*Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklık nedeniyle baraj ve akarsular   dip seviyeyi gördü. Ilısu Barajı yaşanan kuraklığı gözler önüne seriyor.

ESKİ KÖPRÜ VE MEZRA SU YÜZÜNE ÇIKTI

Kuraklığın bu yıl kasıp kavurduğu Batman Ovası’nda çiftçinin gözü ‘kuraklık prim desteğine’ çevrilirken, Prof. Dr. Veysel Eroğlu-Ilısu Barajı ve Garzan Barajı ile Batman Çayı dip seviyeyi gördü. Ilısu Barajı’nda suların çekilmesiyle Oymataş köyünün Soğuksu mezrası, DDY eski Sinan köprüsü ve ağaçlık alan gün yüzüne çıktı, barajda ilginç görüntüler oluştu. 2019 Yılında su tutmaya başlayan baraj, bir yıl bir sürede tarihi ilçe Hasankeyf başta olmak üzere, çevresindeki köyler ile mezralar sular altında bırakmıştı.

ÇEKİLMENİN SEBEBİ AZ YAĞIŞ VE SULAMA

Bu yıl etkisini gösteren kuraklık sonrası Batman çevresindeki barajlar ile akarsular alarm vermeye başladı. Bu yıl yağışların yok denecek kadar az olması ve sulama ile birlikte barajın suyu büyük ölçüde çekildi. Suların çekilmesiyle birlikte Batman-Diyarbakır il sınırındaki Oymataş köyünün Soğuksu mezrası ile çevresindeki bazı yerleşim birimleri, DDY’nin eski köprüsü, ağaçlar ve elektrik direkleri gün yüzüne çıktı. Baraj havzasında adacıklar oluştu.

KÖYLÜLER GİDİŞATTAN ENDİŞELİ

Baraj yatağındaki bazı köy sakinleri, durumun hem baraj hem de kendileri açısından vahim olduğunu, sulama ve yetersiz yağış nedeniyle suyun büyük bölümünün çekildiğini söylediler. Suların yükseklik olarak 15 metre çekilmesinin ardından önceden sular altında kalan mezranın bir bölümü köylüleri endişelendirmişti. Mezra sakinleri, “Temennimiz baraj alanının eskisi gibi dolup güzel görüntüsünü alması. Kuraklık kendini oldukça burada gösterdi” dediler. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim