Tüpraş Rafinerisi özelleştirilmeden önce çalışan sayısı 1000’i aşkındı. Batman’ın efsane Belediye Başkanı avukat Mustafa Ramanlı’nın kente kazandırdığı, Cumhuriyet Meydanı'na komşu olan ilk sebze-meyve hali, bir zamanlar ağırlıklı olarak oto galericilik yapan iş yerlerinden oluşuyordu. Batman'ın en eski akaryakıt istasyonu olan Shell'in düzenlediği ‘otomobil hibe’kampanyaları ilgi görüyordu.
1999'DA BELEDİYELİĞE KAVUŞAN BELDEYDİ
1999 Yılına kadar Batman’ın Balpınar beldesi, Batman merkeze bağlı ‘köy’ statüsündeydi. Belediyeliğe 27 yıl önce kavuşan Balpınar’ın ilk kurucu Belediye Başkanı Hüseyin Geylani, olmuştu. O dönemlerin Batman Valisi Temel Koçaklar, Belediye hizmet binasının açılışına dönemin yöneticileri ile birlikte katılmıştı. Belediye Başkanı Hüseyin Geylani, Balpınar yolu üzerindeki iki katlı evin zemin katını Belediye makamına dönüştürmüştü. Balpınar Belediyesi uzun süre bir işyerinde hizmet vermişti. 1999 Yılında Belediyeliğe kavuşan Balpınar’da yapılan seçimi eski İl Genel Meclisi üyesi Hüseyin Geylani kazanmıştı.

TÜPRAŞ'IN ESKİ YÖNETİCİLERİ
Tüpraş Batman Rafinerisi, ülkenin en eski rafinerisi unvanını elinde bulunduruyor. Tüpraş Batman Rafinerisi'nde uzun yıllar ünite müdürlüğünün yanı sıra rafineri müdür yardımcılığı yapan isim; Suat Algan'dı. 1986 Yılına kadar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bünyesinde olan Tüpraş Rafinerisi, daha sonra diğer rafinerilerin bünyesine alınmıştı. Tüpraş Batman Rafinerisi, Aralık ayında gelenekselleştirilen yıl dönümlerinde personelini yemekte ağırlardı. Personel çeşitli armağanlarla ödüllendirilirdi. Tüpraş Batman Rafinerisi'nin emektarlarından Suat Algan ve Bahri Tunç, bir yıldönümü etkinliğinde objektiflerimize böyle yansımıştı. İki emekçi de uzun bir süre önce emekliye ayrıldı. Tüpraş'ın eski emekçileri eski yemekhanede bir araya gelmişti.

ESKİ SEBZE MEYVE HALİ
1974 Yılına kadar Batman Belediye Başkanlığı yapan rahmetli avukat Mustafa Ramanlı, Cumhuriyet Meydanı'na yakın mesafede sebze-meyve halini Batman’a kazandırmıştı. Kentin ilk sebze ve meyve halini daha önce rahmetli Necmeddin Şen, Ulu Cami’ye yakın alanda açmıştı. 1960’larda sebze ve meyve hali ihtiyaca cevap vermeyince; Belediye Başkanı Mustafa Ramanlı, 70'li yılların başında Cumhuriyet Meydanı bitişiğinde modern bir sebze-meyve hali projesini hayata geçirmişti. O hal, 90'lı yıllara kadar Batmanlılara hizmet vermişti. O yıllardan sonra yapılan yeni sebze-meyve hali tamamlandıktan sonra eski halin işyerleri satışa çıkarılmıştı. O işyerlerinin büyük bölümünü eski oto galerici esnafı satın almıştı. Sebze ve meyve halinin ortasındaki ibadethanede de bazı düzenlemeler yapılmıştı. 2000'li Yılların eski sebze-meyve halinden genel bir görüntü.

ARAÇ ÇEKİLİŞLERİ GERİDE KALDI
Batman'da bir dönem kent merkezindeki akaryakıt istasyonlarının bünyelerindeki oto yıkama üniteleri üzerinden araç hediye kampanyaları düzenlenirdi. Batman'ın ilk akaryakıt istasyonlarından olan Shell istasyonunun, 2000'lerde düzenlediği ‘araç çekiliş kampanyası’ büyük ilgi görmüştü. Turgut Özal Bulvarı'nda, Migros'un bitişiğinde petrol ürün mamullerinin de şimdilerde hizmet verdiği alanın önüne kurulan platformda düzenlenen ‘araç çekiliş’ kampanyaları Batmanlıların büyük ilgisini görmüştü.
Next




