*Eski Devlet Bakanlarından Esat Kıratlıoğlu, 61 yıl önce görev yaptığı petrol şehrinin eski günlerine özlem duyduğunu söyledi. Jeoloji Mühendisi Kıratlıoğlu; “O dönemler TPAO’nun merkezi Batman’dı. Herkesin gıpta ile baktığı Batman, bölgenin güzel kentlerindendi. Batman’ın iki Kaymakamı da görevlerinden ayrılıp TPAO’ya geçiş yaptı” dedi.

“PETROLCÜLÜKTE İLK GÖREV YERİM BATMAN”
Avusturya Graz Üniversitesi’nde Jeoloji Fakültesi’ni bitirdikten sonra çalıştığı ilk kuruluş olan TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan eski Devlet Bakanı Esat Kıratlıoğlu, petrolün başkentinin eski günlerini anlattı. 1959 Yılının sonlarında Türkiye’ye geldiğini belirten 92 yaşındaki Kıratlıoğlu, “O dönemler bizim meslekteki insanların sayısı çok azdı. Jeoloji’de görev yapanlar ise yok gibiydi. Ağabeyim Demokrat Parti Milletvekiliydi. Beni DSİ Genel Müdürü Süleyman Demirel ile tanıştırdı. Demirel ‘DSİ’ye gir’ diye ısrar etti ama ben petrole ilgi duyduğum için TPAO ile temasa geçtim. Dönemin TPAO Genel Müdür Muavini Necmettin Danışman’ın ilgisiyle karşılaştım. ‘Seni derhal işe alıyorum’ dedi ve beni hemen Batman’a gönderdi” diye konuştu.

“1959’DA BATMAN HARİTADA YOKTU”
“Eşime ‘Hanım haydi Batman’a gidiyoruz’ dedim. Haritayı açıp baktım ki; haritada ‘Batman’ diye bir yer yoktu’ diyen Kıratlıoğlu, şöyle devam etti: “O dönemler ‘pır pır’ uçaklar vardı. 25 Kişilik uçağa bindik. Diyarbakır hava alanına zor indik. Beni TPAO elemanları karşıladı ve Batman’a götürdüler. Kampus, lojmanlar, yüzme havuzu ve misafirhanesiyle TPAO yerleşkesi çok güzeldi. Batman’daki arkadaşların yüzde 90’ı Amerika veya Avrupa’dan mezun olmuştu. İstanbul Üniversitesi mezunu kaliteli bir mühendis grubu Batman’daydı. Bölge Müdürlüğü’ne ‘Petrografi laboratuar şef’i olarak atanmıştım. Suat Çalışlar Bölge Müdürü idi. Şemsi Ağar personelden sorumlu Bölge Müdür muaviniydi. Selahattin Özkan ise Teknik İşlere bakan Bölge Müdür muaviniydi. Melih Genca Rezervuara, İsmail Hakkı Arman Sondaj’a, Mithat Atalay ise Jeoloji grubuna bakardı. Sermet Alpargun ise Rafineri Müdürü idi. O yıllarda Batman’ın merkez nüfusu 17-18 bin civarındaydı, şirin bir petrol kentiydi. Çok güzel dostlukların olduğu o kenti Nevşehir Belediye Başkanlığına aday olunca bırakmak zorunda kaldım.”

“İKİ KAYMAKAM TPAO’YA GEÇİŞ YAPTI”
Batman’ın ilk Kaymakamı Altay Kancaal ile üçüncü Kaymakamı Ergün Nalbant’ın TPAO’daki imkanlar nedeniyle kurum değiştirdiklerine de işaret eden eski Bakan Kıratlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü : “Batman 1957’de ‘ilçe’ olmuştu. Kaymakamlık binası ise Ulu Camii yakınlarında kerpiç bir binadaydı. İmkanları kısıtlıydı. Batman’ın ilk Kaymakamları TPAO’nun olanaklarını görünce, petrolcülüğün adresi TPAO’ya geçiş yaptı. Batman’ın ilk Kaymakamı Altay Kancaal, 1958 yılında TPAO’ya girdi. 1962 yılında da Batman’ın üçüncü Kaymakamı olan aslen Balıkesirli Ergün Nalbant  da TPAO’ya geçiş yaptı. Kaymakamlara çok kolaylık sağladık. İki Kaymakam da TPAO’dan emekli oldu. TPAO’da çalışanlar Kaymakam, hatta Vali ve Milletvekillerinden de daha fazla maaş alırdı. TPAO’da çalışmak bir ayrıcalıktı. Ulaşım sorunu vardı ama uçakla Diyarbakır’a gelirdik, Diyarbakır’dan da Batman’a kara trenle yolculuğumuz son bulurdu.”

“25 YIL AKTİF SİYASET YAPTIM”
92 Yaşındaki Kıratlıoğlu, hayatta olan eski politikacılardan Ali Nail Erdem ve Necmettin Cevheri’nin eski kuşak politikacılar olduğunu hatırlattı ve ekledi; “Pandemi nedeniyle maalesef yerimizden kıpırdayamıyoruz. 61 Yıl önce görev yaptığım Batman’ı özledim. Normalleşince ilk işim Batman’a gelip nostalji yaşamak. 1964 yılında Batman’dan ayrıldığımda nüfusu 18 bindi. Şimdilerde sadece kent merkezi nüfusunun 500 bine yaklaştığını duyunca petrolün bir şehri nasıl bugünlere getirdiğine tanık oluyoruz. Batman’ın misafirperver insanlarını unutamıyorum. Batman’dan ayrıldıktan sonra bir dönem Nevşehir Belediye Başkanlığı yaptım. Daha sonra 25 yıl süreyle parlamentoda çeşitli kademelerde Bakanlık dahil bir çok görev üstlendim. Batman DDY istasyonunda misafirlerimizi karşıladığımız günler bir film şeridi gibi gözümün önünden geçiyor ve petrolcülükte ilk yıllarımın geçtiği Batman’ı çok özlüyorum.”

Editör: TE Bilişim