*1955 Yılında Belediyeliğe kavuşan Batman’da ilk elektrik ustası merhum Musa Yerli’nin 70 yaşındaki oğlu Yıldırım Yerli, 60 yıl öncesinin Batman’ını anlattı: “Babam, 1955 yılında Silvan Belediyesi’nden geçici olarak Batman Belediyesine geldi. Rafineri’den Batman’a elektrik verilecekti. Cumhuriyet Meydanında ilk elektrik trafosunu merhum babam kurdu. Şimdi ki Ziraat Bankası binasının olduğu yer trafo merkeziydi.”

*1960 Yılında Batman’ın ilçe döneminde nüfusunun 25 bin olduğunu belirten Yıldırım Yerli: “1972 Yılında Belediye’ye okuma sayaç memuru olarak girdim. Su ve elektrik işletme şefliği vardı. 5-6 Sayaç okuma memuruyduk. O zamanlar Batman’ın 10 mahallesinin sayaçlarını kontrol ederdik. Kapısını çaldığımız her ev bize ikramda bulunmadan bırakmazdı” diyor.

YERLİ, BATMAN’IN İLK ELEKTRİK USTASIYDI
1955 Yılında belediyeliğe kavuşan Batman’ın ilk elektrik ustası olan merhum Musa Yerli’nin 70 yaşındaki büyük oğlu 6 çocuk babası Yıldırım Yerli, 60 yıl öncesinin Batman’ını Batman Çağdaş’a değerlendirdi.  Batman Belediyesi’nden emekli olan Yerli, 1955’te belediye olan ve o dönemlerde 5 bin nüfuslu petrol kasabasının ilk Belediye Başkanı olan merhum Sait Ramanlı, babası Musa Yerli’yi Silvan Belediyesi’nden Batman’a geçici olarak getirdiğini söyledi. 1985 Yılında Batman Belediyesi’nden merhum babasının emekli olduğunu belirten Yerli, “Belediye’nin ilk memurlarından olan ve aynı zamanda Batman’ın ilk elektrik ustası merhum babam Musa Yerli’dir. Çocuktum, hayal meyal hatırlıyorum. Rafineriden kent merkezine elektrik şebekesinin ilk trafosunu babam kurmuştu” dedi.

“BANKANIN YERİ TRAFO MERKEZİYDİ”
1972 ile 1998 Yılları arasında Batman Belediyesi’nde çalışan Yıldırım Yerli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batman’ın o dönemlerde merkezi mahalleleri İluh, Akyürek, Çarşı, Meydan, Raman, Kısmet, Aydınlıkevler, Yeşiltepe ve Yeni Mahalle’ye elektrik verebilmek için babam, ekibiyle birlikte gece-gündüz demeden çalışırdı. Cumhuriyet alanındaki anıtın yerinde önce küçük bir trafo merkezi kuruldu. Ardından Atatürk anıtı kurulunca küçük trafonun yeri şimdi ki Ziraat Bankası binasının yerine kaydırıldı. Batman Rafinerisi’nin ürettiği elektriği 4 jeneratörle ilçede iki elin parmak sayısı kadar 10 mahalleye verilirdi. Şimdi ise Batman kent merkezinde 45 mahalle var. 10 Mahalleden 45 mahalleye çıkan Batman’ın dününü biliriz. Babam, daha sonra elektrik ve su işletme şefi oldu. O dönemler trafo merkezinde şimdilerde çoğu aramızda olmayan ve hakkın rahmetine kavuşan Bedirhan Yıldız, Ahmet Parlak, Hüsnü Taş, Halil Taş, Hacı Nayıf, Mehmet Adak ve Hüseyin Baylan, babamla Batman’ın ilk elektrik trafosunda görev yapan emekçilerdi. Babam, 1985’te emekli oldu. 1998’de ise hakkın rahmetine kavuştu.”

“10 MAHALLEYE 5 SAYAÇ MEMURU BAKARDI”
Yerli, sözlerin şöyle sürdürdü: “1969-70 Batman Lisesi mezunuyum. Askerliğimi bitirir bitirmez, Batman Belediyesi’nde işe başladım. 1972 Yılının başlarında Belediye’de sayaç okuma memuruydum. O zamanlar Belediye bünyesinde elektrik bölümü de vardı. Sayaç okuma memurluğunu yaptığımız dönemde Batman merkezinde toplam 2000 civarında abone bulunuyordu. Şimdi 100 bini aşkın abonesi olan yarım milyonluk şehir oldu Batman. 5-6 Okuma sayaç memuruyla İluh Mahallesinden Aydınlıkevler’e, Çarşı’dan Akyürek’e kadar tüm evlerin hem su hemde elektrik abonelerini okurduk. Kapısını çaldığımız her abone kapısını sonuna kadar bize açardı. Çay ve diğer ikramlarda bulunmadan bizleri bırakmazlardı.”

“BATMAN GÜZEL BİR KENTTİ”
Petrol kentinin en güzel döneminin 1970 ile 80’li yılları arasındaki süreç olduğunu belirten Yerli: “Batman’ın o güzel yıllarına hasretiz” dedi. Yerli, şöyle devam etti: “Batman’ın eski günlerine öyle bir özlem duyuyoruz ki, o eski günleri ve dostlukları hep iyilikle yad ediyoruz. Herşeyden önce insanlar arasında sevgi ve saygı vardı. Komşuluk bir başka güzeldi. Herkes birbirini tanırdı. Örf, adet ve gelenekler o kadar güzeldi ki, anlatamam. Şimdilerde modern bir semtte oturuyorum ama Batman’ın 1970’li yıllarındaki o güzel günlerini mumla arıyoruz. Eskiden komşular haftada bir, birbirlerini ziyaret eder. Birbirinin yardımına koşardı. Şimdilerde ise bir taziye dışında o eski gelenek kalmadı. Merhum babamdan sonra ben de Batman Belediyesi’nden emekli oldum. Kısıtlı dönemlerde Batman Belediyesi’nin özellikle Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı döneminde örnek hizmetlerle buluştuğunu hatırlıyorum. Merhum babam, 55 ve 60’lı yıllarda Batman’ın mahallelerinin elektrik hatlarını tamamladı. Su pompaları ve trafo merkezlerini de monte eden tek elektrik ustasıydı. O kadar çalışkandı ki, Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı, o’nu Batman Belediyesinde ayırmadı. Kısıtlı imkanlarla o çalışkan insanlar bu şehrin altyapısı için büyük hizmetler vererek, aramızdan ayrıldılar.”

Editör: TE Bilişim