Batman Belediyesinin Ortadoğu Sinema Akademisi ile birlikte organize ettiği Yılmaz Güney 3. Film festivali 19 Aralık akşama yapılan açılış etkinliği ile başladı.
Ülkede sinema denildiğinde akla gelen ilk merkez kuşkusuz İstanbul’dur ve onunla bütünleşen Yeşilçam. Sinemaseverlerin çok iyi bildikleri bir gerçek de bu alanda Yeşilçam geleneğinin varlığıdır. Sinemaya ilgi duyanlar gerek olanakları gerekse geçmiş birikimleri nedeniyle İstanbul’u mesken tutmaktadırlar.
Film organizasyon merkezi olan İstanbul dışında ise düzenlenen değişik etkinlik ve organizasyonlarla diğer kentler de bu alanda boy göstermeye çalışmaktadırlar. Tabi bu tür etkinliklerin kendini kabul ettirmesi için istikrarlı bir şekilde etkinliklerini sürdürülmeleri ve kendilerini kabul ettirmeleri gerekmektedir. Antalya film festivali buna örnek olarak gösterilebilir. Bu tür etkinlikler hem sinema alanında çalışan oyuncular, yönetmenler ve yapımcılar için hem de yurttaşlar için güzel beklentiler ve sonuçlar da doğurmaktadır.
90 öncesi dönemde sinema denildiğinde suya sabuna dokunmayan bir gelenek söz konusuydu demek genel bir tabir olarak yanlış sayılmaz. Bu gelenek içerisinde halkın sorunlarına duyarlılık gösteren ve dillendiren filmler de çekilmiştir. Yakışıklı oyuncu imajından kurtulan bu akım daha çok ülkedeki çalışan tabakanın sorunlarını gündemleştiriyor ve onların sorunlarını beyaz perdeye aktarıyordu. Yılmaz Güney de bu alanda çalışmalar yürüten bir sinemacı olarak ortaya çıktı ve kendini kabul ettirdi.
Yaşam serüveninin tekrar etmenin bir anlamı yok. Çektiği filmlerin konu itibariyle farklılığı neyi amaçladığını zaten ortaya koymuş ve kendi kitlesine kendini kabul ettirtmiştir.
Günümüzde ise sinema filmlerine olan ilginin arttığını gözlemlemekteyiz. Yeni çekilen filmler hem konuları itibariyle hem kaliteleri itibariyle başarılı bir performans göstermektedirler. Bununla birlikte hem ülke dışında hem ülkede sinema işi ile uğraşan kesimlerin ekonomik sıkıntılar çektikleri gözlemlenmektedir. Sektörün daha başarılı eserler ortaya koyması için ciddi desteğe ihtiyacı bulunmaktadır.
Batman Belediyesi Batman Kültür ve Sanat festivali fikrini ortaya atıp, geliştirip uyguladığında birçok kesimden eleştiriler gelmişti. Bunca sorun içerisinde sanatla ilgilenmenin, sanatı ön plana çıkarmanın zamanlaması ve mekanı konusunda eleştiriler yapılmıştı. Oysa yapılan ilk etkinlikte vatandaşların göstermiş oldukları ilgi bu eleştiriler ne kadar yerinde olmadığını da ortaya koydu. Batman Kültür ve Sanat festivali artık gelenekselleştir ve bir beklenti haline geldi.
Yılmaz Güney film festivalinden bahsedildiğinde de aynı eleştirilerin geldiğini biliyoruz. Daha işin başında Batmana bir sinema kazandırılması fikri ortaya atılıp inşaat çalışmaları başlatıldığında bile bir sürü sorun yaşanmıştı. Ancak gösterilen kararlılık sayesinde Yılmaz Güney sineması açıldı ve birçok etkinliğe ev sahipliği yapan bir kültür merkezine dönüştü. Şimdi aynı sinemada Yılmaz Güney adına film festivali düzenlenmekte, yarışmalar yapılmakta ve film gösterimleri gerçekleştirilmektedir.
2010 yılında birincisi yapılan festivalin bu yıl üçüncüsü düzenlenmekte. Yarışmanın yanı sıra birçok film de izleyicisi ile buluşmaktadır. Yerli ve yabancı eserlerden oluşan 40 kadar film 19-23 Aralık tarihleri arasında izleyici ile buluşacak ve yarışmaya katılan filmler de ödül almak ve izleyiciyle buluşmak için çalışmalarını yürütecek.
Bu katılım ve organizasyon da göstermektedir ki Batman Yılmaz Güney Film Festivali artık ülke içinde ve dışında kabul gören ve gelecek vaat eden bir organizasyon haline geliyor. Zaten hazırlanmış olan slogan da bunu ifade ediyor gibi görünmekte.”Yılmaz Güney Geleneğinden geleceğe yürüyoruz” deniliyor. Aslında yeni geleneğin bir Kürt sineması yarattığını da belirtmek gerekmektedir. Çünkü artık kaliteli filmler çeken Kürt sinema yönetmenlerinin varlığı inkar edilemez bir duruma geldi. Katıldıkları değişik film festivallerinde aldıkları ödüller de bu kanıyı güçlendirmektedir. Sanırız bu tür etkinlikler hem Kürt sinemasının gelişmesine hem de ülke sinemasının ilerlemesine önemli katkılar sunacaktır. Bu nedenle Festival düzenleyicisi organizasyonu düzenleyenlere Batman Belediye Başkan vekili Serhat Temel şahsında teşekkür eder, kentimize bu katkılarının devam etmesini dileriz.