Yerel yönetim seçimlerinin yapıldığı tarihten bu yana tam iki yıl geçti.

Yarın itibariyle yerel yönetim seçilmişleri üçüncü yıllarına adımlarını atacaklar ancak makamlarında bulunmayarak ve görevlerinden uzaklaştırılmış olarak.

30 Mart 2014 tarihinde yapılan seçimlerde Demokratik Bölgeler partisi Belediye Başkan adayı Sabri Özdemir oyların %55.9’unu alarak Belediye başkanı seçilmişti. Aynı seçimde AKP adayı %31 oranında oy alırken üçüncü parti olan Hüdapar %8,1 oranında oy almıştı.

Lakin bu seçimlerden sonra hızla çalışmalara başlayan yeni belediye yönetimi daha planlarını yaşama geçirmeye fırsat bulmadan yeniden kendini hakim karşısında buldu.

Özyönetim açıklamalarına katılınca valilikten Belediyeye yazılı mesaj iletilmesi gecikmedi.

“Valilik tarafından belediyeye gönderilen yazıda, "Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, Belediye Meclis üyeleri Gülistan Akel, Mehmet Ali Nasıroğlu, Bayram Demir, Gülten Tangüner, Hamide Çelik, Hülya Baltaş, Vildan Ergül Tileği, Necmi Dilmaç, Sabahat Acar, Nevaf Taş, Zehra Gönül, Mehmet Kara, Burhan Şat, Nasır Taş, Mehmet Hakkı İpek, Ayhan Sevim ve Ufuk Bulut hakkında Mülkiye Müfettişlerince yürüten araştırma ve inceleme neticesinde düzenlenen rapor gereğince Anayasa'nın 127'inci maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 47'inci Maddesi uyarınca Bakanlık Makamı'nın 19.10.2015 tarihli onayı ile görevden uzaklaştırıldıkları ilgi yazı ile bildirilmiştir" denildi.” Gerçi bu açıklamada ismi geçen belediye meclis üyelerinden ikisi o açıklamada bulunmadıklarından sonradan görevlerine iade edildiler ama açıklama kayıtlara bu şekilde geçmiş oldu.

Bu yazı ile birlikte Batman Belediye Başkanlığı aynı yönetim anlayışında üçüncü kez vekâleten görevlendirme ile idare edilmeye başlanmış oldu. Hatırlanacağı gibi ilk dönemde Belediye Başkanı seçilen Abdullah Akın milletvekili seçimlerinde aday olunca görevinden ayrılmış yerine Belediye meclis üyesi Hüseyin Kalkan vekâleten seçilmişti.

Hüseyin Kalkandan sonra ise 29 Mart 2009 tarihinde göreve gelen Nejdet Atalay sekiz ay gibi kısa bir süre görevde kaldıktan sonra KCK üyesi olduğu gerekçesi ile gözaltına alınarak tutuklanmış ve görev süresini cezaevinde geçirmişti. Atalay 01.07,2015 tarihinde tahliye olurken görev dönemi içerisinde yerine Belediye meclis üyesi Serhat Temel vekâleten bakmıştı.

Son olarak 30 Mart 2014 tarihinde Belediye Başkanlığına seçilen Sabri Özdemir bu görevini eşbaşkanlık adı altında meclis üyesi olarak seçilen Gülüstan Akel ile birlikte yürütmeye başlamıştı. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi yapılan basın açıklamasından sonra bakanlık emri ile görevden uzaklaştırılan eşbaşkanlar halen görevlerine dönmüş değiller. Belediye başkanlığı görevi ise şimdi belediye meclis üyesi Hürriyet Kaytar tarafından vekâleten yürütülmektedir.

Netice itibariyle Nejdet Atalay sekiz ay Sabri Özdemir ise 19 ay görev yaptıktan sonra görevlerinden alınmış oldular.

Belediye başkanları siyasi partilerin adayı olarak seçilen ve siyasi kimlikleri olan kişilerdir. Bu nedenle de siyasi açıklamalar yapmaları doğaldır. Görevden alındıklarında Belediye iş ve işlemlerinin aksamamasının imkânı bulunmamaktadır. Çünkü böyle durumlarda karar alma süreçleri sekteye uğrar ve vatandaşa gerekli olan hizmet sunuma zamanında gerçekleştirilemez. Ekipler çalışmalarını yürütürken sorumluluk almaktan imtina ederler ve işlerin yürütülmesi zorlaşır. Bu nedenle hem demokrasinin gereği olarak hem de hizmetlerin sunumu açısından son noktaya kadar Belediye Başkanlarının görevlerinin başında bulunmalarında fayda bulunmaktadır. Uzun süren yargılama süreçleri beklendiğinde ise karar alma süreçlerinde ciddi sıkıntılar meydana gelmektedir.

Üstelik daha evvelki uygulamalarda da görülmüştür ki Belediye başkanlarını görevlerinden alınmaları, tutuklanmaları siyasal olarak sorunu çözmemektedir. Aksine bu tür kararlar demokratik sürece olan inancı zedelemekte ve vatandaşta tepkisel davranışlara neden olmaktadır.

Demokratik anlayış olarak da ortaya konulması gereken halk tarafından seçilmişlerin halk tarafından görevden alınmalarıdır. Eğer halk yetki verdiği kişiler hakkında sıkıntı duymaya başlamış ise bu tepkisini ortaya koymalı ve ona göre davranılmalıdır.

Lakin ülkemizde uygulama böyle değil. Siyasi nedenler ve açıklamalar nedeniyle belediye başkanları ve meclis üyeleri görevden alınmakta bu da hem içerde hem dışarıda sıkıntılara neden olduğu gibi vatandaşların sağlıklı hizmet almalarını da engellenmiş olmaktadır.

Son olarak yapılan açıklama ile görevden alınma sebepleri açıklanan belediye başkanı ve meclis üyeleri görevlerinden kaynaklanan bir meseleden dolayı görevden uzaklaştırılmış değillerdir. Üstelik bu süreçte adı geçen seçilmişler tutuklanmamışlardır. Tutuklanmalarına gerek duyulmayan seçilmişlerin belediye görevlerinden dolayı da böyle bir karara muhatap kalmamış olmaları nedeniyle bakanlık tarafından görevlerine iade edilmeleri yerinde bir karar olacaktır.

Bu durumun sürdürülmesi durumunda sadece belediye başkanı ve meclis üyeleri değil Batman halkı da cezalandırılmış olmuyor mu?

En kısa sürede herkesin görevine iade edilmesi dileğiyle…