Bu kentin en önemli sorunlarından birisi hiç şüphesiz ‘hayvan besiciliği’ meselesidir. Gelmiş ve geçmiş tüm belediye yönetimlerine bu önemli sorunun çözümü için destek vermiş biriyim. Ayrıca çevreci bir aktivist olarak da sorunla ilgiliyim, çünkü bu kentin sakinlerini tehdit eden bir meseledir.

Mevcut Belediye yönetimi besicilerin kent dışına çıkmaları için bir süre vermişti. İki günlük yazı ile kendilerine destek vermiştim.

http://www.batmancagdas.com/besicilere-bir-ay-sure-1-makale,11577.html

Belediye Başkan Vekili Sayın Ertuğ Şevket Aksoy’un, yerel basında ve köşemde de yayımlanan ifadelerini hatırlatmak istiyorum: “2017’nin başında süre verdiğimiz besicilere, ek süre 31 Mart 2017 tarihinde sona erecek. Besi çiftliklerini kaldırmayan besicilere, gerekli cezai işlemler yapılacak. Halkın sağlığını olumsuz yönde etkileyen besi çiftliklerinin artık şehir içinde kaldırılmasının zamanı gelmiştir. Süreyi bir daha uzatmayacağız. Göçerlerin yarına kadar çiftliklerini tahliye etmelerini bekliyoruz.”

**

**

Aradan bir buçuk yıl geçti. Gap gibi arsalarına imarda çok fazla kat verilen bazı besiciler ahırlarını yıkıp, uyarıya uydular. Diğer bütün semtlerde besiciler aynen sorun olmaya devam ediyorlar…

Bazı semtlerden geçtiğinizde, hele bu yaz sıcaklarında burun direklerini kıran pis kokularla karşılaşıyorsunuz. Pek çok semtin sakinleri pis kokulardan artık bıkmış durumda.

Ancak çaresizce kaderlerine teslim olmuş durumdalar…

İyi de nereye kadar?

Belediyenin kayyum yönetiminin besicileri kent dışına çıkarabileceğine dair bir düşünce oluşmuştu. Maalesef bu yönetim de besicilik meselesine seyirci durumda…

Bu önemli mesele ile ilgili geçmiş yönetimleri eleştirmekten çekinmediğim gibi, mevcut yönetimi de eleştirmekten çekinmeyeceğim.

Eğer besicilik sorunu bu kentin sakinlerinin sağlığını tehdit etmeye devam ediyorsa(Belediye Sağlık Komisyonu Raporunu dayanak yapmasam da bu açık bir gerçekliktir), mecburen halk sağlığı için öneri ve eleştirilerimiz olacaktır…

**

**

70’Lİ YILLARDA YERLEŞİK HAYAT…

Hafızamızı temizleyelim: Batman’ın Hilal, Pazaryeri, Bağlar, Belde, Gap, Yavuz Selim gibi mahallelerinde ikamet eden bu ailelerin tek geçim kaynağı hayvanlarıdır. Besicilerin kentimiz ekonomisine yaptığı katkılara dikkat çeken yazılar arşivimde bulunmaktadır. Kendilerine minnet borçluyuz.

İlk başlarda mazeretleri vardı. Kent merkezinden uzakta oldukları süreçte kendilerine su, elektrik bile verilmediğini herkes bilir.

Batman büyüdükçe onlar da kent merkezinde kaldılar ve sorun olmaya başladılar. Kent merkezinde sürekli olarak besicilik yapılamayacağı gerçeği kendilerine hatırlatıldığında 90’lı yılları yaşıyorduk.

Maalesef kendi imkanlarıyla çıkamadılar. Devletin kendilerine bazı yardımlar sağlaması yolundaki öneriler de Kuyubaşı besi konutları dışında pratik bulmadı.

O konutlar şimdi varlıklı insanların villaları konumuna gelmiştir…

Geçmişteki hiçbir Belediye besicilik sorununa çözüm getiremedi ve başarılı olamadı. Sorunun üzerine gitme konusunda hiçbir belediye yönetimi şu ana kadar mesafe alamadı…

**

**

Batman Belediyesi mevcut Kayyum yönetimi geçtiğimiz aylarda besiciliğin kent için çok önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti. Çok haklı gerekçelerle besicileri kent dışına çıkmaya davet etti ve kendilerine Ocak ayı sonuna kadar süre verdi…

Konu ile ilgili iki günlük değerlendirmem olmuştu. O değerlendirmemde belediye yönetimine başarı dilerken, sonuç alınabilmesi için sürenin yetersizliğine işaret etmiş ve şunları yazmıştım: “Belediye pratiği kolay olmayan önemli bir karar almış. Batman Koçerler Derneği, kuzuların doğum sürecine dikkat çekmiş ve üç aylık süre talep etmiş. Besicilerin kent dışına çıkmasını içtenlikle savunan biriyim. Ancak binlerce ailenin tek geçim kaynağından söz ediyoruz. Bunun sosyal boyutu var. Sosyal barış, toplumsal barışla ilintilidir. Belediyenin yazılı açıklamasında ciddi cezai yaptırımlardan söz edilmemesi olumludur. Bunun yerine vatandaşların sağduyu ve duyarlılığına dikkat çekilmiş. Yapıcı bir dil. Kış aylarında olduğumuzdan bir aylık sürenin yetersiz olduğu gerçeğini özellikle ifade etmek isterim. Daha etkili sonuçlar alınması için vatandaşlara Nisan ayı sonuna kadar süre verilmesi, çok sıkıntılı ailelere devlet eliyle yardımı öneriyorum.”

Bu değerlendirmemin ardından sürenin uzatıldığını gözlemledim. 1 Nisan itibariyle süre bitti.

Geçtiğimiz gün gazetemizde yer alan haber, besicilerle ilgiliydi, birlikte okuyalım: “Batman’ın GAP ve Belde ağırlıklı merkezi mahallelerin de aralarında bulunduğu semtlerde besicilik yapanlara Belediye’nin tanıdığı süre doluyor. Besi çiftliklerini kaldırmayan göçerlere gerekli işlemlerin yapılacağını ifade eden Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy, şöyle konuştu; ‘2017’nin başında süre verdiğimiz besicilere, ek süre 31 Mart 2017 tarihinde sona erecek. Besi çiftliklerini kaldırmayan besicilere, gerekli cezai işlemler yapılacak. Halkın sağlığını olumsuz yönde etkileyen besi çiftliklerinin artık şehir içinde kaldırılmasının zamanı gelmiştir. Süreyi bir daha uzatmayacağız. Göçerlerin yarına kadar çiftliklerini tahliye etmelerini bekliyoruz.”

Haber böyle. Kayyum veya seçilmiş yönetim, kim kentimizin temel sorunlarının çözümü konusunda toplumu rahatlatacak bir adım atarsa, bunu hayırlı bir çalışma olarak değerlendiririm.

Evet, besicilik sorunu ile ilgili olarak belediyenin harekete geçmesi gerekiyor. Bu sorunun çözümü için devletten, hükümetten en fazla destek alabilecek bir yönetimden beklentimiz var. Artık bu sorunu çözünüz. En azından sorunu gündeme taşıyın, çalıştaylar düzenleyin, halktan, basından, STK’lardan destek isteyin. Bu kent ilelebet sahipsizliğe terk edilemez. Sorunun çözümü için acilen adım atılması dileğimle