**Batman Gençlik ve Kültür Evi, her yıl yüzlerce genci kurs ve etkinliklerde buluşturuyor. Sanattan spora, eğitimden eğlenceye her türlü alanlarda faaliyet gösteren kurum aynı zamanda gençleri üniversitelerin ‘özel eğitim’ sınavlarına hazırlıyor.

**2017 Yılı içerisinde 1158 kişiye sertifika ve katılım belgesi verdiklerini belirten Batman Gençlik ve Kültür Evi Koordinatörü Emrullah Girgin,  kemoterapi gören hastalar için de özel el sanatları kursları verdiklerine dikkat çekti. Merkezin yeni hedefi ise Mardin gibi profesyonel sirk ekibi kurmak.

“GENÇLER KALİTELİ ZAMAN GEÇİRİYOR”
2004 Yılından bu yana Batman’da faaliyetlerini sürdüren Komando Caddesi üzerindeki Gençlik ve Kültür Evi, Batmanlı gençlerin kaliteli vakit geçirip, kendilerini eğitebilecekleri bir ortam. 15-30 Yaş arası gençlerin her türlü taleplerine göre kurs açtıklarını söyleyen Koordinatör Emrullah Girgin: “2017 yılı içerisinde kurslarımızdan yararlanan 1.158 öğrenciye Milli Eğitim Müdürlüğü onaylı sertifika ve katılım belgesi verdik. Şuan 700’e yakın kişi, 30 usta öğretici önderliğinde kurs ve etkinliklerinden faydalanıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü üzerinden görevlendirilen, GAP İdaresi ile proje üzerinden ve gönüllü eğitmenler olmak üzere 3 ayrı eğitmen kadromuz var. 15-30 yaş arası herkes kurslarımızdan faydalanabiliyor. Fakat bazı özel durumlarda bu kuralı esnetebiliyoruz. Mesela tekvando kursumuz da 14 yaş altı çocuklar var. Bilgisayar, İngilizce, resim, müzik, el sanatları gibi kursları da talep üzerine açıyoruz. Son zamanlarda fotoğrafçılık ve işaret dili kurslarımıza da yoğun talep var” dedi.

ÖĞRENCİLERİ, ÖZEL YETENEK
SINAVLARINA HAZIRLIYORLAR
Batman’da, son 3 yıldır üniversitelerin özel yetenek sınavları için de kurslar düzenlediklerini kaydeden Girgin, şöyle devam etti: “Batman’da özel yetenek sınavlarına hazırlanan öğrenciler için resim ve müzik kursları açıyoruz. Şu an en çok bu bölümlere talep var. Resim bölümünde 120, müzik bölümde ise 30 öğrenci bu yıl Özel Yetenek sınavına hazırlanıyor. Geçen sene resim kursumuzda 70 öğrencimizden 58’i Mersin, Erzurum, Van ve Batman’da Güzel Sanatlar Fakültesi’ni kazandı.  Önümüzdeki dönem daha çok ‘sosyal uyum’ kapsamında Suriyeli mültecilere yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Projeleri, UNİCEF ve GAP İdaresi ile birlikte ortak yürüteceğiz. Gönüllü gençler, 7-10 gün arasında uzmanlar tarafından farklı yerlerde eğitim alacaklar. Daha sonra sosyal faaliyetlerle kimlik, kültürel ve farklılıklar üzerine birçok alanda paket eğitimler verecekler.  Son dönemlerde gençlerin talepleri farklı olabiliyor. Mesela gençlerin müzik grubu kurmak veya doğayla ilgili çeşitli talepleri var. Önümüzdeki dönemde bu istekler doğrultusunda da çalışmalar düzenleyeceğiz.”

“SİRK EKİBİ KURMAYI HEDEFLİYORUZ”
Kurumlarının gençlere doğa bilincini de aşıladığını söyleyen Girgin: “Gelecek yıl, doğa yürüyüşleri ve gezilerine ağırlık vereceğiz. Çünkü insanlar doğayla iç içe olunca birçok şeyin farkına varabiliyor. Kamplarda uyguladıkları çöpleri etrafa saçmama gibi hareketleri günlük hayatlarında da uyguluyorlar. Diğer bir projemiz de profesyonel bir sirk ekibi kurmak. 10 kişilik bir ekibe 4 ay gibi bir sürede ciddi bir sirk eğitimi vermeyi planlıyoruz. Bunu en yakın örneği Mardin’de oldu. Biz de Mardin’i örnek alıyoruz. Bu 10 genci eğittikten sonra, bunu meslek haline getirip özel okullarda, kolejlerde ve bazı firmalarda çalışabilirler.  Batman’da bu anlamda bir eksiklik var. Örneğin Batman Belediyesi yüksek fiyatlarla Ramazan şenlikleri için il dışından ekip getirdi. Batman’da 10 kişilik bir ekip oluşturulursa Batman Belediyesi farklı organizasyonlarda profesyonel ekibi çok daha uygun bir fiyata değerlendirebilir.  Yurt dışında canlı heykeller, top çevirenler, tahta bacak gibi sokak sanatçıları çok yaygın. Batman’da neden olmasın. Biz bir adım atmayı planlıyoruz” diye konuştu.

HASTALAR MORAL BULUYOR
Kemoterapi tedavisini atlatan veya hala bu tedaviyi devam eden kadınlar için de özel kurslar açtıklarını ifade eden Gençlik ve Kültür Evi Koordinatörü Emrullah Girgin, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Hastalığı atlatan veya tedavisi devam eden kadınlar için özel kurslar açıyoruz. El sanatları kursu verdiğimiz 20 kadın öğrencimiz var. Tabi bu projeyi tek başımıza yürütmüyoruz. Bu öğrencilere, İş-Kur günlük belirli harçlık veriyor, Belediyemiz servis aracı sağladı, Milli Eğitim Müdürlüğü de öğretmen, biz de yer tahsis ettik. Alan konusunda çok hassas davranıyoruz, çünkü en ufak bir şeyde enfeksiyon kapabiliyorlar. Bu yüzden yerleri sürekli dezenfekte edip havalandırıyoruz. Ayrıca kadınlar yaptıkları ürünleri daha sonra satışa çıkarabiliyorlar.  Böylelikle hem güzel zaman geçiriyorlar, hem de belirli bir ücret kazanıyorlar. Bu sayede kendilerine olan güvenleri artıp, moral kazanıyorlar. Batman’daki tüm kurumlarla ortak çalışıyoruz.” (Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim