Batman’a üniversite kazandırılması için yıllarca mücadele verilmiş, çalışmalar yapılmış, kamuoyu oluşturulmuştu. 
90’lı yıllardan itibaren güçlü bir yerel basınımız olmuş, duyarlı kalemler bu kenti sahiplenmiş, üniversite talebimiz hep gündemde tutulmuştu.
Batman’ın sahipsiz olmadığının bir göstergesi olarak üniversite talebimiz dillendirilmiştir. 
Yerel basının ve yazarlarımızın duyarlılığına rağmen epey geç bir zamanda bu kent bir üniversiteye kavuşmuştur. 
Batman ne zaman bir üniversiteye kavuştu?
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) kararıyla 28 Mayıs 2007 tarihinde Batman Üniversitesi kuruldu. 9 Eylül 2008 tarihinde Prof. Dr. Sayın Abdusselam Uluçam, Batman Üniversitesi Rektörü olarak atandı.
Demek ki yaklaşık on yıl önce bu kent bir üniversiteye kavuştu. 
Batman Üniversitesi’nin temelinin aylarca atılmamasına çok sert tepki gösteren yazılarım arşivde duruyor…
Batman Üniversitesinin temelinin bir an önce atılması için dönemin Valiliği tarafından piyango çekilişi bile yapılmış, yerel basın bu hamleyi manşetlere taşımıştı. Tanesi 10 YTL olan piyango satışından elde edilen geliri hatırlıyorum.
Batman’a üniversite kazandırılması ardından bir fakülte hayırsever İş adamımız Sayın Necat Nasıroğlu tarafından yaptırılacaktı.
Aradan on yıla yakın zaman geçti. Batman Üniversitesi’ne Prof. Dr. Sayın Aydın Durmuş atandı. 
22 Ocak 2017 tarihinde Rektörümüz olarak atanan Prof. Durmuş, Prof. Uluçam’dan görevi dev almış bulunuyor…
2012 yılından beri Batman Teknoloji Fakültesi Dekanı olarak görev yapan Prof. Dr. Aydın Durmuş’un ağır bir sorumluluk üstlenmiştir…
Batman Üniversitesi’nin önemli sorunları bulunuyor. Rektör atamasından bir hafta önce bu köşede iki gün süreyle Batman Üniversite öğrencilerinin sorunlarına dikkat çekmiştim.
Batman Küçük Millet Meclisi’nin Ocak ayı gündem maddelerinden birisi üniversitemiz ve öğrenci sorunlarıyla ilgiliydi.
Batman Üniversitesi hakkında fakülte, yüksekokullar, enstitüler ve meslek yüksekokullarıyla ilgili kısa bilgiyi internet sitelerinden sunayım:
“Fen Edebiyat Fakültesi
Mühendislik-Mimarlık Fakültesi
Teknoloji Fakültesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İslami İlimler Fakültesi
Teknik Eğitim Fakültesi
Yüksekokullar
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
Sağlık Yüksekokulu
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu
Yabancı Diller Yüksekokulu
Enstitüler
Fen Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Meslek Yüksekokulları
Meslek Yüksekokulu
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Kozluk Meslek Yüksekokulu
Sason Meslek Yüksekokulu”
BATMAN, GÜVENLİ ŞEHİR
Bu yazımı okuyacak başka kentlerdeki öğrencilere üniversitemizin tanıtım yazısından bir iki paragraf da sunayım: “Üniversiteler sadece teorik ve pratik eğitim alınacak kurumlar değildir. Eğitim hayatında üniversite basamağında olanlar sosyal ve kültürel alanlarda da kendilerini geliştirme isteği içindedir. İşte bu doğrultuda eğitim veren üniversitemizde; akademisyen, öğrenci ve personel arasında güzel bir iletişim ve hoşgörü geleneği vardır. Ayrıca 400.000 nüfusuyla modern bir kent olan Batman, alışveriş merkezleri, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra diğer sosyal imkânlarıyla Türkiye’deki birçok ilden daha iyi bir yapıya sahiptir. Üniversitemiz de Batman şehrine yakışacak bir şekilde bugün gelişmiş birçok üniversitede bulunmayan modern laboratuvarlara (kültür varlıkları onarım, bilgisayar, fizik, kimya, biyoloji, jeoloji, gıda, ebru, halı dokuma vb.) sahiptir. Teknik okullarımızın uygulama derslerini rahatlıkla gerçekleştirebildikleri çok sayıda uygulama alanı ve atölyemiz bulunmaktadır. Bu imkanlarla bölümlerimize yerleşen öğrencilerimize teorik derslerle birlikte uygulamalı eğitim verilerek mezun olduktan sonra alanlarında daha deneyimli olmaları sağlanmaktadır. Türkiye’de yalnız iki yerde olan Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümünü petrolün başkenti Batman’a kazandırdık. Bu bölümü tercih edecek öğrencilerimiz petrolün kaynağından TPAO, TÜPRAŞ ve BOTAŞ gibi önemli tesisleri de yerinde görecek ve eğitimlerinin bir bölümünü petrol sahalarında pratik zeminde uygulama şansına sahip olacaklar. Ayrıca geçen yıl mezun verdiğimiz Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümünü bitiren öğrencilerimizin hepsi şuanda çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışma hayatına başlamış bulunmaktadır. Üniversitemizde yer alan bölümler, öğrencilerimizin mezun oldukları zaman rahatlıkla meslek sahibi olacakları ayrıcalıklı bölümlerdir. Batman, üniversitemizde okumak isteyen öğrencilerimiz için rahat, ucuz ve güvenli bir şehirdir.”
Bu bilgileri önemsiyorum. Üniversitemizde yaklaşık 11 bin öğrencinin öğrenim gördüğü bilgisi de verilmiş. Özellikle öğrencilerin güvenliği, huzuru konusunda hiçbir sıkıntı yok. Edirne’deki bir anne ve baba güvenle evlatlarını Batman’a gönderebilirler. 
Yeni Rektörümüzün sorunlara duyarlı olmasını dilerim. Kentimizin güzelliklerinden söz etmişken kimi sıkıntı ve sorunları için ayrıca başlık açmak istemiyorum. Rektörümüz Sayın Durmuş’un hayırlı çalışmalarını inşallah destekleyeceğiz. Yanlışlarına tanık olduğumuzda ise yapıcı ve yol gösterici eleştirilerden inşallah çekinmeyeceğim. Yol aydınlatma enerji sorunu şu anda gündemde. Acilen bu konuda girişimlerini ve olumlu sonuçlarını bekliyoruz. Batman Üniversitesine duyarlılığım inşallah sürecektir.