** Batman Milletvekili Saadet Becerikli, tarihi ilçe Hasankeyf'in UNESCO Dünya mirası listesine alınması için Meclis'e araştırma önergesi sundu.

289 SİT ALANI VAR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Saadet Becerikli, Meclis'e sunduğu araştırma önergesinde Hasankeyf'in dünya mirası listesine alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın engeline takıldığını söyledi. Hasankeyf'te 289 arkeolojik SİT alanının bulunduğuna da dikkat çeken Becerikli: "Ünlü taş köprüsü dışında Hasankeyf’te El Rizk Camiisi, Zeynel Bey Türbesi, hamam, yaklaşık 6 bin mağara ve kale gibi pek çok yapı bulunmaktadır. Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinden biri olan Hasankeyf’te toplam 289 arkeolojik sit alanı bulunmaktadır. Bugüne kadar bu bölgenin yaklaşık % 40’ında yüzey araştırması yapılmıştır. Dolayısıyla bu araştırmalar tamamlanmadan Ilısu barajı projesi hayata geçirilirse insanlık tarihi için değerli pek çok tarihi zenginlik gün ışığına çıkarılmadan sular altında kalacaktır" dedi.



"9 KRİTER TUTUYOR"

UNESCO'nun dünya mirası listesi için 10 kriterinden 9'unun Hasankeyf'i kapsadığını da ifade eden Becerikli, önergenin devamında şöyle devam etti: "UNESCO’nun 1972 yılında kabul ettiği Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeye Türkiye 1983 yılında taraf olmuştur. Bir varlığın bu listeye girebilmesi için belirlenen 10 kriterden bir ya da birkaçını taşıması gerekmektedir. Hasankeyf, Unesco Dünya Mirası Listesine girmek için gereken 10 şarttan 9’una sahiptir. Ayrıca söz konusu varlığın koruması için Dünya Miras Fonu (WHF)’tan yardım alınabilmektedir. Bugüne kadar gönüllüler, çevre dernekleri tarafından Hasankeyf'in UNESCO dünya mirası listesine girmesi için Kültür Bakanlığı üzerinden birkaç kez başvuruda bulunulmuş, ancak bu başvurular bakanlık engeline takılmıştır."

"EKOLOJİK DENGEYE ZARAR VERECEK"

Önergenin son bölümünde ise şu ifadelere yer verildi: "Ilısu Barajı sadece kültürel ve tarihi değerler üzerinde yıkıma neden olmayacaktır. Batman, Siirt, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak illerinde toplam 199 köyü ve Hasankeyf ilçesi ile binlerce insanı etkileyecektir. Ilısu barajı ekolojik dengeye de büyük zarar verecektir. Vadi ve nehirde yaşayan canlı türleri bu baraj yüzünden yaşam alanlarının yok edilmesi nedeniyle olumsuz yönde etkilenecektir. Barajın hayata geçmesi ayrıca yeraltı suyunun çekilmesi, barajın aşağısındaki yerlerde nehir yataklarının bozulması ve yerel iklimde değişikliklerin meydana gelmesi gibi sonuçlar doğuracaktır. Ilısu barajı Türkiye ile Irak ve Suriye arasında politik sorunlara da neden olacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığın böylesine bir kültürel ve doğal zenginliğin hak ettiği yeri bulması için hiçbir çaba göstermemesinin nedenlerinin belirlenmesi ve Türkiye'de henüz keşfedilmemiş veya öne çıkarılmamış tarihin kapsamlı ele alınması amacıyla bir meclis araştırması açılmasını talep ediyoruz."

Editör: TE Bilişim