** Mezopotamya Ekoloji Hareketi Batman Meclisi, geçen hafta sonu gerçekleştirdiği toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. 10 Maddelik bildirgede Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu barajının, 2. Nuh tufanı olarak adlandırıldı.

 

“HASANKEYF, İNSANLIK MİRASI”
Geçen hafta Belediye konferans salonunda ilk toplantısını gerçekleştiren Mezopotamya Ekoloji Hareketi (MEH) Batman Meclisi, sonuç bildirgesini kamuoyuna açıkladı. SES Batman Şubesi’ndeki açıklamayı Meclis adına Kibar Bayat okudu. 10 Maddelik bildirgede Ilısu barajının tahriplerine dikkat çekilerek; “450 km’lik 5 ili kapsayan ve ikinci bir Nuh tufanı olarak adlandırılan Ilısu baraj projesinin kurbanı olacak doğanın ve yerleşim birimlerinin göç hareketleri sonucu insansızlaştırılıp tarım üretiminin bir daha söz konusu olmayacağının tehlikesine dikkat çekilerek Meclisin en öncellikli görevinin doğası ile beraber Hasankeyf antik kentinin gelecek kuşaklara insanlık mirası olarak devredilmesi aksi durumda ise bir insanlık trajedisi olacağı” belirtildi.

 

MEH’İN SONUÇ BİLDİRGESİ

Sonuç bildirgesinde yer alan bazı maddeler şöyle: “-Doğanın korunması ve ekolojik yaşamın İslam dini tarafından çok önemli bir nokta olduğu belirtilip hiçbir inancı ötelemeden ve dışlamadan doğa ile iç içe yaşamanın önemi belirtilerek tüm inanış ve dinlerde doğanın kutsal olduğu tekrar hatırlatıldı. - Müzakere sürecinin sadece insan hayatını kapsamadığı, savaşların Yaşam hakkına sahip olan her türlü canlı için birer tehdit olduğu bu anlamda barışa yapılan her katkının sunulan her şansın ekolojik yaşam için büyük bir öneme sahip olduğunun altı çizildi. - Kentimizin en önemli sorunlarından akarsu ve dere kenarlarına kurulan kum ocaklarının doğayı ve nehirleri tahrip etmesi, hasat mevsimi sonrası toprak ve hava kirliliğine neden olan anız yangınları ve yerel yönetimlerin çevre politikalarının daha etkin kılınması ile ilgili çalışmaların yapılması kararlaştırıldı.”

Editör: TE Bilişim