* Yıldız Teknik Üniversitesi’nde doktora eğitimine devam eden Batmanlı Uzm. Klinik Psikolog Hüseyin Berken Binay, ‘Dünden bugüne tarihsel süreç içerisinde intihar olgusu: Batman ili örneği’ adlı araştırmayı Uluslararası Batman Sempozyumuna sundu.

**2000’li yıllarda Batman’da artan intihar vakalarının yanı sıra son yıllarda vakaların düşüşünü birçok parametreyle değerlendiren Uzm. Klinik Psikolog Binay; “İntihar etme veya intihar girişimleri kırsal bölgelere göre kentlerde veya hızlı kentleşme eğiliminde olan bölgelerde daha sık görülmektedir” dedi.

ARAŞTIRMASINI SEMPOZYUMA SUNDU
Batmanlı Uzm. Klinik Psikolog Hüseyin Berken Binay, Uluslararası Batman Sempozyumu’na ‘Dünden bugüne tarihsel süreç içerisinde intihar olgusu: Batman ili örneği’ adlı araştırmasıyla katıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde doktora eğitimine devam eden Binay, 2000’li yıllarda Batman’da artış gösteren intihar vakaları ve son yıllarda vakaların azalma nedenlerini birçok boyutuyla ele aldı. Binay’ın araştırmasından bazı bölümler şöyle; “İntihara teşebbüs nedenleri olarak Türkiye’nin geri kalanında olduğu gibi yalnızlık hissi ve sosyal bağların zayıflaması nedenleri ön plana çıkmaktadır. Medyada sansasyonel olarak çoklukla bahsedilen töre, gelenek-görenek, aşiret ve aile baskısı ve kız-erkek arkadaş problemleri öncelikli sebepler olarak görünmemektedir. İntihar nedenleri arasında belirgin bir kategori öne çıkmamakla beraber, psikolojik durum ve aile içi tartışma en çok belirtilen intihar ne denidir.”

“GÖÇ, KENTLEŞME SÜREÇLERİ VE MODERNLEŞME…”
Uzm. Klinik Psikolog Binay, şöyle devam etti; “Batman’daki intiharlarla ilgili olarak geliştirilen varsayım ve hipotezler şöyle sıralanabilir; intihar etme veya intihar girişimleri kırsal bölgelere göre kentlerde veya hızlı kentleşme eğiliminde olan bölgelerde daha sık görülmektedir. Bununla bağlantılı olarak intihar olgusunun modernleşme ve hızlı değişimle yakın bir ilişki içerisinde olduğu söylenebilir. Değişik sebeplerden dolayı köyden kente doğru olan göç olgusunun, ölümle sonuçlanan intiharlar üzerinde etkisi vardır. Aile yapısı ve ilişkilerine yansıyan kültürel ve toplumsal değişmenin etkileri, kadınlar üzerinde daha fazla görülmektedir. Kadınların daha fazla intihar girişiminde bulunmaları veya intihar etmeleri, onların toplumsal rolleri ile yakından ilişkilidir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kadınların daha fazla oranda ve sıklıkla intihar ve intihara teşebbüs etmesi dikkat çekicidir. Yapılan araştırmalar bu problemi tetikleyen etkenleri bölgenin sosyal ve ekonomik yapısı ile ilişkilendirmektedir.”

“GÖÇÜN AZALMASI VE ŞEHİR KÜLTÜRÜNÜN
OLUŞMASI VAKALARI AZALTTI”
Bildirinin sonuç bölümünde ise Binay, şunlara dikkat çekti; “Batman’da intihar vakalarının tarihsel süreç içerisinde yıllar içerisinde dalgalansa da azaldığını TÜİK’in 2020’de yayımladığı verilere göre söyleyebiliriz. Bunun etkenlerinden birinin de Batman şehir merkezine kırsal kesimlerden gelen göçün azalması, Batman şehir kültürünün ve Batman şehir kimliğinin güçlü bir şekilde oluşmasının etkilemiş olabileceğini öngörmekteyiz. Batman’daki intihar ile ilgili yapılan çalışmaların bulgularından da anlaşılmaktadır ki gençler ailelerinin kendilerini daha özgür bırakmalarını ve kendilerine daha çok saygı gösterilmesini istemektedirler. Araştırmalara katılan bazı katılımcılar, ebeveynlerinin anlayışlı olmamasından ve kendilerine baskı yapmalarından yakınmışlardır. Bu intihar sebebi literatürde özellikle gençler için önemli bir etken olarak vurgulanmıştır. Güneydoğu Bölgesi için ise bu etken daha çok ön plana çıkarılmıştır. Göç, kentleşme ve modernleşme ile gençlerin bölgenin kültür ve anlayışının dışına çıkmaya başladığı ve ebeveynler ile bir kültür ve değer çatışması yaşandığı belirtilmiştir.”

“DETAYLI ARAŞTIRILMALAR YAPILMALI”
İntihar vakalarının ciddiye alınması gerektiğini ve sebeplerin detaylı olarak belirlenmesi gerektiğini de kaydeden Binay; “Batman’da olduğu gibi Türkiye genelinde de çok ciddiye alınması ve önleyici çalışmaların hassasiyetle yürütülmesi gereken bir konudur. İntiharların ve intihara teşebbüslerin gerçek sebeplerinin ortaya çıkarılması ve etkili çözümler bulunabilmesi için bu olguların daha yoğunlukla araştırılması hayati bir zorunluluktur. Batman'da görülen intihar olaylarının nedenlerini ve intihara götüren süreci anlayabilmek için, sorunun psikolojik, psikiyatrik, sosyolojik ve antropolojik boyutlarını uygun tekniklerle ortaya çıkaracak detaylı ve derin araştırmalara ihtiyaç vardır” diye konuştu. (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim