Tam 21 yıl önce mezun olduğu Batman Anadolu Lisesi’ndeki öğrencilerle buluşan Batmanlı Bilim insanı Dr. Geylani Can, 1.5 saat süreyle gençlerin geleceğine bir parıltı, bir ışık saçmak için kendinden örnekler vererek altın öğütlerde bulundu. Yanımda oturan Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran da onu pür dikkat dinliyordu. Liseli öğrenciler, Dr. Can’ı soru yağmuruna tuttu…

Memleketi Batman’a belli aralıklarla gelen Dr. Can’ın programı çok yoğun geçiyor. Bu gelişte de programı çok daha yoğundu. Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi öğrencilerine mesleki kariyer etkinliğinde; Dr. Can, onlardan biri olarak, onlara ilham vererek, başarıya giden yolda karşılaşacakları engellerin nasıl yıkabileceğini, yaşadığı deneyimlerle pekiştiriyordu. Anlatısını verdiği altın değerindeki öğütlerle hem gençleri teşvik ediyordu hem de başarının uzaklarda olmadığını olabildiğince detaylandırarak anlatıyordu…Öğrenciler, peş peşe soruları sorduklarında Dr. Can, soruları cevaplamaya yetişmekte zorlanıyordu…

Batman Anadolu Lisesi-1

BİLİM İNSANLARIMIZ YETİŞİYOR

Bu sütunlarda biriken ve bir türlü çözülemeyen sorunlardan dolayı bazen yakınarak, sitem dolu yazılar yazmak zorunda kalıyoruz.

Bugün de farklı bir konuyla sizleri ferahlatacağına inandığımız konuyu yazmak bizim için de hem gurur hem de sevinçtir.

Gurur kaynağımız bilim insan Dr. Geylani Can, Amerikan’ın en eski yüksek öğretim kurumu olan Harvard  Üniversitesi’nde akademik çalışmalarını yürütüyor.

Moleküler Biyoloji ve Genetik alanlarında birçok yayın deneyleri olan Dr. Can, pandemi döneminde de boş durmayıp, önemli buluşlara imza atmıştı.

Yetiştiği okulda öğrencilerin çoğu, onu örnek alarak onun gibi olabilmenin hayalini kuruyorlardı ama onun altını çizdiği bir şey vardı;

“Sizler başarılıysanız, birçok ülke seve seve kapılarını açar. Gelişmiş ülkelerde yüksek öğretim kurumları ve özel firmalar başarısız öğrenciye kapılarını açmaz. O kapıları başarılarımızla biz kendimiz açabiliriz. O tür kurumların hayır kurumu olmadığını bilmeniz gerekir ve tüm enerjimizi o kapıları açmak için, başarı anahtarını elde etmeliyiz. O anahtar da çalışmak, yorulmadan çalışmaktır. Bilim insanlarının kafalarında zam ve maaş meselesi yatmaz. Biz, daha çok deneylere kafa yorarız. Bir deney bazen günlerimizi alabiliyor, Bazen 16 saat çalışıyorum.”

Amerika, İngiltere ve İsveç’in de aralarında bulunduğu 5 ülkede yaşayan Dr. Can, öğrencilerle samimi bir ortamda sürdürdüğü sohbette; çağın gerektirdiği koşullar gereği yapay zekanın bir çok mesleği ortadan kaldıracağını söylüyordu ve ekliyordu;

“Hızlı bir değişim yaşıyoruz, 2000’li yıllarda herkes Tıp bölümüne hazırlanırken, ben Moleküler Biyoloji ve Genetiğe başvurdum. Moleküler Biyoloji ve Genetiği kazandığınızda dünya vatandaşı oluyorsunuz. Bizim dönemin koşulları ile şimdi bile çok şey değişti. 5-10 Yılda yapay zeka bir çok mesleği yok edecek. Şimdiden yapay zekaya yönelin.”

Yavuz Kül-3

BATMAN’DAN BİLİM İNSANI DA

BÜYÜKELÇİ DE ÇIKIYOR

Bu yaz tatilinde Batman’a gelen Paraguay Büyükelçisi Yavuz Kül de Gençlik Merkezi’nde üniversiteli gençlere ‘diplomasi’ mesleğini anlatmıştı.

Yeni Mahalle’nin daracık sokağından Paraguay’a Büyükelçi olan Kül’ün başarı öyküsü de Dr. Can gibi.

Dr. Geylani Can, başarıda dönüm noktasının izmir Yüksek Teknoloji Rektörü Batman-Beşirili Prof. Dr. Yusuf Baran’ın olduğunu Söylemeden edemiyor.

Gurbette, yurtdışında ne değerlerimiz var. Yeter ki, geleceğimiz olan gençlere fırsatlar sunarak, kolayca yürüyebilecekleri yol haritasını verebilmektir bugün mesele.

Bu yönüyle uluslararası arenada kendini kabul ettirmiş öncülerimizin olması Batman için çok büyük bir şanstır.

21 Yıl aradan sonra mezun olduğu lisede izinden gitmek isteyen gençlere, mail ve telefonlarını veren Dr. Can’ın, mutluluğu yüz ifadesine yansıyordu.

Batman’ın böyle idealist bilim insanlarına gereksinimi var.

Dr. Geylani Can’ın amcası ressam-eğitimci Hamit Can da TOBB Güzel Sanatlar lisesinde geleceğin ressamlarını yetiştiriyor.

Daha birkaç yıl öncesinde Çin kültürünü en iyi şekilde tabloya yansıtan Ümran Aydın, ressam-eğitimci Hamit Can’ın öğrencisiydi.

Özetle: Bu şehrin gençlerinin, öncülerin peşinden gitmeye kararlı olduğunu gözlemliyoruz.

Bu hem şehrimiz hem de bizler için çok büyük umutlar yeşertiyor.

Sayın Dr. Can’a ve Büyükelçimiz Kül’e gençlere rehber olacak öğüt ve tavsiyeler için, basın olarak içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.

“Bazen bir parıltı, gideceğin yolu aydınlatmaya yetiyor”

O parıltıyı çakacak nice hemşerilerimizin olması dileğiyle.