*İluh ve Karşıyaka, Batman’ı ‘Batman’ yapan TPAO’nun Site’sinin hemen bitişiğine paralel uzayan ve çoğu zamanlar hizmetlerden mahrum bırakılan şehrin karşı yakasındaki semtlerdir. O mahallelere ‘Bangladeş’, Site’nin olduğu bölgeye ‘Lüksemburg’ deniliyordu uzun süre. Ne acı değil mi? Aynı şehrin, iki ayrı çağ algısı yaratması, çok acı değil mi? Site’den karşıya bakılamıyordu çünkü manzara inanılmaz kötüydü. Mikrop akan derenin kenarında yaşam savaşı verenler vardı…
*Son dönemlerde ‘İluh Deresi’ çevresinde yeşil alan sayısı artıyor, yollar genişletiliyor. O dereye artık eskisi gibi atıklar atılmıyor. Kirli sular ve petrol atıkları dökülmüyor. Geçmişte sayısız kez petrol sektörlerinden akan simsiyah petrol atıklarının görüntüsünü manşetlere taşımıştık.
ŞEHRİN KARŞI YAKASINDAN MANZARA
Hep ertelenen, hep ötelenen, Batman’ın 60-70 yıldan beri her seçim öncesinin en büyük birincil vaadi olan ‘İluh Deresi’ ve çevresinin ıslahı sorunu; başlanan ve devam edeceğine inandığımız çalışmalar büyük bir umut ve sevinç yaratmakta olduğunu belirtmeliyiz.
Bu konuda bölgede yaşayanlar rahatlıkla binlerce kez teşekkürler diyebiliriz. Çünkü bu İluh deresi ve çevresi sorunu, kanaması durdurulamayan yaraya dönüşmüştü. O semt sakinleri, bu uzun ve onulmaz hastalığı tedaviye başlayan hekimleri asla unutmayacağını arşivlerde olması için buraya kaydediyoruz. Bu sorun insani olduğu kadar politik bir sorumluluk olmasına rağmen bugüne kadar ağırlaşarak gelmiş olması çok büyük ihmaldi Batman adına.
1955’ten günümüze dek bölgenin belki de ülkenin en modern yerleşim sitesiyle en geri kalan semtler komşuydu Batman’da.
Site Mahallesi’nin yanı başından İluh Deresi akar.
O dere 60-70 yıl boyunca çevreye hep hastalık saçtı.
Sadece hastalık da değil elbette…
Her sonbahar mevsiminde çevredeki dağlardan akan yağmur suları İluh Deresi’ni taşırır, felakete yol açardı.
Ağır faturaların yaşandığı dere çevresindeki mahallelerde hem insanımızı kaybettik hem de milyarlarca liralık ağır faturalarla karşılaştık.
Kolay kolay unutulmayacak 2006 ve 2023 yıllarındaki sel felaketleri şehrin o karşı yakasında onarılması güç sel felaketi sonrasında geç de olsa başlatılan çalışmalarda imzası olanlar hep hayırla ve minnetle anılacaklar.
20-30 Yıl öncesinde İluh Deresi petrol sektörlerinin atıklarını da Batman Çayı’na kadar taşırdı.
Geçenlerde arşiv çalışmasında derenin nasıl kirletildiğini, o simsiyah akan karelere bakarken bir kez daha fark ettik.
Geçen hafta sonu Petrolkent Mahallesi’ndeki bir parkta oturup, İluh Deresi’nin son manzarasını izleyince gözüm bir anda o eski görüntülere gitti.
Eski sakatatçılar Çarşı bölgesinden başlayıp Ermi Mahallesi’ne olan bölge, yağmur sularının toplandığı ilk yerdi. Şimdi o alana yakın yerde 720 kişilik hastane binası yapılıyor.
Yanı başında stadyum, az ötesinde Diş Hekimliği Fakültesi ve 112 Acil binası var.
Bu yatırımların bir zamanlar kaderine terk edilmiş şehrin karşı yakasındaki mahallelere yapılması çok isabetli olmuş.
Sağlık Üssünün yapıldığı bölgede kronikleşen İluh Deresi ile altyapı çalışmaları son dönemlerde hız kazandı.
Bu çalışmalar, kentte gündem oluşturdu.
Elbette şehrin modern yüzü olarak Nitelenen Gültepe, Tilmerç ve diğer mahallelerde de çalışmalar var ama şehrin geri kalan bölgesine yıllar sonra bu çalışmaların kaydırılması artık manşetlerimizi süslemeye başladı.
ŞEHRİN KARŞI YAKASI DAHA UMUTLU
Gelelim şimdiki çalışmalara.
TPAO Batman bölge Müdürlüğü’nün eski ambarlarının olduğu alanın bitişiğinde bir parkın altyapısı oluşturuluyor.
Habip Başkan Parkı’nın hemen karşısında büyük bir park daha yapılacak.
Yine Akyürek Mahallesi’nin sınırları içinde yer alan akaryakıt istasyonu bitişiğindeki alana da bir park daha yapılacak.
Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, geçen hafta ilk kazmayı vurduğu duvarın yıkım işleminden sonra bize seslendi.
Projeden projeye koşan Vali Canalp anlatıyordu;
“Bakın Habip Başkan’dan Ermi Mahallesi’ne kadar olan 2.5 kilometrelik yolu buradan başlayıp derenin diğer ucuna kadar yeşil alanlar ile yürüyüş parkında dolaşabileceğiz artık. Bu dere artık temiz suyun atacağı dere olacak. Vatandaşlar spor yaparken oturma bankalarından ve kamelyaların altından derenin gümüşi sularını görebilecekler. Buralar tamamlandığında herkes mutlu olacak. Bu projeyi çok ama çok önemsiyoruz.”
Yaklaşık 45 yıllık gazetecilik mesleğimizde belki de en fazla ‘İluh Deresi’ sorunu üzerinde durduk.
Nerdeyse 12 bin sayıyı bulan Çağdaş, 42 yıllık yayın hayatında, belki de en çok ‘İluh Deresi’ sorununu işlemiştir.
İşte bu nedenlerdir ki, son dönemlerde daha çok şehrin karşı yakası ve İluh’ta yapılan çalışmaları sizlerle paylaşıyoruz.
Bir kez daha Batman tarihine geçecek olan bu güçlü ve değerli adımları atanların unutulmaması ve sayfalarımızın en görkemli yerinde olmaları için buraya kaydediyoruz.
Gelecekte bu güzel çalışmalara imza atacaklar hep hayır ve minnet duygularıyla anılacaklarını belirtmek isteriz.
Sağlıkla kalın…