* Batman Ziraat Odası ve Ziraat Mühendisleri Oda Başkanları, ürün kaybının yüzde 80'i bulduğuna dikkat çekti. Çiftçi ve köy muhtarları, acil önlem bekliyor.

ÇİFTÇİ TARIMSAL SİGFORTAYI UNUTTU

Bölgenin tahıl ambarı Batman ovasında şiddetli ve olağanüstü kuraklık yaşanırken, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Ziraat Mühendisleri Başkanı Ebubekir Doğan ve köy muhtarları, hububat üreticilerinin dönüm başına 200 ila 250 TL arasında destek beklediğini söyledi. Batman ovasında ÇKS'ya kayıtlı 2000 çiftçiden 150'sinin tarım sigortası yaptığınae işaret eden Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, "Kuraklık buğdayda yüzde 70'lerde, Arpa ve mercimek de ise yüzde 80'lere varan verim kaybına neden olacak. Çiftçinin bir ihmali de tarım sigortasını yaptırmaması. Tarlalar sigortalı olsaydı, yarısını sigorta şirketleri karşılayacaktı" dedi.

KANALLAR 10 YILDIR SU BEKLİYOR

Oda Başkanı Aydiş şöyle devam etti: "DSİ'ye ait sulama kanallarına eğer Sulama Birliği su verseydi ne milli ekonomiye ne de çiftçi milyon TL'lik kaybı olacaktı. İhmali olan kurumlar hakkında gerekirse dava açacağız. 10 Yıldır pompaj kanalları susuz. Çiftçi bu süreçte hem buğday hem de mercimekte iyi bir başfiyat bekliyor. Ayrıca çiftçi bankadan aldığı kredi faizinin kaldırılmasını istiyor. Aksi takdirde çiftçi gelecek sezon için de üretim yapamayacak hale gelecek."

“BARAJLARDAN YARARLANAMIYORUZ"

Batman Ziraat Odası Mühendisi Başkanı Ebubekir Doğan Batman'ın çevresindeki Veysel Eroğlu-Ilısu, Batman ve Garzan barajlarına dikkat çekti. Çevredeki barajlardan yararlanamadıklarını ifade eden doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çiftçi yanı başımızdaki barajlardan yararlanamadığı gibi DSİ'nin pompaj kanallarından da istifade edemiyor. Eğer kanallara su verilseydi, çiftçi tarlada bir sezonda iki mahsul alabilecekti. Batman ovasında yılda 250 bin ton Buğday, 40 bin ton Arpa ve 20 bin ton Mercimek elde ediyordu. Bu yıl kuraklıktan ötürü beklenilen rekolte gerçekleşmeyecek." Öte yandan Binatlı Muhtarı Cemil Gündem, Çevrimova Muhtarı Cafer Konaç ve Akça köy muhtarı Serdar Özerdem, çiftçinin acilen desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim