İlimizin önemli gelir kaynaklarından biri olan sağlık sektörü Kuzey Irak Yerel Yönetimi veya kendi tanımlaması ile Irak Kürdistan federal bölgesinden gelen hastalara uygulanan vize zorunluluğu nedeniyle can çekişmeye başladı.

Iraktan gelen hastaların tedavileri için merkez olarak seçtikleri illerin başında gelen Batmanda hastaların gelmesi aynı zamanda sağlık sektörünün de canlanmasına neden olmaktaydı. Antalya da Tatil turizmi ne anlama geliyorsa ilimiz için de sağlık turizmi aynı anlamı taşıyor.

Dışarıdan gelen hastalar da dikkate alınarak yapılan yatırımlar ne yazık ki vize zorunluluğu nedeniyle kapasitelerinin çok altında çalışmaya başladı.

Konu ile ilgili basına bilgi veren sektör temsilcileri Batman için yıllık kaybın yan sektörlerle birlikte 70 milyon lirayı bulduğunu ifade ettiler.

Konu ile ilgili olarak 29 Mayıs 2016 tarihinde gazetemizde çıkan haber şöyle; “Bir süre önce Batman Medicalpark Hastanesi Genel Müdürlüğü’ne atanan Yavuz Selim Baş, hafta sonu basın mensuplarıyla bir araya geldi. Hastanenin faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Baş, çatışmalı süreç nedeniyle sağlık turizminde yaşananlara da dikkat çekti.

** Kuzey Irak’tan gelen hastalara uygulanan ‘elektronik vize’ uygulaması nedeniyle bölgede illerinde 70 Milyon liralık kaybın yaşandığını belirten Baş: “Yurtdışından gelen hastalara uygulanan vize uygulaması sadece sağlık turizmine değil, birçok alana yansıdı. 70 Milyon TL’lik ticaret hacmi, son buldu” dedi.

2 MİLYON 800 BİN HASTAYA HİZMET
Sentez A.Ş. bünyesindeki Medicalpark Batman Hastanesi’nin genel müdürlük görevine geçtiğimiz aylarda atanan Yavuz Selim Baş, hafta sonu gazetecilerle bir araya geldi. Medicalpark Hastanesi ek binasındaki basın toplantısına Genel Müdür Baş’ın yanı sıra Başhekim Haluk Aygüler, genel müdür yardımcıları ve bazı birim personelleri katıldı. Yerel medyayı önemsediklerini belirten Genel Müdür Baş, çalışmalarıyla hakkında bilgiler paylaştı. Baş, şöyle devam etti: “1997 Yılında Şifa adıyla olarak kurulan hastanemiz Sentez A.Ş bünyesinde 2004 yılında Medicalpark Hastaneleri ile birleşerek her geçen gün büyüdü. Sentez A.Ş. bünyesinde Batman’ın yanı sıra Gaziantep ve İzmir hastanelerimizle bugüne kadar 2 Milyon 800 bin hastaya hizmet verildi.”
VİZE UYGULAMASININ KAYBI; 70 MİLYON TL
Toplantıda hastane faaliyetlerinin yanı sıra bölgedeki sağlık turizminin son durumuyla ilgili sunum yapan Genel Müdür Baş: “Bölgede yaşanan olayların ardından son bir yılda sağlık turizmi ciddi yara aldı. Kuzey Iraklı hastalara uygulanan vize uygulamasıyla bölgedeki tüm hastaneler, büyük kayıplar yaşadı. Sadece sağlık sektörünün bölgeye getirisi 30 Milyon TL civarındaydı. Diğer sektörlerdeki yansımayla birlikte bu rakam 70 Milyon lirayı buluyor. Oysaki sağlığın katma değer oranı yüzde 100’dür. Bugün yeni bir organize sanayi bölgesi yapmaya kalksanız, 5-6 yıl sonra katma değer oranı 70 Milyon TL’yi bulabilir. Bu anlamda Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduk. Ticaretin her alanda daraldığı bölgede vize uygulamasının kalkması can suyu olur” dedi.

8 BİN HASTADAN 158’E!
Geçmiş yıllarda Kuzey Irak’tan gelen hasta sayısını son üç aydaki verilerle de kıyaslayan Baş, ‘medikal turizmi’nin önemi de dikkat çekti. Batman’ın bölgenin birçok il’inden avantajlı konumda olduğunu da ifade eden Baş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batman, Güneydoğu’daki büyükşehirler de dahil olmak üzere en avantajlı il konumunda. Özellikle medikal turzmi, kente her açıdan katkı sunuyor. Esnafı, otelleri, marketleri gibi birçok unsurun faydalandığı medikal turizminde sadece hastanemizin kaybı 8 Milyon TL civarındadır.” 2014 yılında 8.061, 2015’te 8.727 Kuzey Iraklı hastanın tedavi gördüğü Medicalpark hastanesinde 2016 yılının ilk üç ayında ise bu rakamlar 158 hastaya düştü.

“KÜÇÜLMÜYORUZ, NİTELİĞİ ARTTIRIYORUZ”
Sunumun ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Genel Müdür Baş, işten çıkarılan 15 personelle ilgili de açıklamada bulundu. Baş, şöyle devam etti: “Hastanemizde küçülme söz konusu değil. Bazı personellerin görevlerine son verilmesinin nedeni, disiplin ve performanslarından kaynaklı. Hastanemiz her geçen gün nitelik ve teknolojik olarak büyüme kaydediyor. Amacımız sağlıkta en iyi kaliteyi sunmaktır. Yakın zamanda bazı projelerimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Güçlü hekim kadrosu, modern tıbbi cihazlar ve tecrübeli personel kadrosuyla Batman’a ve bölge halkına hizmet etmekten mutluluk duyuyoruz.”

Hastane yetkilisinin verdiği rakamlara göre 2012 tarihinde 844 olan hasta sayısı sırası ile 2013 tarihinde 5246,2014 tarihinde 8061,2015 tarihinde 8727 iken 2016 tarihinin ilk üç ayında 158 kişide kalmış. Bu da sektörü zor duruma sokmuş. Dolayısıyla gelir azalınca yapılan ilk iş personel çıkışı olmuş. Her ne kadar sayın yetkili bu gerçeği başka şekilde aktarsa da diğer hastanelerde de yakında benzer durumların oluşması sürpriz olmayacak. Bu nedenle hükümetin bir an önce ırak Kürdistan bölgesel yönetimine uyguladığı vizenin kaldırılması yerinde olacaktır. Hastane yetkilileri de personel ve hizmet politikalarında sabırlı davranmalıdırlar. Çünkü hasta azaldı diye kısıntılar acil önlem olarak görülürse tepkiler de farklı olur. Kazanıldığında nasıl sonuç beğeniliyorsa gelir azaldığında da personellerin korunması öncelikli olmalıdır.