Şu sıralar Netflix’te ‘Kulüp’ adlı bir dizi oldukça popüler…

1950’lilerin İstanbul’una izleyicileri ışınlayan dizide birçok ilginç hikaye var.

Bir solukta dizinin ilk sezonunu tamamladım.

Tabi ki yazımda diziyi anlatmayacağım.

Dizinin yıldız sanatçısı ‘Selim’ karakterini canlandıran Metin Akdülger’in performansı da muhteşem.

Tabi ki Selim’in performansını da anlatmayacağım.

Fakat, Selim’in dizide İstanbul’un yeni eğlence hayatını değiştirme iddiasıyla sık sık kullandığı ‘Ben size hayal satacağım. Mutlu ve güzel hayaller’ söylemi, dün yerel gazetelerimizden birinde okuduğum ‘Batman’ı artık dünya tanıyacak’ haberiyle örtüştüğünden, bu duruma dikkat çekmeden edemedim…

***

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün projeyle ilgili haberine bir bakalım;

“Batman’ı artık dünya tanıyacak… Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Turizm Tanıtım Geliştirme Ajansı kapsamına alınan Batman’ın birçok ülkede farklı dillerde tanıtılmasına imkan tanınacak. TGA’nın ‘Pilot İli’ seçilen Batman’ın yakın zamanda Urfa, Mardin, Siirt ve çevre illere gelen yabancı uyruklu turistlerin tespitinden sonra o ülkelerde Batman’ın da tanıtımı için çalışmalar yapılacak…”

Öncelikle Bakanlığın Batman’ı bir projede ‘pilot il’ seçmesi olumlu. Projenin detayları tam olarak açıklanmasa da okuduğum haberde proje kapsamında Batman’ın birçok ülkede tanıtılacağı belirtiliyor.

Yine Çağdaş’ta ve diğer gazetelerde de yer alan bir başka haber ise Hasankeyf kalesinin uzun bir aradan sonra yeniden turizme açılmasına yönelikti.

Bu da olumlu elbette.

Ancak geçen hafta Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne yönelik eleştirilerim sonrası bu kurumun, faaliyetlerini hem kamuoyuna duyurmada hem de sosyal medya mecralarında sık sık çalışmaları duyurması tesadüf olmasa gerek.

Kuruma yönelik eleştiri olmayana dek bu tür çalışmalar basına ve kamuoyuna neden duyurulmuyor ilginç doğrusu.

Ancak yine de kurum adına olumlu bir gelişme.

Biz eleştirileri yaparken; şehir adına yaparız.

Doğru ve yerinde çalışmalarla bu kent hak ettiği yere gelsin isteriz. Batman’da kurum ve kuruluşlar, vatandaş için canla-başla çalışsın ister, çağa ayak uydurmalarını bekleriz.

Hayatın birçok alanında olduğu gibi kurumlar kalıcı, şahıslar geçicidir.

Durum böyleyken, önceki gün Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yöneticisinin henüz hayata geçmeyen proje kapsamındaki ‘Batman’ı artık dünya tanıyacak’ ifadeleri oldukça iddialıydı.

Tabi hemen şu sorular akıllarda oluşuyor;

-8 Yıldır başında bulunduğunuz kurumda, Batman’ı dünyaya kaç kez tanıttınız?

-Kurumuzun faaliyetlerini bile birçok Batmanlı bilmezken, memleketi dünyaya nasıl tanıtacaksınız?

-Yine söz ettiğiniz proje daha hayata geçmeden sonuçlarını bu kadar iddialı bir şekilde kamuoyuna sunmayı ne kadar etik buluyorsunuz?

Bu proje Batman’ı ne kadar tanıtır bilemem ama Müze’de ortadan kaybolan ve akıbetinin henüz ne olduğu bilinmeyen tarihi sikkelerle Batman’ı oldukça iyi tanıttınız (!)

Yine Kültür-Turizm Müdürlüğü’nden gelen ‘Hasankeyf kalesi turizme açıldı’ haberine gelirsek…

Olumlu bir haber.

Ancak şu sorular da hemen akıllarda oluşuyor;

-Hasankeyf kalesi neden 9 yıl sonra turizme açıldı. Hasankeyf’te taşıma işlemleri bile 2 yıl sürerken, kalenin 9 yıl sonra açılması manidar değil mi?

- ‘Kale turizme açıldı’ deniliyor haberde; peki Hasankeyf’e giden yerli ve yabancı turistler kaleye nasıl ulaşacak. Tekneyle gidilecekse bunu kim karşılayacak? Kültür Turizm Müdürlüğü vatandaşları kaleye ücretsiz mi ücretli mi taşıyacak?

***

Üzülerek belirtmek isterim ki daha çok ‘gıda’ ürünleri üzerinden Batman’ın tanıtımını yaptığını zanneden bir yönetim var.

‘Yönetim’ demek de yanlış olabilir, bu kurumda her hangi bir müdür yardımcısı var mı bilmiyorum doğrusu. Ancak bildiğim; bir dönem bu kurumda görev yapan bir müdür yardımcısının da ‘mobbing’ nedeniyle görevden ayrıldığıydı…

Her neyse…

Turizm teşkilatı gibi önemli bir kurum ‘hayal’ satarak mı icraatlarda bulunacak, yoksa elle tutulur sahici ve şovdan uzak çalışmalarla mı turizm potansiyelini geliştirecek?

Hep birlikte çalışmaları izlemeye devam edeceğiz.