MISIR BALYALARI YAYGINLAŞIYOR
Batman ovasında mısır hasadı sürürken, tarlada kalan ürün sapları da enerjiye dönüşmeye başladı. Son yıllarda yaygınlaşan ve özel makinede balyalanan mısır sapları, bazı fabrikalar tarafından elektrik üretiminde kullanılıyor.  Yüksek ısıda yakılan mısır saplarından elde edilen enerji, tribünlere aktarılarak elektrik enerjisine dönüşüyor.

“ANIZ, TOPRAĞA TAHRİBAT VERİYOR”
Mısır hasadının ardından çiftçiler tarafından yakılan anızların, çevreye ve topraktaki mikroorganizmaya büyük zarar verdiğini belirten Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, “Anız yakıldığı zaman kent merkezine ve hatta evlerimize, balkonlara ulaşan anız külleri ve duman, insana ve çevreye büyük zarar veriyor. En önemlisi diğer konu toprağa verdiği tahribat” dedi.

“TOPRAK VERİMLİLİĞİNİ ETKİLİYOR”
Başkan Aydiş, şöyle devam etti; “Özellikle anız yakıldığı zaman balkona asılan çamaşırlar bile tekrar yıkanıyor. Yakım aşamasında toprak içinde bulunan faydalı mikroorganizmalar yok oluyor. Bu toprak verimliliğini de ciddi şekilde etkiliyor.  Batman Ovası’nda çiftçi artık mısır sapını yakarak çevreye zarar vermiyor, bunun dışında tarlasındaki yararlı organizmaları da yok etmeyerek ekonomik olarak kazanç sağlıyor.”

ENERJİ ÜRETİLİYOR
Son yıllarda yeni başlatılan yöntemin Batman Ovası’nda da tuttuğuna işaret eden Aydiş, hasadın ardından tarlada kalan mısır saplarının özel makinelerle balyalanıp fabrikalar tarafından yakılarak enerji üretiminde kullanıldığını söyledi. Bu uygulamanın çiftçiye büyük kolaylık ve ekonomik açıdan kazanç sağladığını anlatan Aydiş; “Mısır saplarından oluşan balyalar bazı firmalar tarafından toplanıp talep eden fabrikalara gönderiliyor” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim