Son günlerde bu kentin güzel yarınları için gönüllülük temelinde mücadele veren Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’ne yönelik olarak kimi eleştiriler yapıldığını gözlemliyorum. Özellikle Yaşar Kemal Kent Ormanı arkasında kalan Çamlıtepe mahallesi sakinlerinden bazılarının çevrecilere yönelik eleştirileri ya bilinçsizliktendir, ya da kasıtlıdır.

Evet, biz doğayı, çevreyi, yeşil dokuyu ve Yaşar Kemal Kent Ormanını savunuyoruz. Birileri imzalar toplayarak Belediye yönetimine baskı kurarak Yaşar Kemal Kent Ormanı’na zarar vermek istiyor. Önceki yönetimin iki eş başkanı, ilgili tüm müdürleri, Çamlıtepe Mahalle Muhtarı ve duyarlı sakinlerinin katıldığı iki yıl önceki toplantıyı hatırlatmak isterim. Kimse bizi suçlayarak hak aramasın. O toplantıda kararlaştırılan alt geçit için çabalasınlar diyorum.

O derneğin bir gönüllüsü ve yıllarca yöneticisi olarak bilgi vermek istiyorum. Yaşar Kemal Kent Ormanından yol geçirilmesini ve kısa yoldan Dünya Hastanesi ve köprü başına ulaşmak isteyenler var. İki yıl önce Şubat ayında Belediyede yapılan toplantı sonrasında yorum yapmış ve Batman kamuoyunu bilgilendirmiştim. Aradan altı ay geçtikten sonra da yine yol sorununu gündeme taşıyarak mahalle sakinlerinin haklarını savunmuştum. O yazımdan bir derlemeyi sunmak istiyorum:

‘Çamlıtepe mahallemizin Yaşar Kemal Kent Ormanı’na yakın bloklarının bir yol probleminin olduğu gerçeğini biliyoruz. Söz konusu yol probleminin/sorununun hala çözüme kavuşturulmamış olması ve hala bu konuda somut bir gelişmenin yaşanmamış olmasına üzülüyorum. Batman Belediyesi geçtiğimiz Şubat ayında halkla sivil toplum örgütlerini belediyede buluşturmuştu. Çamlıtepe mahallesi sakinlerinin davet edildiği toplantıya iki eş başkan da katılmıştı. Yaşar Kemal Kent Ormanı’nın yeniden dizayn edilmesi ve Çamlıtepe mahallesinin bazı sokaklarının yol sorununun tartışıldığı toplantıya Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına katılmış ve orada söz alarak önerilerde bulunmuştum.

TOPLANTI ÜZERİNDEN 6 AY GEÇTİ…

Söz konusu toplantı sonrasında sorunla ilgili bir değerlendirme yapmıştım. Kentimizin yeşil alanlarını da ilgilendiren önemli bir toplantıydı. Çamlıtepe mahalle sakinlerinin davet edildiği ve bu mahallenin genel sorunlarının tartışılacağı toplantıya muhtarla birlikte yaklaşık 50 vatandaş katılmıştı.

Toplantı başında söz alan Belediye Eş Başkanları, mahalle sorunlarının çözümü konusunda halkın görüşlerinin kendileri için önemli olduğunu, vatandaşlardan gelecek olumlu ve yapıcı önerilerin dikkate alınacağını belirttiler. Çamlıtepe mahallesinin özellikle Yaşar Kemal Kent Ormanı arkasında kalan sakinlerinin en önemli problemleri ‘ulaşım’ sorunuydu.

Belde lise ve ilkokullarının yukarısından geçen demiryolu hattı nedeniyle ulaşımda sıkıntı yaşayan semt sakinleri, toplantıda söz alarak sorunlarını dile getirdiler. Hemen hemen herkes yol sorunundan yakınıyordu. Ancak sanki tek alternatif Yaşar Kemal Kent Ormanıymış gibi oradan bir yol açılmasını istiyorlardı…

Bu bizce kabul edilemezdi. Zira Yaşar Kemal Kent Ormanı için büyük emek veren bir Çevre Hareketinin-Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin- temsilcisi olarak toplantıya davet edilmiştim. Vatandaşların yol/ulaşım nedeniyle sıkıntı yaşadıkları bir gerçekti. Yıllar önce yapılan konutları çevreleyen Sol Sahil Sulama Kanalı ile Demiryolu ray hattı ulaşımda sıkıntılara neden oluyor. Belediye’nin şimdiye kadar yol sorununa çözüm getirmemesi zaten yerel yönetim adına bir eksiklik ve ayıptı…

2011 yılında bu köşede toplantıya konu olan konutların haklarını savunduğumda, sonraki yıllarda Sol Sahil Sulama Kanalı’ndan lağım sularının akması üzerine gerçekleştirdiğimiz eylemde mahalle sakinlerinden tek birini bile yanımızda bulmamıştık. Dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Hayrettin Caymaz’ın yaptığı savunma yazı arşivimde duruyor. Foseptik çukurlara karşı mücadelemiz üzerine çalışmalar hızlandırılacaktı. Yaşar Kemal Ormanı’na sayısız ağaç dikmekle kalmamış, defalarca temizlik kampanyaları düzenlemişiz. Yine orman için madde bağımlıları ile mücadele ederken dolaylı tehditler almıştık…

Ormanın ışıklandırılmasından tutun, güvenlik sorunlarına, kanalın temiz tutulmasından çevre düzenine kadar her konuda mücadele veren bizleriz. Toplantıda bunlara dikkat çeken bir konuşma yaptım. Halkımızın yol talebine de destek veriyoruz. Ancak Yaşar Kemal Kent Ormanı gibi Batman’ın güzide bir yeşil alanına müdahale kabul edilemez bir gelişmeydi.

