Bir avuç duyarlı insan yıllardır ‘daha yaşanabilir ve yeşil bir Batman’ için mücadele veriyor. Toplumun geneli ise, mücadele edenleri takdir etmekle birlikte seyretmekle yetiniyor…

Üzücü ama acı gerçeğimizdir bu…

Bunu niçin ifade etme gereği duydum?

Bakınız, şu anda gündemde 16 Mayıs Şehir Stadımızın durumu var. Yeni şehir stadının Erköklü yakınlarında inşa edilmesini önemli ve olumlu bir hizmet olarak değerlendirdiğimi başta belirteyim.

Ancak yeni şehir stadı yapılıyor diye eski stadımızın betonlaştırılmak istenmesi, oranın konut alanına çevrilmesini de talihsiz bir gelişme olarak değerlendiriyorum…

Bunu kabul etmemeliyiz…

16 Mayıs şehir stadı ile kentimizin betonlaştırılmaması için çok önemli bir imtihandan geçiyoruz. Toplumun duyarsız kalması halinde 16 Mayıs Şehir Stadının yerinde beton bloklar, yapılar yükselecektir…

Bu kentin il statüsüne kavuşmasının tarihi olan 16 Mayıs yaklaşıyor. Batman’ımızın il statüsüne kavuşmasının sevincini yaşamıştık.

Bu kentin o zaman çok ihtiyaç duyduğu şehir stadı inşa edilip, isim verme aşamasına gelindiğinde tarihteki önemli bir şahsiyetin ismini vermemişiz…

“16 Mayıs” diyerek bir isim verilmiş. Şimdi o stadımızın yerine beton blokların yükseltilmek istenmesi kabul edilemez bir gelişmedir…

Bu kararı alanlar kentin hiçbir dinamiği ile istişarelerde bulunmamışlardır. Kentin en üst danışma ve karar alma organına(İçişleri Bakanlığına bağlı Kent Konseyi’ne)bilgi verilmemiştir…

Yazımın başında ifade ettiğim bir avuç duyarlı insan bu konudaki yanlış için şimdiden uyarılarda bulunmuştur. Toplumun çok büyük ekseriyetinin kesinlikle makul göreceği bir talep ile kamuoyunun karşısına çıkan çevrecilerin basın açıklamasını köşeme taşıyarak destek vermek istiyorum:

“Şehir Stadı yerinin beton yığınına dönüştürülmemesi için ve
YEŞİL BİR BATMAN İÇİN EL ELE VERMELİYİZ
Batmanın yarım asırlık 16 Mayıs stadının yeni stad yapımına karşı TOKİ’ye beton yığınına dönüştürmek üzere devredilmesine baştan beri Dernek olarak karşı çıktık.
Hızla betonlaşan şehrimizde TOKİ tarafından kat sınırı olmadan bina ve AVM yapılması planlanan stadın dönüştürülmesi şehrimize faydasından çok zararının olduğuna inanıyoruz.
16 Mayıs şehir stadının doğal şekli ile korunması veya yeşil alan ve park olarak düzenlenmesini baştan beri hep savunduk.
Batman Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünce 21.01.2013 tarihinde 8219 ve 13939 No’lu parseller revize imar planı onaylanarak TOKİ ye tahsis edilmesine de karşı çıktık.
TOKİ’nin daha öncede Başta Endüstri Meslek Lisesi, Eski Bölge Hastanesi ve Öğretmen evi bahçesini de beton yığınına dönüştürmesine niyetlenmiş ancak dernek olarak girişimlerimiz, imza kampanyaları ve basın açıklamaları eylem ve etkinliklerle söz konusu alanların betonlaştırılmasının önüne geçmiştik.
16 Mayıs stadının da betonlaşmasının önüne geçilmesi için henüz geç kalınmış değildir.
Antalya şehir stadı Batmandaki benzer yöntemle TOKİ’ye devr edilmiş, ancak başta Antalya Belediyesi ve iktidar partisi milletvekillerinin girişimi ile bu projeden vazgeçilerek stad yeri yeşil alan ve müzeye dönüştürülmesi kararlaştırıldı.
Benzer bir kararla Stadımızın bir beton yığınına dönüştürülmemesinin önüne geçmemiz gerekir.
Hem stadın bulunduğu alan altyapı ulaşım açısından da AVM veya çok katlı binalar için elverişlide değildir.
Bu bölgede imar planında kat sınırlaması 3 ile 4 arasında olmasına rağmen TOKİ ye verilen özel izinde kat sınırlaması ortadan kaldırılmıştır.
2016-2017 futbol sezonun son bulması ile birlikte stad TOKİ ye devrolmuş olacak ve ticari bir mantıkla TOKİ açık ve kapalı stadı yıkarak burayı beton yığınına dönüştürecektir.
Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak bu yaklaşımı kentimizin geleceği açısından açısından faydalı bir yöntem olarak görmediğimizden;
Bütün Batman Halkına;
Batman Ak Parti il teşkilatı ile Milletvekili Ataullah Hamidi ye,
Batman Valiliğine,
Batman Belediye Başkanlığına,
TMOBB Bileşenlerine,
Tüm Sivil Toplum örgütlerine burada çağrıda bulunuyoruz
‘16 Mayıs Şehir Stadına kentimizin geleceği açısından alanına sahip çıkmalıyız.’
Söz konusu alanın beton yığınına dönüştürülmesi kararından vazgeçilmesini başarmalıyız.
Spor tesisi sıkıntısının yaşandığı şehrimizde stadın doğal şekli ile korunması kentimizin yararınadır.
İlla da stadın yıkılması gerekiyorsa başta yeşil alan ve park olmak üzere kültürel bir alana dönüştürülmesini talep ediyoruz.
Hadi Batman kentinin geleceğine sahip çık, Şehir stadının betonlaşmasını hep birlikte önleyelim.
Gelecek nesillere beton yığını bir kent değil, YEŞİL BİR BATMAN BIRAKMAK İÇİN EL ELE VERLİM.”

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği yönetim kurulu adına yapılan basın açıklamasında önemli tespitler, öneriler yer almıştır.

Çağrıda bulunularak yardım istenen herkesin duyarlılığına ihtiyaç vardır. Çevrecilerin siyasal bir amacı yok. Bu kent için yıllardır çabalayanlardır.

Gazetemiz Batman Çağdaş ve özellikle Yazı İşleri Müdürümüz Arif Arslan'ın da Şehir Stadımız için duyarlılığı söz konusuydu. Şimdi görev hepimize, ama en çok Batman dinamiklerine düşüyor. Bu kentin sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri ve Batman kamuoyunun duyarlılığı ile daha yeşil bir Batman özlemimiz hasıl olabilir. 16 Mayıs’a kadar çok iyi bir kampanya yürüterek, ikinci bir müjde ile karşılaşmamızı dilerim.