**Tam 30 yıl önce yerel seçimler, 26 Mart 1989 tarihinde yapılmıştı. Batman’ın ‘ilçeye’ veda etmesine bir yıl kalmıştı. O seçimlere itirazlar olmuştu ama bir şey değişmemişti. Ataullah Hamidi, Refah’tan sonra Anap’tan ikinci kez Belediye Başkanı seçilmişti…

**En yakın rakibi Refah Partisi adayı merhum Mustafa Ramanlı’yı 876 oy farkıyla geçmişti eski Başkan Hamidi… Batman’ın 30 yıl öncesinde seçmen sayısı 50 bine ulaşmıştı. İlçenin son dönemindeki o yerel seçim, iki parti arasında kıyasıya geçmişti.

89 YEREL SEÇİMİ FARKLIYDI
26 Mart 1989 tarihinde yapılan yerel seçimde Batman, o dönem ilçeydi ama il olmak için de gün sayıyordu…

Batman Belediye Başkanlığı adaylığına tanınan ve bilinen simalar talipliydi…

Anavatan’dan Ataullah Hamidi, Refah’tan merhum avukat Mustafa Ramanlı, SHP’den Dr. Nevzat Mirkan ve DYP’den Musa Teymur adaydı…

O seçimlerde 50 bin seçmenden 10 bini sandık başına gitmemişti.

Seçim öncesinde Batman Belediye Başkan adaylarının mesajları, vaatleri ve mitingleri günlerce konuşulmuştu.

Dün gibi o seçimleri anımsıyoruz.

Hele hele 1989 yerel seçimi çok ama çok tartışılmıştı…
Eski Milletvekili Hamidi’yi ikinci kez başkanlık koltuğuna taşıyan o seçimden bazı dipnotları okurlarımızla paylaşıyoruz…

ADAYLAR MİTİNGLERDE
NELER SÖYLEMİŞTİ?
DYP’nin Batman Belediye Başkan adayı BATSO eski Başkanı merhum Mehmet Teymur’un ağabeyi Musa Teymur’du…

O tarihi meydanda konuşan DYP eski İlçe Başkanı merhum Şehmus Demir ve DYP eski milletvekili merhum Abdurrezak Ceylan, Batmanlı seçmenlere ortak mesaj vermişti; “Elinizi vicdanınıza bırakın, öyle oy kullanın…”

Siyasette iz bırakan bu iki sima, şimdilerde aramızda yok.

ANAP mitingine katılan dönemin eski Milletvekillerinden merhum İdris Arıkan, Zeki Çeliker ve Kutbettin Hamidi de Batmanlı seçmenlerden destek istemişti. O zamanlar ilçe olan Batman’a eski politikacılarından Hamidi, ‘il’ müjdesini erken vermişti; “Batman’a artık il gözüyle bakabilirsiniz…”

24 Mart 1989 tarihinde Batman’ın Cumhuriyet Meydanı’nda Refah Partisi Genel Başkanı merhum Necmettin Erbakan, konuşuyordu; “Başörtümüz milli kıyafetimizdir. Bu adamlar Avrupa’nın çıplaklığını taklit etmeye başladı. Üç partinin yaptığı laiklik değil, din düşmanlığıdır…”

Refah Partisi adayı merhum Mustafa Ramanlı, kazandığı takdirde Refah Partisi’nden ayrılmayacağına dikkat çekiyordu ve şu mesajı veriyordu; “Lütfen seçim öncesi Batman’ın il konusunu malzeme yapmayın…”

SHP Belediye Başkan adayı Nevzat Mirkan’a, SHP’nin dört eski milletvekili Ahmet Türk, Adnan Ekmen, İbrahim Aksoy ve Ali Eren, destek için gelmişti. Dönemin SHP İlçe Belediye Başkanı Salih Aktan, konukları tanıttıktan sonra ilk sözü alan Ahmet Türk, yerel seçimlerin parlamentoda sosyal demokrat mücadelesi verenlerin seçimi olacağını dile getirmiş… İstanbul eski Milletvekili Ali Eren ise şu mesajı vermişti: “40 Yıldır hükümeti hep sağ yönetti. 26 Mart’ta SHP’yi destekleyin…”

89 SEÇİMİNİN SONUÇLARI…
Ataullah Hamidi’nin 876 oy farkıyla kazandığı o seçime Refah Partisi itiraz etmişti ama Seçim Kurulu, itirazı reddetmişti. İşte o seçimde partilerin aldıkları oylar; ANAP: 14.204, REFAH: 13.328, SHP: 7.609,
DYP: 1.328…

İl Genel Meclisine İsmet Utanç ve Bahri Tufan, Refah Partisi’nden M.Nuri Ergül ve Hüseyin Geylani, SHP’den de Abdurrahman Gündem seçilmiş.

Batman’ın, Siirt’e bağlı olduğu dönemde kent merkezinde seçmen sayısı 48.570’ti… Bu seçmenlerden 10 bini sandık başına gitmemişti.

O seçimlerde dönemin Seçim Kurulu yetkilileri, para cezasının kalkması üzerine yerel seçimlerde 10 bini aşkın seçmenin oy kullanmadığına da dikkat çekmiş.

Seçimden dört gün sonra yörenin sevilen milletvekili Abdurrezak Ceylan, Meclis Genel Kurulu’nun açılışı sırasında yaşanan bir olayda hayatını kaybetmiş. Dönemin DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel ve çok sayıda politikacı, Kurtalan-Beykent köyündeki cenaze törenine katılmıştı.

O yerel seçimin ardından Milletvekili Ceylan’ın hayatını kaybetmesi, günlerce yaygın medyada yer bulmuştu.