*Tarım ve Sanayi şehri Batman’da öncellikle işsizlikle mücadele edebilmek ve kırsal refahı artırmak için Batman’a özel projeler üretilmeli. Bu şehrin yeni OSB’lere de gereksinimi var. Haftanın ilk gününde Batman Çağdaş’ın özel haberinde üç girişimcinin yeni OSB’de yapmayı planladıkları ‘Makarna Fabrikası’ dikkat çekiciydi…

*Geçen hafta duayen gazetecilerden Mehmet Mercan ağabeyimizi kaybettik. Bir zamanlar Hürriyet Gazetesi’nin Çukurova Bölge temsilcisiydi. Hürriyet  GAP ekinde Batman’ın haberlerine yer veren Mehmet ağabeyin, petrol şehrinde yakınları da vardı. Adana’ya yerleşmesine rağmen hiçbir zaman bağını Batman’dan koparmayan çok değerli duayen gazeteciydi…

BU ŞEHRİN YENİ PROJELERE İHTİYACI VAR

Dün de bu sütunlarda petrol şehrinin biriken sorunlarının çözümü konusunda Milletvekillerimize bazı sorunları hatırlatmıştık.

İlgi gören yazımızdan sonra birkaç okurumuzun daha paylaşmak istediği bir kesit konu daha.

BİLİM SANAT MERKEZİ VE MÜZESİ

Şaheser bir yapıt olan Esentepe’deki merhum Necat Nasıroğlu’nun külliye projesi kapsamında ‘Bilim Sanat Merkezi’ binasının inşaatı devam ediyor. Bu alan tamamlandığında Külliye ve çevresi mükemmel bir yaşam alanına dönüşecek. Bu önemli Bilim Sanat Merkezi ile birlikte hemen her şehirde ‘Bilim Sanat Müzeleri’ kuruluyor. Ne yazık ki, Batman’da böyle bir müze yok. Petrol şehrine ‘Bilim Sanat Müzesi’ de kazandırılmalı. Umarız, yeni dönemde şehrimizde ‘Bilim Sanat Müzesi’ yolunda önemli bir adım atılır.

PETROL, ‘SPORCU’ FABRİKASI OLMALI

Özellikle 1980’li yıllarda altyapıdan yetiştirdiği gençlerle bir zamanlar adından söz ettiren Batman Petrolspor, TPAO bünyesinde yeni yapılanmayla Batmanlı gençler için geniş spor olanaklarının sunulduğu bir ‘Sporcu Fabrikası’ unvanını da almalı. Kırmızı-Beyazlı kulüp bu unvanıyla Batman’a yakışacak. Geçmişten günümüze farklı spor dallarında dünya şampiyonları yetiştiren Batman Petrolspor Kulübünde ‘Sporcu Fabrikası’ kurulabilecek yeni hedefler belirlenmeli.

YENİ MİLLET BAHÇESİ

Merhum Necat Nasıroğlu Külliyesi tamamlandı. Artık gözler, etrafındaki ‘Yeni Millet Bahçesi’nde. İki yıldır projesi hazırlanan yeni Millet Bahçesi için henüz çalışmalara başlanılmadı. Her şeyi hazır, yeşil alan için ilgililerin harekete geçmesi gerekiyor. Esentepe’nin çevresinin yeni Millet Bahçesi olarak düzenlenmesi kentte yankı uyandırmıştı.

YENİ ŞEHİR MEYDANI

Esentepe’nin hemen arkasında Batman Barosu hizmet binasına komşu olan alan, ‘Batman’ın yeni şehir meydanı olacak. Projesi hazırlanan yeni meydan için henüz çalışmalara başlanılmadı. Kümeler halinde toprağın çekildiği yeni şehir meydanı inşaatına kısa sürede başlanmasını istiyoruz.

HASANKEYF TURİZM MERKEZİ OLSUN

Kim ne derse desin, bu şehrin misafir odası Hasankeyf’i yeni süreçte turizm merkezine dönüştürmek mümkün. Tarihi ilçede baraj sonrası yapılan o kadar yatırıma rağmen, Hasankeyf turizmde istediği ivmeyi yakalayamadı. Oysa Hasankeyf uygulama oteli ve diğer mekanlarla uluslar arası organizasyonların da gerçekleştirilebileceği bir turizm merkezine dönüşebilir.

Bu günlük de şehrin çözüm bekleyen bazı sorunlarını Milletvekillerimize anımsatmış olduk.

DUAYEN GAZETECİYDİ

Mehmet Mercan her ne kadar Diyarbakırlıysa; bir o kadar da Batman gönüllüsüydü.  Ne yazık ki Mercan ağabeyimizi geçen hafta kaybettik.

Mercan ağabeyimiz, bu çileli mesleğin beyefendisiydi.  Bölgenin tarihini, en iyi bilen gazeteci-yazarlardandı. İyi bir gazeteci, yazar ve aynı zamanda tarihçiydi.

Mehmet Mercan, Ziya Aksoy ve Aziz Korkmaz, bir zamanlar bölgede parmakla gösterilen ve bölgenin ayrılmaz efsane üçlüsüydü… Duayen gazeteci Mehmet Mercan’ın, 1950’li yıllarda Diyarbakır’daki yerel gazetelerde başlayan meslek yaşamı, Cumhuriyet Gazetesi’nin Diyarbakır temsilciliğine getirilmesiyle sürdü. Gazete, onu daha sonra Çukurova Bölge temsilciliğine getirerek ödüllendirdi.

Cumhuriyet Gazetesi’nde emekli olduktan sonra gelen teklif üzerine Hürriyet Gazetesi’nin GAP ekinin başına getirildi. Hürriyet Gazetesi’nin bölge ekibinde ‘Batman’a olan sevgisinden haberlere ayrı önem verirdi. Haberlerimize geniş yer verirdi. 1990’lı Yıllarda ‘Batman Basını’nı hedef gösteren ve cezaevi gören Salih Şarman’ı köşesinde eleştiren Mehmet Mercan, gazetecilik deneyimini ve anılarını kaleme aldığı ‘Anadolu’da gazetecilik’ adlı bir de kitabı var. Bu kitapta Batman basının 1990’lı yıllarda karşılaştığı sorunlar da yer alıyor.

Diyalogunu hiçbir zaman Batman’dan koparmayan Mercan ağabeyin, burada yakınları da var.

Yeri doldurulmayacak duayen gazeteci Mehmet Mercan ağabeye Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz…