*Petrolün başkenti Batman’a ilk uçağı 1958 yılında indiren Balıkesirli pilot Muzaffer Kemal İntepe, 1960’ta hava kuvvetlerinde emekli olduktan sonra Türkiye, ABD Kalkınma Teşkilatı’nın AID Başkanlığı görevinde bulunmuş. İntepe, Batman hava limanı çalışmalarının ardından bir zamanlar stratejik önemi olan Adana-İncirlik Hava Üssü’nün kuruluşuna da önemli katkıları olan hava kuvvetlerinin tecrübeli bir pilotuymuş…

*Baharı aratmayan günleri yaşayan Batman’ın şu günlerde belki de hareketli yerlerinden biri de Batman Çayı kıyısındaki ‘İstiklal Kent Parkı’dır. ‘Mavi-Yeşil’ renklerin birleştiği bu durak, aynı zamanda 1926 yılında Batman Çayı’nın haritadan sildiği ‘Elmedina’nın ruhunu da yaşatıyor bize. 183 Dönümlük alanı, Batman Çayı kıyısı için iyi bir rol modeli oldu. Şimdi akarsuyun iki tarafı da ‘Yeşil Alan’a dönüşüyor…

Burası Batman 1-37

BATMAN ÇAYI DİBİNDEKİ LİMAN…

1958 Yılının yaz mevsiminde yarısı toprak zemin olan ‘Batman Hava Limanı’na ilk iniş yapan DC-7 uçağın pilotu Balıkesirli pilot Muzaffer Kemal İntepe idi.

1955’de ‘Belde’ olan Batman’a, hava limanı ‘Batman Çayı’ kıyısında yapımına başlanılmıştı.

1.5 Yıl gibi bir sürede yapımı tamamlanan limanın zeminin bir bölümünün toprak olduğunu anlatan isim; ilk uçağı indiren pilot Muzaffer Kemal İntepe’nin oğlu Ahmet Murat İntepe.

İntepe de babası gibi yılları havacılıkta geçen saygın bir sima.

Yaşamını Bodrum’da geçiren Ahmet Murat İntepe bakın neler diyor;

“Batman benim için çok önemli. Merhum babam, Batman’ı hep bize anlatırdı. Petrol şehrinin ilk limanın yapımının tamamı bitmeden DC-7 uçağını oraya indiren merhum babamdı. Türk Hava Yolları geçtiğimiz yıllarda bir uçağı ‘Batman’ boyalı yaptığı 1.500 ölçekli hatıra uçağı başucumda tutuyorum.”

1958 Yılında Hava Kuvvetleri üst düzey komutanlarıyla birlikte Batman’a ilk uçuş gerçekleştiren DC-7 uçağında pilotunun Muzaffer Kemal İntepe olduğunu bize anımsatıyor Ahmet Murat İntepe;

“DC-7 Uçağıyla Batman limanına konuk olan heyet, Batman Çayı’ndan sal ile geçişinin siyah-beyaz fotoğraflarına baktığımda çok heyecanlanıyorum. Türk Hava Kuvvetleri’nin eski üst düzey komutanları, Batman hava üssüne ilk inişi başarıyla gerçekleştiren babamı kutluyor. Ve günün anısına hem Batman Çayı’ndaki sal gezisine hem de Batman hava üssüne ziyaret gerçekleştiriyor.”

1982 Yılında yaşama veda eden pilot Muzaffer Kemal İntepe, Batman ve Adana-İncirlik Hava Üs’lerine önemli katkıları olmuş.

İntepe, havacılıkta yılları dolu dolu geçen babasının yaşamından bir kesiti de şöyle özetliyor;
“Babam, 1960’lı yıllar öncesinden stratejik önemi olan Batman ve Adana-İncirlik Hava Kuvvetlerinin Üslerinin kuruluş çalışmalarına önemli katkılarda bulunmuş. O yılların hava kuvvetleri pilotlarına destek amaçlı İngilizce’den Türkçe’ye, Türkçe’den İngilizce’ye ‘teknik terimler’ ansiklopedisi kitabını da yayınladı. Merhum babam, Hava Kuvvetleri’nden emekli olduktan sonra kısa adı (AID) olan Türkiye-ABD Devletleri Kalkınma Teşkilat Başkanlığı görevinde de bulundu. ABD’nin Türkiye’de hibe yoluyla yaptığı yol yapım makine-araçları, hastane ekipmanları ile çeşitli malzemeleri Batman’dan başlamak üzere yörenin kalkınmasına yönelik ciddi katkıları olmuştur.”

66 Yıl önce Batman hava limanına ilk uçağı indiren havacı pilot merhum Muzaffer Kemal İntepe’nin, adı en azından ‘Hava Limanı’nın bir salonunda yaşatılmalı…

Burası Batman 3-17

BATMAN ÇAYI KIYISINDA ELMEDİNA RUHU…

Batman Çayı’nın 1926 yılında haritadan sildiği ‘Elmedina’ aynı zamanda petrol şehrinin de çekirdeği.

Yeni dönemde her ne kadar ‘İluh-Tepebaşı’nın bu şehrin ilk yerleşim birimi temelinin atıldığı yer olarak biliniyorsa da; bu şehrin gerçek kimliği ‘Elmedina’dan geliyor.

Batman Çayı kıyısındaki 187 dönümü kapsayan ‘İstiklal Kent Parkı’ hafta sonu dolup taşıyor.

Batmanlılar, eskiden TPAO tesislerine akın ediyordu, şimdilerde ise dinlenmenin alanı; Batman Çayı kıyısı.

Bu çay yatağının tamamının ‘yeşil kuşak’ projesi kapsamında genişletilmesi kaçınılmaz oldu.

Akarsu kıyısındaki briket imalatçıları, beton santralleri ve kum ocaklarının da adresi değiştirilmeli.

Burası Batman 2-35

‘Mavi-Yeşil’ renk tonları, Batman Çayı kıyısına yakışır.

Önceki hafta Batman Çağdaş’ın manşetinde son yağışlarla birlikte gürül gürül akan Batman Çayı’nın harika bir manzarası vardı.

Batman Çayı köprüsünün altından akan eriyen kar suları ve son yağışlar, birkaç ay öncesinde kurumaya yüz tutan ‘Batman Çayı’na ‘can’ vermişti.

Hafta içi olmasına rağmen yüzlerce aile, Batman Çayı’nda ‘mavi-yeşil’ tonlarının olduğu akarsu kıyısında gününü geçiriyordu.

O yeşil alanın Batmanlılara ‘dar’ geldiğini Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ve Vali Ekrem Canalp de söylüyordu;

“Batman Çayı yatağının iki yakasına yönelik yeşillendirme projesi sürecek. İstiklal Parkı daha da büyütülecek.”

Bir zamanlar çöp ve inşaat atıklarının atıldığı ‘Batman Çayı’ kıyısı, ‘İstiklal Kent Parkı’ projesiyle ‘hayat’ bulacak.

Sağlıkla kalın…