**Batman Çağdaş’ın dün manşetine taşıdığı ‘16 Tarihi eser nerede?’ haberi sonrası Batman Valiliği açıklamada bulundu. Çağdaş’ın gündeme getirdiği iddialar doğrulandı. Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ekiplerinin 2017’de operasyonda ele geçirerek Müze Müdürlüğü’ne teslim ettiği tarihi eserlerden ‘16 Altın sikke’nin yerinde olmadığı tespit edildi.

** Valilik’ten yapılan açıklamada; “Söz konusu 16 adet altın sikkenin yerinde olmadığı tespit edilerek müze uzmanlarınca 30 Nisan 2021’de tutanak tutularak, konu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na intikal ettirilmiştir. Soruşturma, Bakanlık Müfettişlerince çok yönlü olarak yürütülmektedir” denildi.

MÜZE’DEKİ SKANDAL GÜNDEMDE
Batman Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne bağlı Müze’deki tarihi eserlerin kaybolduğu iddiasını Valilik doğruladı. Çağdaş’ın dün manşetine taşıdığı skandal sonrası Valilik açıklamada bulunarak, 16 altın sikkenin yerinde olmadığını ve Bakanlık Müfettişlerince soruşturmanın devam ettiğini duyurdu. Açıklamada, kayıp sikkelerin 2017’de Emniyet Kaçakçılık ekiplerince ele geçirildiği ve Müze’ye ekspertiz raporuyla teslim edildiği de belirtildi. Valilik’ten yapılan açıklama şöyle; “22.08.2017 tarihinde Batman Emniyet Müdürlüğü KOM Şube tarafından yapılan operasyon kapsamında ele geçen 31 adet obje İlimiz Müze Müdürlüğüne ekspertiz raporu hazırlanması amacıyla teslim edilmiştir.”

“SORUŞTURMA SÜRÜYOR”
Açıklamanın devamında şöyle denildi; “Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün yazılı talimatları doğrultusunda ülkemiz genelinde Müze Müdürlüğü yediemin depolarının kontrol edilerek, gerek kültür varlıklarının gereğinden uzun süre depolarda bekletilmesinin önüne geçilmesi gerekse dava-eser bağlamının yitirilmemesi ve depolardaki yoğunluğun azaltılması açısından müzeye intikal ettirilen kültür varlığı ve objelerin soruşturma/dava durumlarının incelenmesi kayıt işlemlerinin ivedilikle tamamlanması işlemleri için 29.04.2021 tarihinde yapılan dosya incelemesi esnasında söz konusu 16 adet altın sikkenin yerinde olmadığı tespit edilerek, mevzuat doğrultusunda gerekli işlemlerin tesis edilebilmesi için müze uzmanlarınca 30.04.2021 tarihinde tutanak tutularak konu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na intikal ettirilmiştir. Konu ile ilgili soruşturma Bakanlık Müfettişlerince çok yönlü olarak yürütülmekte olup, gelişmeler ayrıca paylaşılacaktır.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim