İŞTE GENELGENİN DETAYLARI
İçişleri Bakanlığınca 81 il Valiliğine bayram tedbirlerini içeren genelge gönderildi. Batman Valiliği’nden paylaşılan genelgenin detayları şöyle: “2020 Kurban Bayramı Trafik Tedbirleri” kapsamında dünya genelinde baş gösteren Koronavirüs (COVID-19) salgınının önlenmesine yönelik alınan tedbirlere uygun olarak, vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde seyahatlerinin sağlanması için yoğun trafik tedbirleri planlandı.  -Trafik ekiplerince yürütülecek faaliyetlerde (iletişim/denetim/bilgilendirme) Koronavirüs Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda tüm personel temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarına riayet edecek. Şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığında; Bilim Kurulu tarafından hazırlanan “Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” esas alınarak gerekli hassasiyet gösterilecek. İhtiyaç duyulduğunda polis ve jandarma trafik ekiplerince karma ekipler oluşturularak kural ihlallerinin en aza indirilmesi ve ölümlü kazaların önlenmesi için “Etkin, Sürekli ve Yoğun” bir denetim gerçekleştirilecek ve Trafik ekiplerinin karayolu güzergâhlarında tepe lambaları daima açık olacak şekilde “görünürlükleri” ön plana çıkarılarak, sürücüler üzerinde “Algılanan Yakalanma Riski Duygusu” sürekli canlı tutulacak.”

ŞEHİRLERARASI OTOBÜS DENETİMLERİ
Terminallerde/ara istasyonlarda denetimler artırılacak, terminal ve izin verilen yerler dışında şehirlerarası otobüslerin kalkışlarına ve korsan taşımacılığa izin verilmeyecek. Sefere çıkan bütün otobüsler denetlenecek, şoförleri kural ihlali yapmamaları, sürücü ve yolcuları seyahat süresince emniyet kemeri takmaları, şoförler ise “taşıt kullanırken cep telefonu ile konuşmamaları” konusunda bilgilendirilecek.

KURBAN SATIŞ, KESİM ALANLARI
VE MEZARLIKLARDA DENETİM
Şehir merkezlerinde, halkın yoğun olacağı kurban satış/kesim alanları, AVM ve mezarlıklarda ilave trafik tedbirleri artırılacak. Çocukların cadde ve sokaklarda bulunabileceği göz önünde bulundurularak taşıt/yaya kazalarının yoğun olduğu bölgelerde, yayaların trafikteki güvenliklerini olumsuz etkileyen yaya kaldırımları, yaya geçitleri, kavşak sistemleri, engelli rampaları önünde ve üzerindeki uygunsuz park etmiş araçlar derhal kaldırılacak. Yaya Öncelikli Trafik Yılı kapsamında yaya önceliği/güvenliği konusundaki denetimlere ve bilgilendirme faaliyetlerine kesintisiz devam edilecek. (Yunus Yasak)

Editör: TE Bilişim