**60 Bin dekarlık alanda fıstık ekiminin yapıldığı Batman ovasında çiftçinin yüzü gülüyor. Fıstık hasadı etkinliğine katılan Vali Hulusi Şahin: “Bir taraftan mısır, bir taraftan da fıstık üretiminde güzel bir verim var. Batman ekonomisi, bu sene tarımla güldü” dedi.

**Batman’ın fıstık üretiminde iddialı olduğuna da dikkat çeken Vali Şahin: “Önemli olan fıstık üretiminde optimal seviyeyi yakalamak. Çiftçimiz fıstıktan ciddi gelir elde ediyor, inşallah böyle devam edecek” diye konuştu.

BEŞİRİ’DE FISTIK HASADI ETKİNLİĞİ
Beşiri ilçesine bağlı Oğuz Köyü Kışlacık mezrasında düzenlenen etkinliğe Vali Hulusi Şahin, Beşiri Kaymakamı Mahmut Şener, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, Ak Parti İl Başkanı Akif Gür, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir, Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hivzullah Akdaş, tarım danışmanları ve çok sayıda çiftçi katıldı. Etkinlikte konuşan Vali Şahin: “Fıstık, bize gerçekten de bir lütuf oldu. Çünkü fıstık, hububat arazisi gibi verimli olmadığı alanlarda, hububatın yetiştiği arazileri sevmediği bir ürün. Ekonomik olarak çok iyi getirisi var. Eğer sabırlı olursanız, ağacın 7 yaşına kadar sabrederseniz sizi pişman etmiyor. Üreticisine gerçekten gelir sağlayan bir üründür. Batman ve bölgesinde 15 yıldır yoğun olarak dikilmeye başlandı. Sonuç olarak sadece vatandaşımızın ve çiftçimizin cebine hitap etmiyor. Görselliğimiz de arttı. Her biri oksijen üretiyor. Arazilerimiz o manada yeşerdi, güzelleşti” dedi.

“FISTIK BATMAN’A İYİ GELDİ”
Fıstık işçisinin olduğu yerde anız yangınlarının da olmadığını belirten Vali Şahin, şöyle devam etti: “Fıstık üreticisi gözü gibi bahçelerine bakıyorlar. Her yönüyle fıstık Batman’a iyi geldi.  Şu anda 60 Bin dekarlık arazide fıstık üretimini Batman yapıyor, her geçen gün artıyor. Bizler de hem Özel İdare kaynaklarından, hem GAP idaresinden desteklerle çiftçimizin yanındayız. Ayrıca Tarım Bakanlığı da teşvikler veriyor. Burada hassas nokta olduğumuz nokta şu; özellikle taban arazilerinde, verimli ova arazilerinde fıstıktan uzak duracağız. Burası gibi eğimli hububat verimi düşük olan araziler fıstık için ideal araziler. Buralarda fıstık tarımını yapacağız.”

“EKONOMİ TARIMLA GÜLDÜ”
Bu yıl mısır ve fıstık üretimiyle çiftçinin yüzünün güldüğünü de sözlerine ekleyen Şahin: “Bir taraftan fıstık, bir taraftan mısır, bu yıl çok güzel verimimiz var. Hububatta da gayet verimli bir sene geçiriyoruz. Çiftçimizin yüzü gülüyor. Çiftçimizin yüzü gülerse bütün ülke güler. Bu sene Batman ekonomisi tarımla güldü. İnşallah bu şekilde devam eder. Batman ekonomisinde tarım ciddi rol oynuyor. Onunla beraber diğer sektörler de kalkınıyor. Batman, ekonomik anlamda ülkenin diğer illerinden farklı olarak pozitif ayrıştı. Sanayicilerimiz, çiftçilerimiz geleceğe umutla bakıyorlar” dedi.

“BATMAN, ŞU ANDA BİLE İDDİALI”
Fıstık üretiminde optimal seviyenin önemine dikkat çeken Vali Şahin, şöyle devam etti: “Fıstıkta Batman şu anda bile iddialı. Önemli olan optimal seviyeyi yakalamak. Diğer şehirlerle herhangi bir rekabet içinde değiliz. Ülkemizin optimal üretim seviyesini yakalamalıyız. Orada da dengeli gitmeliyiz. Çünkü fındıkta kendi üretimimizi artırdığımız zaman kendi ayağımıza sıktık. Fiyatlar çok düştü. O yüzden önemli olan optimal seviyeyi yakalamaktır. Bu hususta Tarım ve Orman Bakanlığı’nın planları var. Ona göre gidiyoruz, şu anda gayet iyi gidiyoruz.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim