** Batman’ın Hasankeyf ilçesinde Ilısu Barajı tamamlandığında su altında kalacak 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi, 192 tekerden oluşan özel bir platform üzerindeki tek parça halinde taşındı. Sabah 07.45’te başlayan taşıma işlemi, 4 saat sürdü.

** 650 Yıldır Dicle nehri kıyısındaki türbe, 2 Kilometre uzaklıktaki yeni yerine taşındı. Türbe, Pazartesi günü zemine oturtulacak. Taşıma anına yüzlerce vatandaşın yanı sıra yerli-yabancı turistler de tanıklık etti. Türkiye’de ilk kez 1100 ton ağırlığındaki tarihi eser taşınmış oldu.

HASANKEYF’TE TARİHİ GÜN
Hollanda ve Türk firması tarafından hazırlanan projeyle, 1100 tonluk Zeynel Bey Türbesi’ni taşıma işlemi, Türkiye'de ilk kez kullanılan bir yöntemle gerçekleştirildi. Ilısu Barajı altında kalacak antik Hasankeyf İlçesi'nin en önemli tarihi eserlerinden Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması işlemleri, jandarma ve polis güvenlik önlemleri altında yapıldı. Türbenin bulunduğu alanda ve türbenin taşınması güzergahında drone uçurularak, taşıma işlemleri havadan kontrol altında tutuldu. Yaklaşık 2 yıldır yapılan nakil çalışmaları için önce türbenin altına bir metre yüksekliğinde beton zemin döküldü. Daha sonra dün sabah saat 07.45 sıralarında hidrolik krikolarla betonla birlikte ağırlığı 1100 ton ağırlığındaki türbe, taşıma platforma yüklendi.

SEVİNÇ VE HÜZNÜ YAŞADILAR
Türbenin nakil işlemini Vali Ahmet Deniz, Hasankeyf Belediye Başkana Vahap Kusen ile bazı il yöneticileri de izledi. Vali Deniz, tarihi bir ana tanıklık ettiklerini ifade ederek: “Devletimizin imkanlarıyla dünyada bir ilki gerçekleştiriyoruz. Başarılı bir taşıma işlemi oldu” dedi. Hasankeyf Belediye Başkanı Kusen ise mutluluğu ve sevinci bir arada yaşadıklarını kaydederek: “Tarihi sular altında kalacak olan bu türbenin taşınması bizi sevindiriyor. Ancak biz bunu dalından koparılmış bir çiçek gibi görüyoruz. Çünkü baraj suları altında diğer tarihi eserler kalacak. Keşke hepsini taşıma imkanı olsaydı. Bir taraftan da sevinçliyiz. Atalarımızdan bize kalan böylesi önemli bir eseri gelecek kuşaklara gösterme imkanı bulacağız. Hem sevinci, hem hüznü bir arada yaşıyoruz” diye konuştu.

ELEKTRİK TELİ ENGELİ
Türbe bulunduğu yerden taşınıp özel yaptırılan yoldan yaklaşık 600 metre hareket ettikten sonra yolun üzerinden geçen elektrik telleri nedeniyle nakil işlemi yaklaşık 15 dakika durdu. Telin kesilmesiyle birlikte taşıma işlemi kaldığı yerden devam etti.

ÖZEL YOL KULLANILDI
Sabah saatlerinde bütün olarak sökülen Zeynel Bey Türbesi'nin yüklendiği platform, özel olarak yapılan yoldan yavaş hareketlerle özel araçla taşındı. Yaklaşık 4 saat içerisinde yeni yerleşim alanına varan türbenin yeni yerine monte edilmesi çalışmaları ise yaklaşık 3 gün sürmesi bekleniyor. Türbenin sökülmesi ve platforma yüklenmesi çalışmalarında yerli yabancı olmak üzere 150 kişi görev alıyor. Öte yandan türbenin yarından itibaren yeni yerine yerleştirme çalışmalarının başlayacağı, Pazartesi günü tamamlanacak çalışmaların Bakanlar Kurulu’ndan kurulacak canlı bağlantıyla izleneceği belirtildi.

ZEYNEL BEY TÜRBESİ
Zeynel Bey Türbesi, 1462-1482 yılları arasında Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın Otlukbeli Savaşı'nda şehit olan oğlu Zeynel Bey adına yapılmıştır. Türbenin mimari önemi, Azerbaycan ve Türkistan yöresi mimari özelliklerini Anadolu’ya taşımış olmasından kaynaklanmaktadır. Dışarıdan silindir görünümüne sahip olan türbe içerde sekizgen planlıdır. Türbe, göz alıcı renklere sahip gövde süslemesi ile dikkat çekmektedir. (Barış Arslan, Reşat Yiğiz, Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim