. Zamanında kervanların kullandığı Malabadi Köprüsü’ndeki kemerlerin her iki yanında ve iç tarafında yolcuların kullanması için iki oda bulunuyor.

“YENİ KÖPRÜ KALKARSA DAHA GÜZEL GÖRÜNECEK”

Dönemin TPAO Batman Bölge Müdürlüğü yöneticilerinin desteğiyle 1956 yılında araçların geçişlerine başlanıldığı köprünün kaldırılmasıyla tarihi köprünün daha güzel görüneceğini ifade eden bazı tarih severler, şunları kaydettiler: “1955 Yılında yapılan köprü, tarihi Malabadi’nin de görüntüsünü bozuyor. Bu köprü kaldırılırsa tarihi köprünün daha güzel bir görünüme kavuşacağına inanıyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim