**Sağlık Bakanlığı’nın ilaç fiyatlarında belirlediği kur oranı nedeniyle yurt dışından ithal edilen ilaçların Türkiye’ye gelmediğini ve hammadde eksikliği nedeniyle yerli firmaların da ilaç üretemediğini belirten 44. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan; “Her 10 ilaçtan 2-3’ü eczanelerde bulunmuyor” diyor.

“YURT DIŞINDAN İLAÇ GELMİYOR”
Eczanelerde ilaç sıkıntısı her geçen gün büyüyor. 44. Batman, Siirt, Muş Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği döviz kurunun sabitlenmesi nedeniyle ithal ilaçların Türkiye’ye gelmediğini söyledi. Yurt dışından hammaddenin gelmemesi üzerine yerli ilaç firmalarının da ilaç üretemediğini kaydeden Bayhan; “İthal ilaçlar artık bulunmuyor. Hammadde de gelmediğinden yerli firmalar da ilaç üretemiyor. En çok ihtiyaç duyulan epilepsi, kalp hormonu, kalp tansiyonu, şeker ilacı ve bazı antibiyotikler eczanelerde bulunamıyor. Yüzde 25’lik zammın ardından piyasada bulunan ilaç sayısında belirli bir artış yaşanmasına rağmen hala ilaç yokluğuna dair sorunların devam ediyor” dedi.

“DEPOLARDAN TANEYLE İLAÇ ALINIYOR”
Piyasadaki her 10 ilaçtan 2-3’ünün bulunamadığını belirten Bayhan, şöyle devam etti; “Eczanelerimiz sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Depolardan taneye ilaç alınabiliyor. Hastalar bir ilaç bulabilmek için eczane eczane dolaşıyor. İlaç bulamayan hastalar da eczacılarla gerginlik yaşıyor. Fakat bu durumun eczacılarla ilgisi yok. İlaç firmaları düşük kur seviyesinden devlete sattığı ilacın maliyetini karşılayamazsa, ilacı piyasaya vermeyi azaltıyor ya da kesiyor. Bu sorunların bir an önce çözülmesi en büyük temennimiz.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim