*Gece hava sıcaklığının düşmesi sonucu meydana gelen don çileklerin yaprağını döktü. 800 Dönümlük arazide yeni çiçek açmaya başlayan çilek yaprakları kurumaya yüz tuttu.

ÇİLEKLER DONDAN ETKİLENDİ

Batman’ın Sason ilçesinde yaşanan don, yaklaşık 800 dönüm arazide ekili çileği vurdu. Gece hava sıcaklığının düşmesi sonucu meydana gelen don çileklerin yapraklarını hem döktü hem de kuruttu. Çilek üretiminin en çok yapıldığı köylerden Yeniköy, Demetler, Binönü, Kilimli, Karameşe ve Umurlu köylerinde don olaylarının meydana geldiğini belirten Sason Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Yüksel Yalçın Bozkurt, üreticilerin büyük zarara uğradığını söyledi. Bozkurt, “Sason’un Mereto Dağı’nda yağan kardan sonra 2-3 gün geceleri don olayları yaşandı. Daha sonra çileklerin yapraklarının  dökülmeye başladığını gördük. Yeni çiçek açmaya başlayan çilek yapraklarında siyahlık  oluştu. Yaprakların çoğu kurumaya yüz tuttu. Eğer don vurmasaydı, 15-20 gün sonra mahsul toplanacaktı. Çilek üreticisi zor durumda” dedi.

“TEK GELİR KAYNAĞIMIZ ÇİLEK”

Çilek üreticilerinden Mehmet Çaça ve Tarık Barış, çileklerin dondan etkilendiğini ve yaprakların kurumaya yüz tuttuğunu söylediler. Tek gelir kaynaklarının çilek olduğunu ifade eden Çaça ve Barış şunları kaydettiler; “Don’un çileği vurmasıyla perişan olduk. Tek gelir kaynağımız, çilektir. O’nu don vurdu. Tarım İl Müdürlüğü’nden yardım talep ediyoruz. Hasar tespitinin yapılıp gereken desteğin verilmesini istiyoruz.”

“ÇİLEKLER, YENİ ÇİÇEK AÇMIŞTI”

Sason Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Yüksel Yalçın Bozkurt, havaların geceleri 10 ila 12 derece arasında düşmesinin çilek üretimine büyük zarar verdiğini söyledi. Donun çilek yapraklarının çoğunu kuruttuğunu belirten Bozkurt, “Sason çileği henüz tezgahlarda yerini almadı. Başka illerden gelen sera ve hormonlu çilekleri maalesef Batman’da çarşı-pazardaki tezgahlarda Sason çileği diye satıyorlar. Oysa Sason çileği Mayıs’ın ilk haftasında ancak çıkar. Hava düşmesi sonucu çilekte bu yıl zarar yüzde 90’larda” dedi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim