Doğayı tükettikçe tükenen, kendi geleceğini elleriyle tahrip eden, cennet olacak dünyayı savaşlar, kimyasal ve elektronik atıklarla cehenneme çeviren insanoğlu hızla yok oluşa doğru sürüklenmektedir.

            Üretmeden tüketmeye alışmış toplumlar, tükettikleri ile beraber çevrelerini de tüketirler. Su içtikleri pet şişeleri, keyif için içtikleri cola ve soda şişelerini, ambalaj için kullandıkları karton ve kağıtları rastgele yerlere atarak hem çevreyi kirletirler hem de toprağı tüketirler. 

            Oysa bugün kullandığımız birçok ambalaj, her renkteki cam şişeler, kartonlar aslında birer milli servettirler. Düşünün bir soda şişesinin maliyetinin yüzde altmışı cam şişesi oluşturmaktadır. O cam şişe de içildikten sonra çöp kutularına atılmakta, kırılmaktadır. Ya güzelim ormanlardan kesilen ağaçlardan üretilen kâğıt ve kağıt ürünleri. İnanın yerde bir kâğıt gördüğüm zaman içim sızlıyor. İşin ilginç tarafı kâğıt israfının en çok olduğu yerler de resmi kurumlarımız ve okullarımızdır. Bu konuda Beşiri Kaymakamlığının başlattığı kağıt toplama projesi takdir edilmeli ve geliştirilmeli diye düşünüyorum.

            Gelişmiş ülkeler atıkları değerlendirme konusunda bizden onlarca yıl ilerdedirler. Avrupada her apartmanın önünde beş çeşit çöp bidonu bulunmaktadır. Normal çöplerin biriktirildiği bidonlar, kağıt türü atıkların biriktirildiği bidonlar, renkli ve beyaz camların biriktirildiği bidonlar ve plastik eşya türü atıkların biriktirildiği bidonlar. Tabii bu atıkların tekrar geri dönüşümü sağlanmakta, ikinci maliyet birincisinin yarısına denk gelmektedir. Ülkemizde ise en gelişmiş şehirlerimizde bile bu tür çöp ayrıştırma işlemleri maalesef verimli yapılamamaktadır.

            Daha önceki yazılarımızda da değinmiştik. Bu alanda Batmanda mutlaka bir şeyler yapılmalı demiştik. Tekrar yazmaya da devam edeceğiz.

      Bugün sizinle Migros’un örnek bir çalışmasından söz edeceğim. Her ne kadar küçük çaplı olsa da takdire şayan ve geliştirilmeye aday bir çalışmadır. Marketin çıkışına yerleştirilen beş değişik kartona geri dönüşümü sağlanmak istenen ürünlerin atılması istenmektedir. Projenin ne kadar etkili olduğu, halkımızın ne kadar ilgi gösterdiği konularında tam bir bilgi alamadım. Umarım bizleri bilgilendirirler.

            Benim de bir önerim olacak. Migros gibi orta ve büyük çaplı bütün marketler bu şekildeki çalışmaları topluma yaymakta önemli rol oynayabilirler. Marketlerin önlerine bırakacakları daha büyük ve sağlam bidonlar sayesinde geri dönüşüm konusunda toplumda bilinç oluşturmada ön ayak olabilirler. Bence bu içinde yaşadıkları topluma karşı aynı zamanda bir vefa borcudur. Hatta kampanyalar bile düzenlenebilir bu alanda.

              O halde haydi Worldmar, haydi Grosmar, haydi Çınar Market, haydi Sabah Market, haydi  Çiçek Market ve diğer marketler. Batman için, geleceğimiz için bir adım da siz atın.

            Bu alanda görevini yerine getirmesi gereken en önemli kurum ise şüphesiz ki Belediyemizdir. Su, kanalizasyon, yol yapımı gibi alanlarda önemli projelere imza atan Batman Belediyesi çevre temizliği ve atıkların geri dönüşümünün sağlanması konularında da çok önemli görevler üstlenebilir. Temiz ve sağlıklı bir çevre isteği sadece slogan ve afişlerde kalmamalı, Batmanın her caddesi ve her sokağı Diyarbakır caddesi gibi olmalı diye düşünüyorum.

            Havası, suyu, toprağı temiz, güneşi bol bir Batman, Türkiye ve Dünyada yaşamak dileğiyle.