** 1 Kasım seçimlerinin olaysız ve sakin geçtiği Batman’da, seçmenler partilerin oy oranını tartışıyor.

HDP’DE KAYIP ORAN % 4.4 
312 Bin seçmenden 268 bini aşkın seçmenin sandık başına gittiği Batman’da, partilerin oy oranı tartışılıyor. Türkiye genelinde Ak Parti yüzde 49.41 oranındaki oy ile tek başına iktidara gelirken, HDP’nin ise önceki seçimde aldığı 13.1 oranın yüzde 10.70’e düşmesi seçmenler arasında günün konusu oldu. HDP’nin % 2.4 oranında oy kaybettiği 1 Kasım seçiminde partilerin milletvekili dağılımı şöyle oluştu; Ak Parti 317,CHP 134, HDP 59, MHP 40.

“OY ORANLARI BİZİ YANILTTI”
HDP Batman Milletvekilleri Avukat Ayşe Acar Başaran ile Saadet Becerikli 7 Haziran seçimlerinin ardından 1 Kasım seçimlerinde de görevlerini tazelerken Mardin’den Batman’a kaydırılan eğitimci kökenli Mehmet Ali Aslan, Batman’ın yeni milletvekili oldu. Uzun bir aradan sonra aktif politikaya ‘Merhaba’ diyen Ak Partili Ataullah Hamidi ise milletvekili adayları arasında partisine en fazla oy kazandıran siyasetçi oldu. Partililerin oy oranları karşısında tahminlerinin alt üst olduğunu belirten bazı seçmenler; “ Doğrusu 1 Kasım seçimlerin de ne Ak Parti’nin bu kadar oy oranını artıracağını ne de HDP’nin bu kadar oy oranını düşüreceğini beklemiyorduk. CHP ve MHP bölgemizde olmadığı için yorum yapmayacağız” dediler.

SÜRPRİZ YAŞANMADI
Bir önceki seçime göre oy artışı yapan Ak Parti’nin, Batman’dan 2. Milletvekilliği alabilmesi için oy sayısının 100 bini bulması gerektiğini belirten bazı partililer; “Bu rakamlarla Ak Parti’nin en azından 21 bin oy daha alması gerekiyordu” dediler. HDP’nin son seçimde aldığı 176 bin oyu anımsatan partililer şöyle konuştular; “Ak Parti 100 bin oyu bulsaydı, HDP oyu da 150 binin altında kalsaydı, seçim sistemine göre 2 parti başa baş giderdi. Bu rakamlarla Ak Partinin 2. Vekilliği imkânsız. Batman’da milletvekili sayısında sürpriz yaşanmadı.”

AK PARTİ DE OY ANALİZİ
Ak Parti Batman İl Başkanı Diyaeddin Uçar, sandıklardaki oyları gözden geçirdiklerini belirterek; “Atladığımız ve eksik gördüğümüz bazı oy sandık sonuçlarının rakamlarını tekrar toplayıp kesin sonuçlarını partimizin genel merkezine bildireceğiz” dedi.

Editör: TE Bilişim