** 18’i Belediye Meclis üyesi toplam 21 seçilmişin görevden alındığı Batman Belediyesi’nde İçişleri Bakanlığı’nın kararına tepki gösteren Belediye Eş Başkanı Sabri Özdemir: “Bakanlığın kararını tanımıyoruz. Bizi halk getirdi, halk götürür” dedi.

BELEDİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA
HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, DBP Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, HDP İl Eş Başkanı Abdulbari Karaağaç ile kalabalık bir kitlenin bulunduğu Batman Belediyesi binası önünde açıklama yapan Belediye Başkanı Sabri Özdemir, İçişleri Bakanlığı kararını tanımadıklarını söyledi. ‘Kentimizi de kendimizi de biz yöneteceğiz’ yazılı pankartların asıldığı Belediye binası önünde toplanan kitleye seslenen Özdemir’in konuşması sık sık zılgıtlar ile ‘Batman seninle gurur duyuyor’ sloganlarıyla kesildi. Öğle ezanının okuduğu an konuşmasını da kesen Özdemir: “Ak Parti 7 Haziran seçimlerinden sonra Kürdistan halklarına savaş ilan etti. Daha önce 26 arkadaşımızı cezaevine koydu. Belki o zaman demokratik tepkimizi en üst seviyede vermiş olsaydık belki de bugün bunlar yaşanmazdı. Şimdi de seçilmişler görevden uzaklaştırıyor. Ankara’ya barış için giden o barışseverleri koruyamayan, katliamın sorumlusu olan ve olay sonrası da sırıtan Bakanın istifası beklenirken, o bakan şimdi kalkmış bu halkın seçilmişlerini görevden uzaklaştırması darbedir” dedi.



“HALK, İRADESİNİ BİZE TESLİM ETTİ”
Özdemir, şöyle devam etti: “Batman halkı bugün iradesini bize teslim etmiştir. Alınan kararı tanımıyoruz. Ancak Batman halkı bizi sandıkta gönderirse, gideriz. Bu karara da saygı duyarız. İçişleri Bakanı, seçilmişleri görevden alamaz. Halkımız bizi seçti, bu göreve getirdi. Biz de halkımıza layık olmak için geceli-gündüzlü mesai demeden çalışıyoruz. Meclis üyeleri ve çalışanları, Batman halkına en iyisini vermeye çalışıyor. Bazı eksikliklerimiz olabilir. Seçilmişlere ve Batman halkına teşekkür ediyorum. Bu kararı veren İçişleri Bakanı ile müfettişlerini asla tanımıyoruz. Başbakan ve İçişleri Bakanı da kendi kanunlarını bilmiyor. Başkanlar bir yolsuzluk yapmışsa görevden alınabilir. Ancak insani talep içeren bir basın açıklamasına katılmışsa bu iş Cumhuriyet savcılıkları ve yargınındır. Maalesef İçişleri Bakanı ve müfettişler kanunları tanımıyor. Bu bir yerde darbe hükümetidir.”



“GELİN BATMAN’DAN ADAYLIĞINIZI KOYUN”
‘Darbeye boyun eğmeyeceğiz. Batman halkı’ yazılı pankartları da taşıyan kitleye yönelik konuşan Özdemir: “Yüzde 75 oy alan seçilmişlere darbe olarak yapılan bu uygulamaya halk sessiz kalmayacaktır. Öz yönetim açıklamasına katıldığımız gerekçesiyle 18 seçilmiş ile Balpınar Belediye Eşbaşkanımız görevden uzaklaştırıldı. Bu halk hükümete önümüzdeki seçimde gerekli cevabı verecek. İçişleri Bakanına sesleniyorum; hodri meydan. Gelin Batman’dan adaylığınızı koyun. Hiçbir propaganda çalışması yapmayacağız. Halk sizin için ne düşünüyor? Gelin buradan aday olun. Tekrar Bakana sesleniyorum; bizi halk getirdi, ancak halk görevden alır” dedi.



BAŞARAN: “BU BİR DARBEDİR”
HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da bölgede yüzde 70, 80 ve 90’larla bazı bölgelerde seçilmişlerin görevden alınmasının bir darbe olduğunu söyledi. Başaran, şöyle konuştu: “Başkan ve Meclis üyelerimiz görevden uzaklaştırılıyorlar. Gerekçe de öz yönetim ilanına katılmalarıdır. Bu halk daha iyi yönetilmek için öz yönetim ilanını destekliyor. Kısacası bu görevden uzaklaştırılmalar bir darbedir. Evet, asker sokağa inmemiş olabilir ama bu uygulama darbeden farksız değildir. Belediye Başkanları ve Meclis üyelerini halk seçmiştir. Seçilmişleri kimse görevden alamaz, gücü yeten varsa buyurun gelsin.” HDP İl Başkanı Abdulbari Karaağaç da Batmanlıların her zaman seçilmişlere sahip çıktığını belirtti. Kitle daha sonra sessizce dağıldı.

Editör: TE Bilişim