** Aralarında ABD, Kanada, Fransa, Avusturalya, Çin ve Fransa’dan toplam 60 kişilik Ermeni topluluğu 1915’te yaşanan olaylarda aile büyüklerini kurtaran Bolınde (Bilek) köyündeki Heci Mıhemede Mıste mezarını ziyaret etti.

 

** Her yılın 23-24 Nisan’ın da Beşiri’nin Bilek (Bolınde) köyünde anma etkinliği düzenlediklerini söyleyen İngiltere Gomıdas Instıtue görevlisi Ara Sarafian: “Bu yıl 10’u aşkın ülkeden büyüklerimizi kurtaran yörenin önde gelenlerinden Heci Mıhemede Mıste’nın mezarını ziyaret etmeyi görev bildik” dedi.

 

“O’NUN SAYESİNDE KURTULMUŞTULAR”

İngiltere Gomıdas Instıtue öğretim görevlisi Ara Sarafian, beraberindeki 10 ayrı ülkeden 60 Ermeni ile Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Bolınde (Bilek) köyündeki Heci Mıhemede Mıste mezarına anma ziyareti gerçekleştirdi. ABD, Kanada, Fransa, Avusturalya, Çin ve Fransa’daki Ermenilerden oluşan 60 kişilik grup, köy muhtarı Enver Karabulut tarafından karşılandı. 1919 yılında hayatını kaybeden Mıhemede Mıste’nın mezarına her yılın 23-24 Nisan tarihleri arasında anma programı düzenlediklerini belirten Ara Sarafian: “Mıhemede Mıste’nin adını Ermenilere yönelik yapılan o saldırılarda duydum. O’nun torunlarına ulaşmaya çalıştım. Yakınları bizi köye davet etti. Ermenilerin en kötü gününde bile Mıhemede Mıste gibi Müslümanlar o katliamın önüne geçmesinde etkin rol almışlardı” dedi.

 

“O, ERMENİLERİ KORUMUŞTU”

Sarafian, şöyle devam etti: “O dönemlerde onun hatırasını barışçıl sorunlarla çözmek gerekiyor. Gelecekte bu yolda çalışacağız. 1915 Ermeni katliamı başladığında Mıhemede Mıste kendi bölgesine sığınan Ermenileri korumuştu. Buradan Suriye’ye giden Ermenilere de rehberlik yapan Mıhemede Mıste’yi bugün mezarı başında anıyoruz. O’nun sayesinde bugün dünyanın dört bir yanındayız. Kamışlı’daki birçok Ermeni de Mıhemede Mıste sayesinde yaşıyor. Geçen yıl ziyaretimizde mezara gül ekmiştik. Bu yıl da çam diktik.” Köy muhtarı Enver Karabulut, dedelerini unutmayan dünyanın dört bir yanından Ermenilere teşekkür ederek: “Benim dedem iyi bir iş yaptığı için siz buradasınız. Bundan böyle aramızda bir bağ olsun. Sürekli sizi yanımızda görmek istiyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim