Büyüyen ve çarpık gelişen bir kent olarak Batman’ın en fazla yükü belediyenin sırtında. Son yıllarda hızla göç alan ve Türkiye’de 20 büyük il arasında yer alan petrol kentinin belediyesi; muhasebe, asfalt, çöp, çevre düzeni ve park bahçedeki başarısını imarda gösteremiyor. Peki neden? Şehir almış başını gidiyor, kendiliğinden büyüyor. Plan yok, uygulama yok, kelimenin tam anlamıyla keyfiyet var…
 
Dört bir tarafta hızla büyüyen Batman, büyük hizmet bekliyor. Geçen yıldan beri uygulanan Batman’ın yeni imarı ne aşamada? Batman şehir merkezinde yüzde 40, yeni imara açılan bölgelerde ise yüzde 25 uygulaması ne kadar uygulanıyor. Geçmiş dönemlerde yaşanan hatalar hala hafızalarda; mesela Batman Bölge Devlet Hastanesi civarı ile Çamlıtepe mahallesinde iç içe olan binalar imara gölge düşürmekte.
 
Şehir merkezinde inşaatlara her gün bir yenisi ekleniyor, mantar gibi çoğalan binaların çoğu bir karış arsa bırakmadan dikiliyor. İçimiz buruk, beton yığınları karşısında elimiz-kolumuz bağlı. Örneğin yeni imara açılan Yaşar Kemal ormanında, Demiryolu Güzergahındaki binaların sıklığı dikkatler kaçmıyor…
 
Bu nasıl bir imar anlayışı? Batman Belediyesindeki imar yetkilileri çok da uzağa gitmesinler. Yanı başımızdaki komşu kent Diyarbakır’ın imarını takip etsinler. Her ne kadar imar ekibinin Diyarbakır’dan geldiği söylense de uygulamada Diyarbakır’ın örnek alınmadığı gün gibi ortada. Doğu ve Güneydoğu’nun ‘modern’ yüzü ve örnek bir şehir olarak görülen petrol kentinde göz kamaştırıcı yapılara izin verilmesi gerektiği kadar, yeni yeşil alan ve parkların yapılması, hepimizin dileği.
 
Yeşil değil, çöp alan!
 
Ancak bırakın yeni yeşil alanları, son bir yıldan çevre düzenlemesine büyük önem veren Batman Belediyesi daha önce yaptığı park ve bahçeleri koruyamıyor. Bin bir zorluk, özveriyle yapılan Mehmet Uzun Parkı, Mele Evdile Tımoki Parkı, Azadi Parkı ve son olarak yeniden düzenlenerek halka açılan Atatürk Parkı gözler önünde için hala yeşilliği korunuyor. Fakat diğerleri için aynı şeyleri söylemek mümkün değil.
 
Kentin oksijen kaynağı durumundaki Yaşar Kemal Parkı, susuzluk ve bakımsızlıktan yeşil alan olmaktan çıkmış. 8 Mart kadın parkının hali içler acısı, Kine Em Parkı viraneye dönmüş durumda. Tabii ki bu istenmeyen ve modern kente yakışmayan manzaradan sadece belediye sorumlu değil, vatandaş da yeşil alanları hor kullanıyor, bütün uyarı yazılarına rağmen çöpleri rastgele atıyor.
 
Hani klasikleşmiş bir laf var; “Herkes evinin önün temizlese, bütün dünya temiz kalıyor” diye. İşte biz de parktan çıkarken; oturduğumuz yerde içtiğimiz suyun pet şişesi ile çıtlattığımız çekirdeğin kabuklarını toplarsak, kısaca çöpümüzü arkamızda bırakmazsak, yanı başındaki çöp kutusuna atarsak, bütün yeşil alanlar da temiz kalıyor. En fazla birkaç dakika sürecek özverili ve çalışkan Batmanlı vatandaşın üstünden gelemeyeceği bir iş değil. Böyle giderse kaldırımlarda denetim yaparak ana caddelerde rahat bir nefes aldırtan zabıta memurları, parklarda çöp denetimi yapsın. Hatta Avrupa ülkelerinde sokaklara ve parklara çöp atanlara 10 Euro’dan başlayan cezalar gibi, zabıta da çöpü atanı yakaladığı yerde cezayı kessin.
 
‘Batman çi bu, bu çi’
 
Söz yerel yönetimden açılmışken, 6. sayısı çıkan ‘Batman çi bu, bu çi’ adlı bültene değinmeden geçemeyeceğim. Gerçi bülten ve kitapçık demeye bin şahit gerek, bir fotoğraf albümünden başka bir şey değil. Hatta bir fotoğraf altı bile çok görülmüş. Bültende belediyenin icraatları resimlerle anlatılıyor. Fakat kente ciddi yatırımlar, neredeyse ‘yeni bir Batman’ ortaya çıkartma koyulan belediyenin sesini duyuramayan kitapçığı görenlerin hayal kırıklığı yaşamaması elden değil.
 
Modern bir kent kimliğinden uzak resimler geçmişteki resimleri bugünküymüş gibi lanse edilmesi görenleri hayretlere düşürüyor. Daha önce sanat sokağına dikilen Brako büstü, tozu bile kalmayan Cumhuriyet meydanındaki karo ve direkler, Esentepe’deki dengbej evi ile şehirlerarası otobüs terminali bunlardan sadece birkaçı. Kısacası bırakın yazılarla anlatmayı fotoğrafları bile iyi seçmeyen bültenin yayın kurulu, 132 sayfalık bülteni çıkartarak zaman kaybetmekten başka bir şey yapmamış. Sağlık olsun diyelim, temenim bir sonraki sayıların daha iyi çıkması; daha dolu ve kenti anlatan fotoğraf ile yazıların yer alması…