Çağdaş WebTV yayınına katılan Batman Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcisi Yüksek Jeolog Sadettin Onur: “Türkiye’de 100 binin üzerinde yapı, fay zonlarının üzerinde. Bu konutları fay hatları zonlarından almazsanız deprem esnasında çok büyük zarar görürler. Depremleri afetlere dönüştürmemeliyiz” dedi.

“DEPREMİ, AFETE DÖNÜŞTÜRMEMELİYİZ”
Kahramanmaraş depremlerinin tablosu her geçen gün ağırlaşırken, TMMOB Batman Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcisi Sadettin Onur, Çağdaş WebTV’ye değerlendirmelerde bulundu. İki büyük depreme dair açıklamada bulunan Onur: “Kahramanmaraş’ta iki depremin üst üste olması çok sürpriz bir olaydı. Her iki fayın kırılacağını biliyoruz ama her iki fayın aynı gün 10 saat arayla kırılacağını bilmiyoruz. Örnek Gölcük depremi. Üç ay aradan sonra ikinci fay kırıldı. Buradaysa bir birini tetikleyen fay var. İlk depremde 500 atom gücünde bir enerji boşaldı. Gücünü bir sonraki kırığa aktardı, dolaysıyla bu enerji diğer fayı hemen etkiledi ve bağımsız iki deprem oluştu. Çok nadir görülen bir durum bu” dedi.

deprem (2)

“100 BİN YAPI FAY ZONLARINDA”
Yüksek Jeoloji Mühendisi Sadettin Onur, şöyle devam etti: “Türkiye’de 18 il, 80 ilçe, 502 köy doğrudan aktif fay hatlarının üzerinde oturmaktadır. Söz konusu yerleşim birimlerinde 100 binin üzerinde yapı aktif fay zonları tehlike bandının içerisinde bulunmaktadır. Bu konutları fay hatları zonlarından almazsanız deprem esnasında çok büyük zarar görürler. Afetler işin içinden çıkılamaz sonuçla neden olur. Ne yazık ki fay yasasını dinleyen olmadı. Bu depremde de olduğu gibi en büyük zararı Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Hatay bunlar direkt fay hatlarının zonlarında olan şehirler. En büyük yıkım da ne yazık ki bu şehirlerde oldu. Arkadaşlarımız o bölgede çalışmalar yaptı, fotoğrafladı. Fay zonlarındaki yapılar yıkılmış, fay zonunun 100 metre berisindeki yapılar ise sağlam duruyor. Depremi durduramayız, yerini değiştirmeyiz, ne zaman olacağını biliyor muyuz? Bilmiyoruz. Ders almak lazım tabi. Japonya’da oluyor, ABD’de oluyor, Meksika’da oluyor ama bir şey olmuyor. Çünkü onlar yaşadıklarından ders çıkarıyorlar. Bilinçli nesiller yetiştiriyorlar. Maalesef biz acılarımızı yaşıyoruz, 20 gün sonra bir şey olmamış gibi devam ediyoruz. Depremi afete dönüştüren de insan, insan eliyle yapılan yapılar. Yapılan yapılar depreme dayanıklı olmazsa afete dönüşmeye devam eder.” (Haber Merkezi)

Editör: MEHMET REŞAT YİĞİZ