Belediye adına görsel sunum yapılacaktı. Oradaki alternatiflerde de Yaşar Kemal Kent Ormanı’nın alt kesiminden bir yol açılması yer alıyordu.

Yaşar Kemal Ormanının iki yakasından açılacak yol için 270 yetişkin ağacın kesilmesinden söz ediliyordu. Bunların yerlerinden sökülüp taşınacağı yolundaki görüş, uzmanların söz almasıyla alternatif olmaktan çıkacaktı. (Çünkü belediye yetkilileri 30 yaş ve üstündeki devasa ağaçları taşıyacak araç olmadığını açıklamışlardı.)

Yaklaşık 30 yaşında olan devasa ağaçların kesilmesini asla kabul edemezdik. Yaşar Kemal Kent Ormanı’na uzak olan konutlarda ikamet eden vatandaşların çok uzak bir yolu kat etmelerine gerek yoktu. Yeni alternatifler sunuldu. Sayın Nihat Ekinci’nin bizim de görüşlerimizi yansıtan, ormana müdahale etmeyen yeni alternatifi üzerine mutabık kalındı.

Aradan aylar geçmiş olmasına karşın Belediye’nin hala sorunla ilgili bir adım atmamasına üzülüyorum. Ayrıca bize tepkiler geliyor. Halbuki o toplantıda 270 yetişkin/30 yaşındaki ağacın taşınamayacağı ve belediyenin ekolojiyi önemsediği açıkça belirtilerek Belde Lisesi yukarısında demiryolu alt geçidi ile çözüm kararı verilmişti. Belediye eş başkanları, çevre örgütleri ve mahalle sakinleri buna tanıktır. 400 bin nüfusa hizmet veren belediye için bir alt geçit projesi çok zor mu? Belediye bu adımı hemen atmalıdır.

Öte yandan Belde Mahalle Muhtarı Nuri Altun’un Batman Çağdaş gazetesinde yer alan açıklamasının da dikkate alınmasını öneriyorum. İşte o haber: ‘İki Mahallenin ortasındaki derenin hastalıklara davetiye çıkardığını belirten semt sakinleri; ‘Güzergahın yeşil alana dönüştürülmesini istiyoruz. Lağım suları ile atıkların bırakıldığı deredeki kokular burun direğimizi kırıyor’ diyorlar. Yaz mevsiminde asfalt serimi ve kaldırım düzenleme çalışmalarını hızlandıran Belediye ekiplerinin, altyapı çalışmalarını elden geçirmesini isteyen Belde Mahalle Muhtarı Nuri Altun ve bazı semt sakinleri; ‘Yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde İMKB Belde Anaokulunun yakınındaki manzara içler acısı durumdadır. Lağım sularının biriktiği dere çevresinde kokudan geçilmiyor. BASKi ekiplerinin, bu alana müdahale etmesini istiyoruz. Daha önce de bu alanın doldurulması için Belediye’ye başvuruda bulunmuştuk’ dediler. Öte yandan derenin geçtiği güzergahın yeşil alana dönüştürülmesi için de kampanya başlattıklarını belirten Belde ve Çamlıtepe semt sakinleri; ‘İki mahalle ortasında kalan bu alanın yeşil bir kuşağa dönüştürülmesi tek arzumuzdur’ diye konuştular.’

Sonuç olarak Belediye’den beklentimiz o önemli toplantıda alınan kararın arkasında durmalarıdır. Acilen İMKB Belde mahallesi yukarısında bir alt geçit yaptırarak yoruma konu olan Çamlıtepe sakinlerinin yol problemine son vermesi ve belde okulu önünden geçen dereyi de yeşil alana çevirmesidir. Belediye bu hizmetleri çok rahatlıkla verebilir. Bize düşen bir katkı varsa, yardımcı olmaya hazırız.’

Evet, arşivdeki yazımdan bilgilendirme yaptım. Bilindiği gibi Muhtar Sayın Nuri Altun’un bahsettiği dere yatağı ıslah edildi ve Yaşam Parkı olarak hizmete açıldı. O toplantıda alınan kararın gereğinin yapılması için mevcut Belediye yönetiminin adım atmasını öneriyoruz. Yani, ‘Acilen İMKB Belde mahallesi yukarısında bir alt geçit yaptırarak yoruma konu olan Çamlıtepe sakinlerinin yol problemine son verilmesini’ talep ediyoruz. Önceki yönetimin doğa ve çevreyi koruma adına yanaşmadığı Yaşar Kemal Ormanından yol geçirilmesi konusunda mevcut yönetimin bir hata yapmayacağına olan inancımı koruyorum. Yazdıklarımda yalan bir cümle yoktur. Sonuç olarak mahalle sakinlerinin yol talebi, yeşil dokuya zarar verilmeden kesinlikle karşılanabilir. Avrupa ülkeleri bir ağacın korunması için her çareye başvururken, Batman gibi zehir soluyan, yeşil doku açısından fakir bir yerleşim yerinde yüzlerce büyük yetişmiş ağaç kıyımını savunan anlayışı ret ediyorum. Saygılarımla.