*Tam 41 yıl öncesinin yerel seçiminde Batman Belediye Başkan adayları ile gazetemizin röportajı vardı. Seçimlere bir ay gibi bir süre kalmıştı. Gazetemizin kurucusu ağabeyim merhum Enver Arslan, yine aramızda olmayan Çağdaş’ın ilk yazarları Yaşar Koray ve Nuri Öner’le adayları ziyaret edip ‘Batman’a olan vaatlerini dinlemiştik…

*Refah Partisi’den Ataullah Hamidi, MDP’den Mehmet Özdemir, DYP’den Mehmet Teymur, ANAP’tan avukat Ömer Yıldız, SODEP’ten Abdullah Kaya, Halkçı Parti’den Arif Argun, Bağımsız adaylar ise Şehmus Demir ve İkram Müjdeci 84 yerel seçimlerin Başkan adaylarıydı. Batman Çağdaş’ın birinci sayfasında 80’li yılların siyasetinde ‘iz’ bırakan politikacılarından üç isimden güzel bir sima daha sessiz sedasız ayrıldı aramızdan…

80 DARBE SONRASININ BELEDİYE BAŞKANIYDI

1980 Darbesinin ardından ilk yerel seçimdi.

O darbeden sonra birçok siyasetçinin ‘aktif siyaset’te yer almaya çekindiği dönemdi.

Çünkü, darbenin  ‘siyasi yasak’ bıraktığı birçok isim vardı.

Batman’da 80 darbesinin ardındaki yerel seçime yine de o zamanlar iki elin parmak sayısından az olan partilerin hemen hemen tümünün ‘Başkan Aday’ları çıkmıştı.

Bir de iki Bağımsız aday da o seçime renk katan saygın isimlerdi.

Dönemin Başbakanı ve eski Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’dı.

Merhum Özal’ın kurucusu olduğu ANAP’ın Batman Belediye Başkan adayı ise Aydınkonak’lı avukat Ömer Yıldız’dı.

Gözler, daha çok Yıldız’daydı ama o seçimlerin sürpriz yapan ismi Hamidi idi.

O zamanlar ‘İlçe’ olan Batman’da seçmen sayısı 24.583’tü.

Şimdilerde Batman kent merkezi seçmeni 311 bin 011.

41 Yıl öncesinin yerel seçimleri 25 Mart 1984 tarihine denk düşmüştü.

5996 Oyla Batman Belediye Başkanlığına seçilen RP’li Ataullah Hamidi, en yakın rakibi MDP adayı merhum Mehmet Özdemir’e bin 500 oy fark atmıştı.

MDP’den Mehmet Özdemir 4421, ANAP’tan avukat Ömer Yıldız 3049, SODEP’ten Abdullah Kaya 2581, DYP’den Mehmet Teymur 2277, Halkçı Parti’den Arif Argun 698, Bağımsız adaylardan İkram Müjdeci 600 ve Şehmus Demir ise 366 oy almıştı.

Kapatılan Refah Partisi’nden Batman Belediye Başkanlığına seçilen Ataullah Hamidi’nin, ‘seçim lokali’ şimdilerde sessizliğe bürünen Yıldız Kaya iş merkezinin ikinci katındaydı.

25 Mart 1984 Pazar gecesi, o lokal görülmeye değerdi. Hamidi ailesinin önde gelen isimlerinden merhum şeyh Lütfi Hamidi ile Batman’ın eski muhasebecilerinden ve Mardin eski Milletvekili merhum Beşir Hamidi’nin sevinci görülmeye değerdi. O anı dün gibi anımsıyorum.

O seçimin üzerinden çok geçmeden Hamidi, ANAP’a geçmişti.

O yıllarda ANAP tek başına iktidardı.

Dönemin Başbakanı Turgut Özal, Güneydoğu’daki Belediye Başkanları arasında gözünü kestirdiği Ataullah Hamidi’yi partisine almıştı ve Bölgedeki ‘Belediye Başkanları’ arasında Hamidi, merhum Özal’ın prenslerindendi.

Güneydoğu’ya yaptığı her gezide Batman’a konuk olan merhum Özal, Batman’ı ‘İl’ de yapmıştı. Hamidi’nin, Batman’a kazandırdığı Belediye Sarayı’nın açılışına da bizzat Özal katılmıştı.

TARİHE BAKIN…
2 Mart 1984 tarihinde yayın hayatına başlayan Batman Çağdaş’ta, Batman Belediye Başkanlığına aday olan 8 eski siyasetçiyi de dinlemiştik. Hepsine aynı sayıda yer vermiştik.

Aradan 41 yıl geçti.

Yukarıda isimlerini yazdığımız o güzel simalardan şimdi iki isim kaldı.

Kozluk’ta yaşayan siyasetçi-yazar Abdullah Kaya ve eski Halkçı Parti’den Arif Argun, 80’lerin siyasetçilerinden olan ağabeylerimiz.

Batman Çağdaş’ın 41’nci yıldönümünün hazırlıklarını yaptığımız gün, ikindi saatlerinde başkentten acı bir haber geldi.

Batman’ın son 40 yılının siyasetine damgasını vuran eski Belediye Başkanı ve Milletvekili Ataullah Hamidi, başkentteki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama gözlerini yummuştu.

Fizik tedavisi için önceki hafta başkente giden Hamidi, geçen Cuma, o gün tek başına olduğu evinde kalp krizi geçirmişti.

Hamidi, kimsenin evde olmadığı o gün, erken saatlerde kalkmıştı.

Lavaboda düşünce; kimse de yanında olmayınca da geçirdiği kalp kriziyle yaşama veda etmişti.

Saatler sonrası fark edildiğinde Hamidi’nin cansız bedeni ailesi ile yakınlarını yasa boğmuştu.

Batman’a hizmetleriyle hep anılacak Hamidi’nin mekanı cennet olsun.

Hamidi’nin isminin de yaşatılması için 32 yıl önce yaptığı Belediye Sarayı binasının geçtiği güzergahın bir bölümüne de adı verilmeli.

Batman Çağdaş’ın yıldönümüyle ilgili birkaç dipnot daha bugün yazacaktım.

Bugün akşam saatlerinde Kültür Merkezi’nde Batman Çağdaş’ın 41’nci yıldönümüne yönelik özel sergimiz var.

Sağlıkla kalın.