Barış Arslan

*1960’lı Yıllarda küçük bir petrol kenti olan Batman’ın meydanında faytonlar vardı. Batman’ın ilk kasabı merhum Felek Koyuncu’nun kasap yeri, 1’inci caddenin hemen başındaki Meydan çayevinin bitişiğindeydi. 45’lik Plakların olduğu Ersoy kasetçilik ise Güneşler pasajındaydı. 70’lı yılların gözde sanatçısı merhum Yılmaz Kurt ise yörede iz bırakan sanatçıydı. İşte petrol kentinin dününden farklı kareler…

İLK KASAP MERHUM FELEK KOYUNCU İDİ

Batman’ın ilk kasabı ‘Fele’ lakabıyla bilinen merhum Hacı Felek Koyuncu idi. Şimdi ki 1’inci caddenin hemen başındaki ilk mekan Koyunculara ait kasaptı. Bitişiğindeki Meydan kahvesi ile hemen üstündeki katlar kentin ilk oteli idi. O otel de Koyuncu ailesine aitti. Yıl 1960. Merhum Felek Koyuncu’nun oğlu merhum Fires Koyuncu, Beşiri-İkiköprü beldesinden Faruk (bıyıklı) ve Resul Ürkmez,  petrol kentinin ilk kasap dükkanında sohbet ettikleri an.

FAYTONLARIN ADRESİ MEYDANDI

Burası 70’lı yıllarda ilk meydan olan Cumhuriyet alanı. O meydanın dili olsa da petrol kentinin dönemlerini anlatsa. Bir zamanlar o şirin petrol kentinin kalbi orada atardı. Şehir içi ulaşımı taksilerden çok faytonlar sağlardı. Site Mahallesi’ndeki aileleri ile petrolcüleri kentle buluşturan faytonlardı. Yıl 1973. Eğitimci Nusret Koyuncu ile Abdurrahman Ersoy, fayton önünde çektikleri hatıra kare. Şimdi o meydanda ne faytonlar kaldı ne de kentin o eski simaları.

İLK HAL’DE KASAPLAR ÇARŞISI

Batman Belediye Başkanlarından merhum Mustafa Ramanlı, Cumhuriyet Meydanına yakın bölgeye ilk sebze-meyve hali kazandırmıştı. Hal’in dış bölümünde kasapların işyerleri peş peşe gelirdi. Temel Koyuncu, İdris Erdem, Çevrimova (Barisil) köyünden Yusuf, Faruk Koyuncu, Kanat Kasabı, Yeni Şehir Kasabı, Diyarbakır kasabı, Raman kasabı Haydar Akdi ve Bizim Manav Şefik ustanın işyerleri bitişikti. Yıl 1976. O eski kasaplar çarşısından siyah-beyaz bir kare daha. Midyatlı İlhami Özsümer ve Nusret Koyuncu, kasap işlerinin önünde objektiflere böyle yansımış.

İLK KASETÇİLER VE UNUTULMAYAN SANATÇI

Batman’ın ilk kasetçileri de eski çarşı merkezinin en işlek pasajındaydı. O dönemlerin plakları yok satardı. Batmanlılar, eski sanatçıların kaset ve plaklarını kaçırmazdı. Yıl 1973. Dönemin ünlü sanatçılarından merhum Yılmaz Kurt, Güneşler pasajındaki Ersoy kasetçilikte dönemin Batman lisesi öğrencilerinden Murat Mungan, Nusret Koyuncu ve Abdurrahman Ersoy ile çektiği hatıra kare. Yine Güneşler pasajında eski plakları bulunduran kasetçi Abdurrahman Ersoy ve Nusret Koyuncu’nun birlikte kasetçilik mekanındaki hatıra fotoğraftan geride bu kare kaldı.

Editör: TE Bilişim